(βίντεο) Ομιλία Βασίλη Λεβέντη στη Βουλή για τη Συνταγματική αναθεώρηση (14-11-2018)
Ημερομηνία αρχικής ανάρτησης : 2018-11-15 13:29:00 Timestamp ID : 1542288540
Συζήτηση και λήψη απόφαση για τον ορισμό προθεσμίας, σύμφωνα με το άρθρο 119 του Κανονισμού της Βουλής, υποβολής της έκθεσης της Επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Να καλησπερίσω το Σώμα, τον Προεδρεύοντα, τους Υπουργούς που παρίστανται.
Είχαμε ξεχαστεί λίγο στην Αίθουσα αυτή. Εγώ έχω να μιλήσω περίπου τέσσερις μήνες. Δεν ξέρω γιατί. Δεν έγιναν Ολομέλειες σε επίπεδο Αρχηγών; Δεν έγιναν ομιλίες; Κι αν δεν είναι τέσσερις, πάντως σίγουρα είναι τρεισήμισι μήνες που έχουμε να κάνουμε συζήτηση σε επίπεδο Αρχηγών. Αυτό δεν είναι ευχάριστο, γιατί η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Η Βουλή είναι ο τόπος που πρέπει να συζητούνται όλα και όχι τα πάνελ των καναλιών ή οι εκθέσεις. Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι ένας αξιόλογος θεσμός, αλλά επειδή όλοι πάνε εκεί και λένε ψέματα, έχει γίνει και αυτός ένας θεσμός ταυτισμένος με την εξαπάτηση του κόσμου. Πάντως σημειώνω αυτήν την απουσία, ότι δηλαδή επί τέσσερις μήνες δεν έχει γίνει Ολομέλεια. Είναι σημαντικό αυτό. Θα μου πείτε ότι ήταν καλοκαίρι ή δεν ξέρω τι άλλο, αλλά η χώρα αντιμετώπισε πολύ σοβαρά προβλήματα.
Είπε ο κύριος Πρωθυπουργός πριν δυο-τρεις μέρες στη Γαλλία ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015 το μυαλό του δεν ήταν τόσο καθαρό και καθάρισε περί το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2015, οπότε πήρε τις σωστές αποφάσεις. Αυτό δεν το καταλαβαίνω. Δηλαδή, είχε πρόθεση να μας βγάλει από το ευρώ; Διότι εκείνη την εποχή παιζόταν η μοίρα της χώρας, παιζόταν το κατά πόσον η χώρα θα μείνει στο πεδίο του ευρώ ή θα γίνει Βενεζουέλα, τριτοκοσμική.
Όταν, λοιπόν, ένας πρωθυπουργός ομολογεί ότι επί ένα εξάμηνο είχε θολό μυαλό και καθάρισε το μυαλό του τον έκτο μήνα, αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, διότι το μυαλό είναι κάτι που μπορεί να θολώσει ξανά. Δεν είναι ότι θόλωσε μια φορά και ξεθόλωσε για πάντα. Είναι ένα δύσκολο πράγμα το μυαλό του ανθρώπου. Δεν το ορίζει απόλυτα ο άνθρωπος το μυαλό του, εφόσον συμβαίνουν τέτοια διλήμματα επί τόσο σοβαρών ζητημάτων.
Εν πάση περιπτώσει, το λέω αυτό σαν ένα πράγμα ότι δεν μπορεί να δικαιολογείται ένας άνθρωπος ότι δεν είχε πάρει τις αποφάσεις του. Πώς κατέβηκε, δηλαδή, τον Γενάρη του 2015 στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ; Μη έχοντας αποκρυσταλλώσει μέσα του τι θέλει; Έλεγε ότι θα πιέσει του ευρωπαίους. Έλεγε ότι θα αλλάξει την Ευρώπη. Έλεγε κάποια πράγματα, δηλαδή, τα οποία ήταν τρομακτικά όταν τα σκεφτεί κανείς εκ των υστέρων.
Τώρα που εξακολουθεί η στιγμή να είναι κρίσιμη, έρχεται ο Πρωθυπουργός και διαβεβαιώνει ότι δεν θα γίνουν περικοπές στα αναδρομικά. Μα, τις περικοπές αυτή η Κυβέρνηση τις ψήφισε. Από τη μια ψηφίζουμε κάτι και από την άλλη ικετεύουμε να μην ισχύσει; Πάλι θολούρα στο μυαλό υπάρχει, πάλι εγκεφαλική τρικυμία;
Με συγχωρείτε, βγαίνουν οι Υπουργοί και διαβεβαιώνουν στα πάνελ ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις. Άκουσα τον κ. Δραγασάκη μια μέρα στην ΕΡΤ που είπε ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις. Τώρα προχθές έλεγε η ΕΡΤ ότι στις 21 Νοεμβρίου θα κριθεί το εάν θα περικοπούν οι συντάξεις. Πώς βγαίνει ένας πολιτικός χωρίς να έχει συνεννοηθεί με τους ξένους, χωρίς να έχει αποκρυσταλλώσει μέσα του τι πρέπει να κάνει και εξαγγέλλει κάτι; Βιαζόμαστε, δηλαδή, να πείσουμε το εσωτερικό ακροατήριο ότι πάμε καλά; Το εσωτερικό ακροατήριο είναι εδώ το πρόβλημα ή να πείσουμε στην Ευρώπη ότι πάμε καλά;
Ποια είναι τα κριτήρια για να πείσουμε ότι η οικονομία πάει καλά; Τα κριτήρια είναι η επιστροφή των χρημάτων που έχουν φύγει από τις τράπεζες και οι επενδύσεις. Όσο κι αν αγωνίζεστε τώρα να πείσετε εδώ το εσωτερικό ακροατήριο, θα μαζεύετε χίλια άτομα ο ΣΥΡΙΖΑ, άλλους χίλιους ο Μητσοτάκης, θα σας χειροκροτούν, αλλά κατ’ ουσίαν οι ίδιοι που θα σας χειροκροτούν θα αμφιβάλλουν για τα λεγόμενά σας. Ακόμη και αυτοί που σας χειροκροτούν, διότι τους έχετε απογοητεύσει πολλές φορές.
Θέλετε να γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο κ. Τσίπρας, θυμάμαι, προ διετίας, ένα βράδυ, έκανε εδώ έξω από τη Βουλή μια συγκέντρωση. Μάλιστα είχα προσέλθει και εγώ καλοπίστως για να δω τι θα πει. Θα κάνει αναθεώρηση του Συντάγματος. Εδώ από τη σημερινή συζήτηση προκύπτει το εξής: Άλλα έχει στο κεφάλι του να αναθεωρήσει ο Μητσοτάκης και άλλα ο Τσίπρας. Προς άλλην τελείως κατεύθυνση σκέπτεται την αναθεώρηση ο ΣΥΡΙΖΑ, προς άλλην τελείως κατεύθυνση σκέφτεται η Νέα Δημοκρατία.
Άρα, δεν θα γίνει αναθεώρηση, γιατί για να γίνει αναθεώρηση πρέπει να πάρει εκατόν ογδόντα τώρα για να θέλει η άλλη Βουλή εκατόν πενήντα. Άρα, δεν θα υπάρξουν τώρα εκατόν ογδόντα, θα υπάρξουν εκατόν πενήντα. Θα θέλει εκατόν ογδόντα η άλλη. Θα έχει εκατόν ογδόντα η επόμενη Βουλή; Πώς θα έχει; Εδώ προβλέπω ότι μετά δυσκολίας θα σχηματιστεί κυβέρνηση από την επόμενη Βουλή. Και η μόνη κυβέρνηση που μπορεί να σχηματιστεί, έτσι όπως δείχνουν τα πράγματα, είναι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη με την κυρία Γεννηματά.
Αγωνίζεται η κυρία Γεννηματά να πείσει ότι δεν θα συνεταιριστεί με τον κ. Μητσοτάκη, αλλά θεωρώ ότι είναι η μόνη κυβέρνηση που μπορεί να υπάρξει μετά τις εκλογές. Δεν βλέπω άλλο σχήμα. Αυτό που λέει τώρα ο κ. Τσίπρας ότι θα καταφέρει να αλλάξει τα πράγματα και να έρθει πρώτος, είναι αρκετά σοβαρός, δεν πιστεύω να το λέω σοβαρά. Λίγους μήνες πριν τις εκλογές αλλαγές τόσων μονάδων στο εκλογικό σώμα είναι πολύ δύσκολο να γίνουν, όσο και αν προσπαθείτε εξαγγέλλοντας διορισμούς που θα αρχίσουν από το 2020 και το 2021.
Και αυτή είναι άλλη τρέλα, θα μου επιτρέψετε, να εξαγγέλλονται διορισμοί που θα γίνουν από τις επόμενες κυβερνήσεις. Τι είναι τώρα αυτό; Υποσχέσεις διορισμών από τις επόμενες κυβερνήσεις και με δεδομένο ότι η παρούσα Κυβέρνηση μάλλον βαίνει να φύγει από την εξουσία. Δηλαδή δουλεύετε για τον κ. Μητσοτάκη; Τον βοηθάτε να σχηματίσει κυβέρνηση; Αδυνατεί δηλαδή εκείνος να κάνει τους διορισμούς και θέλει τη βοήθειά σας; Αυτό δεν το καταλαβαίνω.
Εγώ θεωρώ ότι τσάμπα γίνονται οι συζητήσεις και τσάμπα θα συνέλθει και η Επιτροπή, αφού είναι προς άλλη κατεύθυνση ο ένας και προς άλλη κατεύθυνση ο άλλος. Άκουσα τον κύριο Πρωθυπουργό και έδωσε μια εξεζητημένη νομική ερμηνεία, ότι όταν αναθεωρείς κάποια άρθρα προς μια κατεύθυνση, η επόμενη Βουλή δεν μπορεί να τα τροποποιήσει προς αντίθετη κατεύθυνση και ανέφερε την άποψη ενός συνταγματολόγου, ενός καθηγητή. Όλοι οι άλλοι καθηγητές έχουν αντίθετη άποψη, ότι η επόμενη κυβέρνηση κάνει ό,τι θέλει. Μόνο τα άρθρα τίθενται περιγραφικά. Προς όποια κατεύθυνση θέλει κάνει την τροποποίηση η επόμενη. Επομένως, και γι’ αυτό δεν ξέρω. Ποιοι συνταγματολόγοι καθοδηγούν τον κ. Τσίπρα; Ποιοι συνταγματολόγοι είναι αυτοί που του λένε ότι αναθεωρείς τώρα τα άρθρα και η επόμενη κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει; Ό,τι θέλει μπορεί να κάνει, αρκεί να έχει το εκατόν ογδόντα ή το εκατόν πενήντα ένα, ανάλογα με το πόσες ψήφους έχει προταθεί η αναθεώρηση τώρα από την παρούσα Βουλή.
Θέλετε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας να την αλλάξετε για να μην γίνονται εκλογές. Είστε, όμως, η Κυβέρνηση που κάνατε εκλογές το 2014 ακριβώς με βάση την εκλογή Προέδρου. Εκμεταλλευόμενοι αυτό το άρθρο του Συντάγματος, δημιουργήσατε εκλογές το 2014 και έρχεστε τώρα και λέτε ότι διδαχθήκατε άσχημα και πρέπει να το αλλάξετε για να μην μπορούν στο μέλλον να πέφτουν οι κυβερνήσεις; Δεν το καταλαβαίνω αυτό.
Ρίξατε μια κυβέρνηση -κακή κυβέρνηση, αυτή του κ. Μητσοτάκη, την οποία κι εγώ θα έριχνα, αφού μιλάμε ειλικρινά- και προτιμήσατε τις εκλογές.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Του Σαμαρά ή του Μητσοτάκη;
ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Του Σαμαρά, συγγνώμη, όχι του Μητσοτάκη. Δεν τους ξεχωρίζω αυτούς τους δύο, του ιδίου φυράματος είναι. Δεν νομίζω να τους υποτίμησα με αυτό που είπα. Εκ λάθους το είπα.
Και τώρα έρχεστε και λέτε να μην…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Λέει ότι είναι κεντρώος ο Μητσοτάκης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Έγινε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Μην κάνουμε διάλογο, κύριοι συνάδελφοι, αν έχετε την καλοσύνη.
Συνεχίστε, παρακαλώ.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Ναι, αλλά νομίζω ότι αποστάτες του Κέντρου είναι η οικογένεια. Έχουν προδώσει το Κέντρο. Τέλος πάντων, όντως ξεκίνησαν ως κεντρώοι οι Μητσοτάκηδες. Ήταν ανιψιός του Ελευθερίου Βενιζέλου, με όλα τα φόντα, αλλά τα «έκανε μούσκεμα» και για να γίνει Πρωθυπουργός μεταπήδησε σε άλλο στρατόπεδο. (PS)
Ενώ, λοιπόν, ρίξατε μια κυβέρνηση με επιχείρημα το ζήτημα του Προέδρου, έρχεστε τώρα και λέτε «να μην μπορεί να πέσει η κυβέρνηση». Άρα, εσείς τι κάνατε το 2014; Εάν είχαμε έναν δικαστή να σας δικάσει τι θα έλεγε ο δικαστής;
Για να κλείσω, δε, το θέμα του Προέδρου, εγώ πιστεύω ότι η μόνη υποχώρηση που μπορεί να γίνει είναι η τρίτη εκλογή να γίνεται με 165 Βουλευτές. Ούτε δεύτερες φορές, ούτε τρίτες, τέταρτες, πέμπτες φορές. Αυτά είναι βλακείες, να έχουμε μια χώρα έξι – επτά μήνες σε εκκρεμότητα για το θέμα του Προέδρου. Η τρίτη ψηφοφορία να μη θέλει 180 Βουλευτές και να θέλει 165 Βουλευτές. Είναι κάτι που μου προτάθηκε από καθηγητές της Νομικής πάνω στο σημείο αυτό. Είναι μια άποψη. Απλώς την τρίτη φορά να λιγοστέψει ο αριθμός των Βουλευτών, να πλησιάσουμε λίγο την εκλογή.
Θα αναφερθώ στο θέμα της Εκκλησίας. Στο ζήτημα της Εκκλησίας χωρίς να ξέρει τίποτα ο Κλήρος, χωρίς να ξέρει ούτε η Ιεραρχία, -εγώ με ιεράρχες που μίλησα δεν είχαν ιδέα- έκαναν συνεννόηση κορυφής ο Αρχιεπίσκοπος και ο Πρωθυπουργός και βγήκαν στις κάμερες και είπαν: «Συμφωνήσαμε». Σε τι συμφωνήσατε; Έτσι γίνεται σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα μια συμφωνία; Δηλαδή ο Αρχιεπίσκοπος εκπροσωπεί όλη την Εκκλησία; Χούντα έχει η Εκκλησία και ο επικεφαλής κάνει ό,τι θέλει; Τον σεβόμεθα τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά δεν είναι εκπρόσωπος όλης της Εκκλησίας. Η Εκκλησία είναι ογδόντα τόσοι αρχιερείς και δέκα χιλιάδες ιερείς. Ελήφθη η γνώμη κανενός από αυτούς υπ’ όψιν; Κανενός.
Το κυριότερο είναι ότι ο κύριος Πρωθυπουργός αποκόμισε από τον Αρχιεπίσκοπο τη λεγόμενη ουδετερότητα. Τι θα πει ουδετερότητα; Δηλαδή, βάζουμε την επίσημη Εκκλησία της Ελλάδος σε ίδια μοίρα με τους Ιεχωβάδες; Αυτό κάνει. Η ουδετερότητα τι σημαίνει; Σημαίνει ότι η επίσημη Εκκλησία παύει να υπάρχει, όλα τα δόγματα ενώπιον του νόμου είναι ίσα και επομένως ίδιο κύρος έχει η εκκλησία των Μορμόνων, η εκκλησία των Αντβεντιστών της Εβδόμης Ημέρας και η Ορθοδοξία. Αυτά και οι πλέον άθεοι δεν θα τα αποτολμούσαν, να με συγχωρείτε πολύ.
Δεν καταλαβαίνω τι επιχειρείτε. Πήρατε 35% πριν από τρία χρόνια. Πόσο να έχετε τώρα; Όσο και να έχετε, και το ίδιο να έχετε -που ξέρετε καλά τι έχετε-, μπορείτε τέτοιο ζήτημα διακοσίων ετών, ταύτιση Εκκλησίας και λαού, να το λύσει η Κυβέρνησή σας; Δηλαδή τι; Ήρθατε εσείς, με ένα μαχαίρι σφάξατε τη Μακεδονία, με άλλο ένα σφάζετε και την Εκκλησία; Εσάς περίμενε η Ελλάδα να τα ξεχαρβαλώσετε όλα; Το ραντεβού της Ελλάδος για να ξεχαρβαλωθούν τα πάντα ήταν αυτή η Βουλή;
Σε εσάς του ΣΥΡΙΖΑ δεν στρέφομαι, γιατί έχετε εμμονές.
Θεωρώ, όμως, ότι ο Αρχιεπίσκοπος πρέπει να κάνει πίσω. Θα χάσει το ποίμνιο. Εγώ υπήρξα κατηχητής στα χρόνια που ήμουν στο Πολυτεχνείο. Και το καυχιέμαι που υπήρξα κατηχητής και ευσεβής χριστιανός. Δεν ήμουν θρησκόληπτος, απλώς αγαπούσα την Εκκλησία. Θεωρώ, επειδή δέχθηκα σήμερα και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδος, ότι αισθάνονται προδομένοι οι ιερείς. Αισθάνονται προδομένοι γιατί από δημόσιοι λειτουργοί γίνονται ιδιωτικοί υπάλληλοι, γιατί αμφισβητούν αν η Πολιτεία θα δίνει το ποσό που αναλογεί για να παίρνουν σωστά τον μισθό τους.
Kαι, δεύτερον, γιατί θεωρούν ότι δεν μπορεί η ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία που ελευθέρωσε την Ελλάδα, που έδωσε Πατριάρχες που εξανδραποδίστηκαν στην Κωνσταντινούπολη, που έδωσε Αθανάσιους Διάκους που σουβλίστηκαν, να μπει στην ίδια μοίρα με τους Μορμόνους και τους Ιεχωβάδες. Δεν καταλαβαίνω ποιος σας έβαλε τέτοιες σκέψεις μέσα στο κεφάλι σας. Ό,τι και να κάνετε, εάν αυτές οι αλλαγές δεν γίνουν συνείδηση στον λαό είναι σαν να μην γίνονται. Και στα χαρτιά ακόμη να καταφέρετε να περάσετε νόμους, να περάσετε τα πάντα, στην ψυχή του λαού αυτό που πάτε να κάνετε δεν βρίσκει ούτε καν ασήμαντη έγκριση. Και στο Μακεδονικό και στο θέμα της Εκκλησίας η έγκριση που έχετε από την κοινωνία δεν είναι ούτε 10%.
Γιατί τα βάζετε με το πλήθος των ανθρώπων που δεν σας φταίει σε τίποτα; Το πλήθος άλλα περίμενε από εσάς. Περίμενε να λύσετε το οικονομικό. Από εσάς περίμενε να πατάξετε τη διαφθορά.
(Θόρυβος από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)
Τώρα θα το κάνετε; Δεν το πήρα είδηση εγώ, εάν το κάνατε.
Από εσάς περίμενε άλλα πράγματα. Και εσείς βάζετε τους μορμόνους και τους Ιεχωβάδες ίδιους με τους Ορθοδόξους. Και για να το πετύχετε αυτό, τι κάνατε; Δώσατε απόλυτη εξουσία στους δεσποτάδες. Κάνατε τους δεσποτάδες απόλυτους εξουσιαστές. Τους βάλατε να κάνουν και οικοδομικές επιχειρήσεις, όπως ο Εφραίμ. Το παράδειγμα του Εφραίμ ακολουθείτε όλοι τώρα. Θα τους βάλετε να κάνουν οικοδομικές επιχειρήσεις για να έχουν έσοδα και να είναι απόλυτοι εξουσιαστές επί του ποιμνίου και επί του Κλήρου, ειδικά επί των κληρικών.
Αλλά το πρόγραμμά σας όχι μόνο δεν θα ευδοκιμήσει, αλλά θα είναι και η αιτία της πρόωρης πτώσης σας, των ολίγων εβδομάδων. Δεν ξέρω πόσο καιρό έχετε ακόμη. Αυτό το ξέρετε εσείς μεταξύ σας. Λέτε συνέχεια ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβρη του 2019. Όποτε θέλετε ας τις κάνετε, είτε τον Οκτώβρη, είτε τον Μάιο, είτε τώρα τον Φεβρουάριο. Δεν μου βγάζει κανείς από το μυαλό μου, όμως, ότι μέσα στο κεφάλι του Τσίπρα υπάρχει η σκέψη να πετάξει το «μπαλάκι» του Σκοπιανού στον Μητσοτάκη. Δεν βγαίνει από το μυαλό μου αυτή η υποψία.
(Θόρυβος από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Μη μιλάτε παρακαλώ!
ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Πιστεύω ότι δεν θα ήταν σώφρον ο Τσίπρας να τα κάνει όλα ο ίδιος. Είναι μεγάλο το στίγμα που θα χτυπήσει το κεφάλι του και την οικογένειά του. Θεωρώ ότι έχει τη λύση να κάνει εκλογές και να πετάξει το «μπαλάκι» στον Μητσοτάκη.
Ο Μητσοτάκης, δε, κάνει το εξής «έγκλημα». Λέει ότι δεν του αρέσει η γλώσσα, δεν του αρέσει η ταυτότητα για το Σκοπιανό, όμως για την ονομασία δεν λέει τίποτα. Και σε αυτόν τον τόπο δεν βρίσκεται ούτε ένας δημοσιογράφος από τους κορυφαίους να τον ρωτήσει: «Κύριε Μητσοτάκη, πράγματι δεν σας αρέσει το ζήτημα της γλώσσας και της ταυτότητας. Εάν γίνετε πρωθυπουργός, τι ονομασία θα βγάλετε αυτό το κρατίδιο;». Και δεν βρέθηκε ένας δημοσιογράφος άντρας να τον ρωτήσει.
(Θόρυβος – διαμαρτυρίες από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)
Και γυναίκα, κάνει!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Πόσο χρόνο θέλετε ακόμη, κύριε Πρόεδρε;
ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Έχω λίγα πράγματα να πω ακόμα. Έχω να μιλήσω τέσσερις μήνες. Είχα ξεχάσει πώς είναι η Βουλή.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Συνεχίστε, παρακαλώ.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Επομένως, πιστεύω ότι για τις εκλογές υπάρχουν αυτές οι τρεις εκδοχές. Μην επιμένετε, λοιπόν, στην τελευταία για τον Οκτώβριο του 2019. Δεν θα πάρετε πολλούς μισθούς ακόμη. Μπορεί οι μισθοί να είναι λίγοι.
Εν τω μεταξύ, βγαίνουν και λένε για τα αναδρομικά -μάλλον ο κ. Βούτσης με τον κ. Μητρόπουλο- των Βουλευτών. Γιατί δεν περνάμε στον πρώτο νόμο μία τροπολογία ότι οι Βουλευτές δεν θα μετέχουν στα αναδρομικά και δεν θα εξισώνονται με τους δικαστές;
(Θόρυβος από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ – ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ: Έχει γίνει αυτό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ: Έχει λυθεί αυτό.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Τέλος πάντων. Έβγαιναν ένα πρωί στον Παπαδάκη ένας-ένας και έλεγαν «παραιτούμαστε». Τι θα πει ένας-ένας «παραιτούμαστε»;
Η Βουλή να παραιτηθεί από όλα. Ένας-ένας θα βγαίνει να παραιτείται από τα αναδρομικά; Είναι τρόπος αυτός συμπεριφοράς προς την κοινωνία;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Κύριε Πρόεδρε, ξέρετε ότι δεν υπήρξαν αναδρομικά για να παραιτηθούν Βουλευτές.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Επιμένουν, όμως, οι νομικοί ότι, επειδή υπάρχει εξίσωση με τους δικαστές, δυστυχώς υπάρχει δυνατότητα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Έχει καταργηθεί η εξίσωση από το 2009. Δεν υφίσταται εξίσωση.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Όλοι οι νομικοί είναι άσχετοι;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Είναι άσχετοι όσοι επιμένουν σε αυτό.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια η Ένωση Κεντρώων έχει την άποψη ότι δεν πρέπει να γίνουν ακόμη ιδιωτικά πανεπιστήμια γιατί θα γίνει ό,τι με την ΕΡΤ.
Όταν ξεκίνησαν τα ιδιωτικά κανάλια τελείωσε η ΕΡΤ. Ήταν κομματική και δεν μπόρεσε να ανταγωνιστεί τα ιδιωτικά κανάλια. Αν ιδρυθεί ένα πανεπιστήμιο από πέντε εφοπλιστές στην Κρήτη θα λένε στους καθηγητές του Μετσόβιου Πολυτεχνείου «Τι μισθό παίρνεις; Παίρνεις δύο χιλιάρικα; Σου δίνουμε πέντε». Θα πηγαίνουν όλοι εκεί και σε λίγο θα γίνουν τα ανώτατα ιδρύματα κάτι χειρότερο από τα παλιά ΤΕΙ.
Να το ξεκαθαρίσουμε, πρέπει πρώτα να γίνει αποκομματικοποίηση του κράτους, να μπορούν τα κρατικά πανεπιστήμια να ανταγωνιστούν τα ιδιωτικά και τότε να δώσουμε το «πράσινο φως».
Το κόμμα μας, η Ένωση Κεντρώων είναι υπέρ τού να υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αν, όμως, τα δρομολογήσουμε από σήμερα, θα έχουμε την απαξίωση των κρατικών πανεπιστημίων. Έτσι όπως είναι σήμερα τα κρατικά πανεπιστήμια δεν θα μπορέσουν να τα ανταγωνιστούν. Με αυτούς μέσα τους «Ρουβίκωνες», τις κομματικοποιήσεις και όλα αυτά τα αίσχη που γίνονται μέσα στα πανεπιστήμια δεν θα είναι σε θέση τα κρατικά πανεπιστήμια να ανταγωνιστούν τους ιδιώτες.
Εν τω μεταξύ ξεχνάει ο κ. Μητσοτάκης, που επιμένει στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ότι θα θέλει και 15.000 ευρώ τον χρόνο για δίδακτρα το κάθε παιδί. Θα θέλει και να πηγαίνει να νοικιάσει, γιατί το πανεπιστήμιο δεν θα γίνει δίπλα στο σπίτι του. Πάλι θα υπάρχει πρόβλημα ότι από την Δράμα θα μπαίνει στην Κρήτη, θα θέλει ενοίκιο, θα θέλει βιβλία. Στα ιδιωτικά πανεπιστήμια πληρώνονται όλα.
Βέβαια, δεν θα μπορέσουμε επί μακρόν να κρατήσουμε τη χώρα χωρίς ιδιωτικά πανεπιστήμια, γιατί πιέζει η Ευρώπη και πιέζει η πραγματικότητα, για να εξηγούμεθα. Δεν μπορεί επ’ άπειρον η χώρα συνταγματικά να αρνείται την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Πρέπει, λοιπόν, επειγόντως να δρομολογηθεί αποκομματικοποίηση του κράτους. Γι’ αυτό μην εξαγγέλλετε διορισμούς.
Βιαστήκατε στη θέση των κληρικών να πάρετε άλλους και λέτε το 1 προς 5 έγινε 1 προς 1 και δώσ’ του και του χρόνου άλλους οκτώμισι. Δηλαδή θέλετε να «ξηλωθεί το πουλόβερ». Αυτή είναι καθαρή παράνοια. Αυτή η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσίους υπαλλήλους είναι παράνοια. Υπάρχουν ελλείψεις εις το Δημόσιο, αλλά υπάρχουν στο Δημόσιο και πολλές αργομισθίες, υπάρχουν και πολλοί που πληρώνονται χωρίς να κάνουν τίποτα. Τους έχουμε βρει; Έχουμε κάνει τις σωστές μετατάξεις; Έχουμε αφαιρέσει το «λίπος» της αργομισθίας; Όχι. Άρα πώς βιάζεστε να διορίσετε άλλους; Αυτό είναι το μείζον; Αυτό είναι που σας λείπει; Αυτό λείπει από τη χώρα;
Ήθελα να πω και κάτι άλλο για την ποινικοποίηση του ρουσφετιού. Ακούστε κάτι, πάντα έλεγα ότι τα ρουσφέτια πρέπει να ποινικοποιηθούν. Να μην μπορεί ο κάθε Βουλευτής να στέλνει πίνακες σε φίλους του Υπουργούς «διόρισε αυτούς, διόρισε τους άλλους». Αφού υπάρχει ΑΣΕΠ ποιο είναι το νόημα τού να μεσολαβούν οι Βουλευτές ή τα κόμματα για φιλίες και για φίλους; Τελεία και παύλα. Να βάλουμε στο Σύνταγμα ότι αν βρεθεί ραβασάκι Βουλευτή που ζητάει μέσον ή ρουσφέτι να χάνει την έδρα του.
Όπως, επίσης, πρέπει να χάνει την έδρα του και ένας Βουλευτής που έχει βγει με ένα κόμμα και αλλάζει κόμμα, γιατί έχει γενικευτεί τώρα τελευταία και έχει γίνει σαν το ποδόσφαιρο να αλλάζουν κόμματα οι διάφοροι. Και ευθύνη δεν έχουν μόνο οι Βουλευτές που φεύγουν από τα κόμματα, ευθύνη έχουν και αυτοί που τους δέχονται τους Βουλευτές αυτούς και συντείνουν στην ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής.
Ένα άλλο σημαντικό, που το έχει κάνει η Γερμανία, είναι όταν βγαίνει ένα ομόλογο να περνάει από τη Βουλή. Εκδίδει η χώρα ένα ομόλογο, όχι ο Υπουργός να κάνει του κεφαλιού του, αλλά να έρχεται προς ψήφιση στην Εθνική Αντιπροσωπεία το ομόλογο. Έτσι είναι. Στη Γερμανία όταν υπερβεί το έλλειμμα το 3% παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη ο Καγκελάριος. Το ξέρετε; Στην Ελλάδα έχει παραπεμφθεί κανείς για το θέμα αυτό, ότι εκθέτει τη χώρα σε μεγάλα ελλείμματα;
Όταν εκδίδονται ομόλογα τα οποία χρεώνουν τη χώρα με ελλείμματα και μπορεί αύριο να συντείνουν στην πτώχευση, πρέπει η Εθνική Αντιπροσωπεία να παίρνει την ευθύνη έκδοσης ενός ομολόγου, όχι απλά ο Υπουργός. Πρέπει και αυτό να μπει στο Σύνταγμα. Με βαριά τιμωρία του Πρωθυπουργού ή των Υπουργών εάν εκδίδουν στη ζούλα ομόλογα.
Ένα άλλο που είχαμε ζητήσει για τις δημοσκοπήσεις ήταν να ιδρυθεί Ανεξάρτητη Αρχή. Το είχα πει και στον κ. Τσίπρα περίπου τέσσερις φορές, τις έχω σημειώσει. «Ναι, θα ιδρύσουμε ανεξάρτητη αρχή».
Δεν θέλω να ελέγξουμε τις εταιρείες δημοσκοπήσεων. Απλά τι θέλω; Πριν γράψει η «Καθημερινή» ότι η δημοσκόπηση έχει τα εξής αποτελέσματα, να επιμελείται Ανεξάρτητη Αρχή επί σαράντα οχτώ ώρες, να βλέπει τα ευρήματα των μετρήσεων, να κρίνει την εντιμότητα της δημοσκόπησης και μετά να μπορεί η κάθε «Καθημερινή», η κάθε «Ελευθεροτυπία», δεν ξέρω ποιες είναι οι εφημερίδες, να ανακοινώνουν το αποτέλεσμα.
Είχε πει ναι, αλλά τι γίνεται σήμερα; Ο μεν Μητσοτάκης κάνει δικές του δημοσκοπήσεις στις οποίες εμφανίζεται πάντα πεντακομματική η Βουλή για να είναι η Ένωση Κεντρώων έξω και δείχνει μόνο την πρόθεση, ενώ με αναγωγή πιάνει 4% η Ένωση Κεντρώων, ο δε Τσίπρας κάνει δικές του δημοσκοπήσεις με την «Αυγή» που είναι μόνο τρεις – τέσσερις μονάδες η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ.
Ιδού η αξιοπιστία! Ο μεν Μητσοτάκης προσπαθεί να παρασύρει τον κόσμο ότι θα είναι πεντακομματική η επόμενη Βουλή, αλλά κακώς το ονειρεύεται, διότι θα προσγειωθεί ανώμαλα τη νύχτα των εκλογών, η Ένωση Κεντρώων δεν θα του κάνει τη χάρη, ο δε Τσίπρας βγάζει δημοσκοπήσεις στην «Αυγή» ότι είναι μόνο τρεις μονάδες η διαφορά και άρα, με λίγους διορισμούς και με λίγα ρουσφετάκια μπορούμε να το καλύψουμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Κύριε Πρόεδρε, έχετε φτάσει στα τριάντα λεπτά. Εάν έχετε την καλοσύνη, σας παρακαλώ να ολοκληρώσετε.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι έχουν κάνει το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών…
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
Βλέπω ότι δυσανασχετούν κάποιοι. Το ξέρω, όταν ακούτε πράγματα τα οποία σας κάθονται στο ρουθούνι, δυσανασχετείτε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Έχετε υπερβεί τον χρόνο, κύριε Πρόεδρε.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και για το Σκοπιανό και για την Εκκλησία όσες φορές το ζητάω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας λέει ότι με την τελευταία τροποποίηση του Συντάγματος είναι προνομία του Πρωθυπουργού.
Για να γίνει δημοψήφισμα, το κάνει ο Πρωθυπουργός μόνος του. Για να γίνει Συμβούλιο Αρχηγών, δεν μπορεί ο Παυλόπουλος, πρέπει ο Πρωθυπουργός. Άρα, τον Πρόεδρο τι τον πληρώνουμε; Για να κόβει κορδέλες; Δεν το καταλαβαίνω. Αφού Συμβούλιο Αρχηγών δεν μπορεί να συγκαλέσει. Δημοψήφισμα, και 2 εκατομμύρια και 3 εκατομμύρια υπογραφές να έχεις, έτσι όπως είναι σήμερα τα πράγματα δεν μπορείς να κάνεις. Ο Χριστόδουλος θυμάστε πόσες μάζεψε. Στα σκουπίδια πετάχτηκαν. Δυστυχώς, δεν είχε αποτέλεσμα. Είναι Δημοκρατία αυτή την οποία υπηρετούμε;
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
Λένε ότι είναι Δημοκρατία, επειδή βολεύει σήμερα. Όταν φύγετε από την εξουσία να δω τι Δημοκρατία θα υποστείτε. Τότε να δω πόσο θα σας αρέσει η Δημοκρατία.
Κυρίες και κύριοι, ακούστε κάτι: Έχω ξαναπεί ότι τις ομιλίες εδώ ως Αρχηγός της Ένωσης Κεντρώων τις κάνω για την κοινωνία. Γιατί δυσανασχετούν; Γιατί η Νέα Δημοκρατία θέλει να πω «μπράβο, προχωράτε, ράψτε κουστούμια υπουργών», οι δε Συριζαίοι θέλουν να μείνουν εκατό χρόνια να κυβερνούν.
Όχι, κύριοι! Και των δυο σας την τιμωρία θα την αναλάβει ο λαός στις εκλογές που έρχονται.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Ένωσης Κεντρώων)