2019-01-25 11:27:00

(βίντεο) Ομιλία Βασίλη Λεβέντη στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών (24-1-2019)

By antidiaploki
Ημερομηνία αρχικής ανάρτησης : 2019-01-25 11:27:00 Timestamp ID : 1548415620

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, κ. Βασίλης Λεβέντης έχει τον λόγο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η σημερινή συνεδρίαση είχε πάρα πολλή υποκρισία, είχε έλλειψη διάθεσης να λειτουργήσει η συνείδηση των Βουλευτών και ήλθαν όλοι εδώ να πουν τα ποιήματά τους. Κυριολεκτικά, απαγγελία ποιημάτων έγινε σ’ αυτήν την Αίθουσα.

Μπορεί να μην το έχετε αντιληφθεί, αλλά από αύριο η Ελλάδα έχει εθνικό πένθος. Οι μόνοι που χαίρονται είναι η παρέα του κ. Τσίπρα. Αυτοί χαίρονται. Ωφελούν, είναι ωφέλιμη η Συμφωνία και ο μόνος που λυτρώνεται είναι ο Μητσοτάκης, ο οποίος προσευχόταν να κάνει τη βρώμικη δουλειά ο Τσίπρας, γιατί, αλίμονο, εάν ερχόταν στα χέρια του η βόμβα!

Εγώ πίστευα ότι ο Τσίπρας ήταν πιο έξυπνος και θα προκήρυττε εκλογές, για να πάει τη βόμβα στη Νέα Δημοκρατία. Όμως, απ’ ό,τι αποδεικνύεται, δεν είναι έξυπνος ο κ. Τσίπρας. Όταν τελειώσουν όλα, κύριε Τσίπρα, θα είστε εσείς απέναντι στην Ιστορία, που μειοδοτήσατε σε βάρος της χώρας. Έτσι είναι, αυτό μένει. Και εσείς, κύριοι Βουλευτές, που θα ψηφίσετε αύριο αυτό που θα σας ζητήσει ο κ. Τσίπρας, μπορεί τώρα να παριστάνετε ότι το πράττετε μετά μεγάλης χαράς και είστε βέβαιοι περί της ωφελιμότητας αυτού που πράττετε, αλλά μέσα στην ψυχή σας έχετε το φόβο του αύριο, τι θα πει ο ιστορικός, τι θα πει ο λαός και πάνω απ’ όλα, τι μέλλει γενέσθαι, εάν στο κρατίδιο των Σκοπίων υπάρξουν σκληρότεροι, οι οποίοι πατήσουν πάνω στις αδυναμίες αυτής της Συμφωνίας, για να ζητούν τη Μακεδονία του Αιγαίου και τη Θεσσαλονίκη.

Έγινε λοιπόν, ένα πολύ μεγάλο δώρο στον κ. Μητσοτάκη. Γλίτωσε, υπάρχει η ρήση του, η κουβέντα του, ότι είναι τελειωμένο, άμα γίνει, εάν ψηφιστεί, δεν αλλάζει τίποτα, το κράτος έχει συνέχεια. Άρα, ο κ. Μητσοτάκης εξασφάλισε για τον Τσίπρα για «τη συνθήκη που υπογράφεις, μη στεναχωριέσαι, θα την τηρήσουμε».

Μια συνθήκη, για να τηρηθεί, κύριοι Βουλευτές, πρέπει να εμπνεύσει πρώτιστα τον ελληνικό λαό. Τίποτα δεν μπορεί να περάσει με τη βία. Ο ελληνικός λαός έξω τρώει χημικά απ’ αυτήν την Κυβέρνηση. Χρειάστηκαν χημικά, για να γίνει η σημερινή συζήτηση. Αυτό θα γράψει η Ιστορία, ότι την ημέρα που η Βουλή συνεδρίαζε, έξω έριχναν χημικά. Με αυτές τις συνθήκες γίνεται αυτή η συζήτηση.

Ο κ. Καμμένος παρουσίασε λίγο-πολύ σήμερα ότι ο κ. Τσίπρας τον πρόδωσε. Του έλεγε ότι θα πάει λίγο αργότερα. Καλά, εγώ τρεις-τέσσερις φορές είδα τον Τσίπρα και κατάλαβα ότι ήταν αποφασισμένος να μειοδοτήσει εις βάρος της Μακεδονίας και ο Καμμένος, που ήταν κάθε μέρα μαζί του, δεν το είχε αντιληφθεί; Ακούσατε τι σας λέω; Τρεις-τέσσερις φορές έχω δει εγώ τον Τσίπρα και την τελευταία φορά γυρίζω στη γυναίκα μου και της λέω: «Μέχρι τον Ιούνιο τούτοι εδώ θα έχουν προχωρήσει σε συμφωνία με τους Σκοπιανούς». Και ο Καμμένος, που ήταν όλη μέρα μαζί, στην ειλικρινή τους αυτή σχέση για την πάταξη της διαπλοκής, αυτός δεν είχε αντιληφθεί τίποτα;

Δεν λέω τίποτα άλλο, γιατί μπορεί όντως να τον πρόδωσαν. Όμως, τι του είχαν πει; Ότι θα πάει Μάρτη. Δηλαδή, αν γινόταν Μάρτη η μειοδοσία, θα άλλαζε κάτι; Ξέρετε, όμως, γιατί έγινε Γενάρη; Γιατί τον Τσίπρα τον πήγαν οι Αμερικανοί συρτό, τον είχαν πιάσει και τον πήγαιναν, τώρα αμέσως, αυτήν την εβδομάδα!

Και αυτό που έκανε σήμερα ο Τσίπρας, τις δύο μέρες να τις κάνει δυόμισι μέχρι την ψηφοφορία, ξέρετε γιατί το έκανε; Γιατί σήμερα έξω δεν ήταν εύκολο να βγουν οι Βουλευτές. Και ελπίζει ότι κάποιοι που είναι έξω, δεν έχουν λεφτά να πληρώνουν τα ξενοδοχεία και θα αναγκαστούν να φύγουν.

Τα ακούσατε, κύριοι; Αυτή η μετάθεση της ψηφοφορίας για αύριο υποτίθεται πως έγινε γιατί έπρεπε να μιλήσουν Βουλευτές, όπως είπε ο κύριος Πρόεδρος της Βουλής. Δεν ήταν αυτή η δικαιολογία. Ήταν ο φόβος ότι η σημερινή νύχτα ήταν πολύ μεγάλη. Είχε διαπραχθεί ένα μεγάλο έγκλημα σε βάρος της Ελλάδος και οι Βουλευτές δεν θα είχαν μούρη να βγουν από το Κοινοβούλιο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κύριε Πρόεδρε, συμφώνησαν όλοι σ’ αυτό, να πάμε μέχρι αύριο. Και ο κ. Γεωργιάδης συμφώνησε. Όλοι συμφώνησαν.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Με ποιο σκοπό έγινε η πρόταση είπα, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Τι να σας πω τώρα εγώ; Τι μου λέτε;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Ο κ. Γεωργιάδης συμφώνησε. Εάν διαφωνούσε, θα άλλαζε κάτι;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Θα το συζητούσαμε.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Ελάτε τώρα, κύριε Βαρεμένε! Ήσασταν και δημοσιογράφος τόσο καιρό και σας είχα μια εκτίμηση, μην ψάχνετε για φτηνές δικαιολογίες.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Τέλειωσε τώρα αυτή η εκτίμηση, κύριε Πρόεδρε, από μια δική μου παρέμβαση;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Η εφημερίδα «ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ» σήμερα έγραφε ότι έχω δώσει όλα τα ρέστα μου στο θέμα της Μακεδονίας και ποντάρω εκεί για την είσοδο της Ένωσης Κεντρώων στη Βουλή ξανά.

Πρέπει να ξέρει ο ιδιοκτήτης του «Ποντικιού» ότι εγώ ανέβαινα στη Θεσσαλονίκη τριάντα πέντε χρόνια κάθε Τετάρτη μ’ ένα αμαξάκι οδηγώντας ο ίδιος, για να κάνω μια δίωρη εκπομπή σ’ ένα μικρό κανάλι της Θεσσαλονίκης, το CosmoTV. Δεν πόνταρα ποτέ σε ψηφοθηρία. Πάντα ήμουν αντίθετος στους διορισμούς, αντίθετος στα ρουσφέτια και μου έλεγαν όλοι: «Μ’ αυτήν την τακτική ποιοι περιμένεις να μας ψηφίσουν;».

Τη Μακεδονία δεν τη στηρίζω για τις ψήφους. Τη στηρίζω γιατί πρέπει και κάποιος να φωνάξει για τα ιερά και τα όσιά της. Δεν μπορεί αυτή η Αίθουσα να τα δώσει όλα και η Μακεδονία να μείνει χωρίς υπεράσπιση.

Κυκλοφόρησαν κάποιοι κάποια βιντεάκια ότι δήθεν εγώ παλαιότερα ήμουν υπέρ τού να δώσουμε το «Μακεδονία». Ερωτώ τον λαό της Θεσσαλονίκης που σαράντα χρόνια πήγαινα και πηγαίνω κάθε Τετάρτη, που με άκουσε σε αναρίθμητες, χιλιάδες εκπομπές: Ήμουν ποτέ υπέρ τού να δοθεί η Μακεδονία; Όχι. Απλά κάποιοι ακροδεξιοί συνεργαζόμενοι με τον Τσίπρα κυκλοφορούν ένα βίντεο, το οποίο ακούστε τι ήταν. Ήταν η απάντησή μου το 2010 στο τι προβλέπω να γίνει για τη Μακεδονία. Την εποχή εκείνη που μεγάλα κόμματα ήταν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία και είχαν και οι δύο ως θέση τη σύνθετη ονομασία, ήμουν ιδιαίτερα απαισιόδοξος και είπα ότι εδώ το πράγμα πάει σε ολοκαύτωμα. Αυτό είπα. Και κυκλοφορούν σε κάτι εκπομπές πολεμώντας να πείσουν ότι εγώ παλαιότερα είχα άλλες απόψεις.

Αυτά τα βρώμικα πράγματα θα ανεβάσουν τη δύναμη του Βασίλη Λεβέντη στη Μακεδονία, γιατί με πρόστυχους τρόπους δεν δημιουργούνται νταβατζήδες στη Θεσσαλονίκη. Εγώ υπήρξα αυτός που σαράντα χρόνια ανέβαινα και έπαιρνα μηδέν, πέντε, ένα, ενάμισι και το ήξερα, γιατί υπήρχε ένας δικομματισμός αναθεματισμένος. Πότε μπήκα στη Βουλή; Όταν ο ελληνικός λαός τον δικομματισμό αυτόν τον «κούρεψε». Τότε μπήκα στη Βουλή. Η Θεσσαλονίκη άργησε να ψηφίσει Βασίλη Λεβέντη. Να ξέρετε, όμως: Η Θεσσαλονίκη ό,τι αγαπήσει δεν το προδίδει, οπότε σε κάποιους που επιθυμούν να γίνουν νταβατζήδες στη Θεσσαλονίκη λέω: «Η πόλη της Θεσσαλονίκης δεν θέλει νταβατζήδες. Θέλει υπηρέτες, θέλει ανθρώπους που την πιστεύουν, που την αγαπούν». Τι είχα πει; «Στις καφετέριες της Θεσσαλονίκης δεν πάνε γκόμενες να συζητούν». Συνάντησα δεκαπεντάρηδες, δεκαεφτάρηδες, εικοσάρηδες με μεγάλες ανησυχίες. Η νεολαία της Θεσσαλονίκης είναι υψηλού επιπέδου νεολαία, που προβληματίζεται πάνω στα προβλήματα της χώρας.

Εδώ υπάρχει μια Εθνική Αντιπροσωπεία τριακοσίων ανθρώπων. Πόσο αντίστοιχη είναι με την κοινωνία; Πείτε μου. Πόσο αντίστοιχη; Αυτό που θέλει να ψηφίσει ο Τσίπρας, αν γινόταν δημοψήφισμα, πόσο θα έπαιρνε; Θα έπαιρνε 15%; Άρα, τι κάνει αυτή η Αίθουσα; Αγνοεί τον λαό. Ο λαός δεν ξέρει, ο λαός είναι βλάκας. Οι σοφοί είναι οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί είναι οι σοφοί που ξέρουν ότι η Συνθήκη είναι επωφελής. Ο λαός είναι βλάκας.

Όταν μια Βουλή ενεργεί αντίθετα από τη θέληση της κοινωνίας, αυτή η Βουλή καλύτερα είναι να τελειώνει άμεσα τον βίο της για να έρθει μια σοβαρότερη. Αυτή είναι η αίσθησή μου. Απαραίτητη προϋπόθεση σ’ ένα δημοκρατικό πολίτευμα για τη λειτουργία της Βουλής είναι να εναρμονίζεται με τη θέληση της κοινωνίας. Αυτή η Βουλή θέλει να πει ότι όλος ο λαός έχει άγνοια, δεν ξέρει, είναι αφιλοσόφητος και εδώ η Αίθουσα τα ξέρει όλα.

Τι είπα; Τι κάνουν οι πολιτικοί άντρες; Ο Τσίπρας θέλει να είναι πολιτικός άντρας; Τι κάνει; Κατεβαίνουν στον λαό, λένε τα επιχειρήματά τους και παίρνουν τον λαό μαζί τους. Εδώ δεν κατεβλήθη καμμία προσπάθεια. Πήγε εν κρυπτώ και έκανε τις συμφωνίες. Είναι προσφιλής τακτική. Με την Εκκλησία τι έκανε; Στην Εκκλησία δεν ήξερε ο Πατριάρχης τίποτα, δεν ήξερε κανένας τίποτα. Μόνο ο Αρχιεπίσκοπος. Γινόταν –λέει- συμφωνία επί ενάμιση χρόνο κ.λπ. Αυτή είναι η προσφιλής τακτική δημοκρατών αριστερών, να τα κάνουν όλα έτοιμα και να σου λένε μετά «φά’ τα». Αυτή είναι η πολιτική του κ. Τσίπρα.

Να θυμάστε, όμως, ότι από αύριο αρχίζει ένα εθνικό πένθος. Σε τι έγκειται το εθνικό πένθος; Στο ότι η Ελλάδα από τη Λάρισα και πάνω θα αισθάνεται προδομένη και θιγμένη που δεν ελήφθη υπόψη η γνώμη της. Να το θυμάστε αυτό. Ενεργήσατε αδιαφορώντας για τη γνώμη των Μακεδόνων. Αδιαφορήσατε εντελώς για την αντίθετη άποψη. Δεν παλέψατε καθόλου να πείσετε. Εσείς τα ξέρετε όλα, οπότε αυτή η Συνθήκη μπορεί να υπογραφεί από εμάς, μπορεί να είναι επωφελής για τον Ζάεφ, αλλά είναι χρέος της επόμενης Βουλής να την ακυρώσει κι ας λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν ακυρώνεται. Στον λαό τίποτα δεν επιβάλλεται αντίθετο με τη θέλησή του. Εκατό Μητσοτάκηδες, πεντακόσιοι Τσιπραίοι, οτιδήποτε εθνικές ή διεθνείς συμφωνίες να κάνουν, όταν ο λαός είναι αντίθετος, δεν καταπίνει τέτοιου είδους ενέργειες. Αυτό να θυμόσαστε. Πάτε με το ζόρι να πνίξετε τη λαϊκή αντίσταση.

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Προέδρου)

Συνάντησα τον Πρέσβη της Γερμανίας ορισμένες φορές και τον συνάντησα και στα Καλάβρυτα και καθίσαμε δίπλα-δίπλα και του λέω: «Τον Γενάρη θα καεί η Ελλάδα μ’ αυτό που πάτε να κάνετε». Μου λέει: «Δεν θα περάσει;». Του λέω: «Έχει και τη λύση ο Τσίπρας να το περάσει στον Μητσοτάκη μέσω εκλογών. Έχει και αυτήν τη λύση ο Τσίπρας». Εκείνη του ώρα που του το είπα τρόμαξε και λέει: «Τι;».

Τον Τσίπρα σ’ αυτήν τη Συμφωνία τον πηγαίνανε κωλοσουρτό. Αλήθεια σας το λέω. Ορισμένες φορές δεν κοιμόμουν λόγω τού πόσο δεμένο τον έχουν. Άνθρωποι που είχαν εκφράσει τον αντιαμερικανισμό, άνθρωποι που πήγαιναν έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία και έκαναν εκδηλώσεις και διαμαρτυρίες, τώρα είναι αυτοί που εκφράζουν τη θέληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Αμερικανών.

Ξέρετε, ο Βασίλης Λεβέντης που σας μιλάει είναι υπέρ της ΟΝΕ, υπέρ του ευρώ και πιστεύω ότι κι αν πτωχεύσαμε, πτωχεύσαμε γιατί δεν είχαμε κάνει καμμία μεταρρύθμιση και γιατί μια διεφθαρμένη ολιγαρχία εδώ στην Ελλάδα καταλήστευε τον ελληνικό λαό, γιατί κυκλοφορούσαν κάποιοι σε κανάλια και λέγανε «η Μέρκελ ήρθε εδώ να μας πάρει τα πετρέλαια, μας δίνουν μνημόνιο με το ζόρι, οι τραπεζίτες θα μας φάνε».

Δεν μας έφαγαν οι τραπεζίτες. Μας έφαγε ένα διεφθαρμένο πενήντα χρόνια πολιτικό σύστημα που έτρωγε τις σάρκες του μόνο και μόνο για να κερδίζουν χρόνο κάποιοι Πρωθυπουργοί και να επανεκλέγονται. Αυτό μας έφαγε, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Αυτά που στήνανε κάποιοι στις τηλεοράσεις ότι η Ευρώπη στήνει τρόπους να μας έχει όμηρους, να μας πάρει τα πετρέλαια, όλα αυτά είναι ανοησίες. Μόνοι μας βγάλαμε τα μάτια μας.

Η Νέα Δημοκρατία ήταν και είναι, λέει, αντίθετη με τις Πρέσπες. Εγώ το 2018, όταν έβαλε θέμα δυσπιστίας ο κ. Μητσοτάκης, του έστειλα μια επιστολή και του ζητούσα να δηλώσει ότι αν εκλεγεί Πρωθυπουργός, δεν θα χρησιμοποιήσει τη λέξη «Μακεδονία». Ο κ. Μητσοτάκης ποτέ δεν μου απάντησε. Αυτή την επιστολή τη δίνω στα Πρακτικά.

(Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλειος Λεβέντης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Είναι η επιστολή που δείχνει ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν υπέρ του όρου «Μακεδονία». Γιατί αν ήταν κατά του όρου, της λέξης «Μακεδονία», τι ευκολότερο από το να μου απαντήσει «Μα, κύριε Πρόεδρε, σφάλλετε, εμείς είμαστε κατά του όρου.». Άρα, είναι υπέρ του όρου. Υπάρχουν κασέτες, υπάρχουν δηλώσεις του Αβραμόπουλου, του Μητσοτάκη κ.λπ. Όπως και το ΠΑΣΟΚ, ο Βενιζέλος και οι λοιποί, οι οποίοι πήγαν στα Ηνωμένα Έθνη και ήταν υπέρ της σύνθετης ονομασίας.

Θα σας πω κάτι. Δεν είναι κακό που στο παρελθόν ήταν υπέρ της σύνθετης ονομασίας. Μπορεί να είχαν εκτιμήσει ότι ρίχνεις στο τραπέζι μια πρόταση για διαπραγμάτευση. Δεν σημαίνει ότι είναι προδότες, επειδή ήταν υπέρ της σύνθετης ονομασίας. Ποιο είναι το κακό; Το κακό είναι άλλο, ότι τώρα που ο λαός έδωσε τη γνώμη του και ξέρουν ότι κατά 80% τουλάχιστον είναι αντίθετος, δεν έχουν το θάρρος να πουν «σφάλλαμε, κάναμε κακές εκτιμήσεις και από δω και πέρα δεν δίνουμε τη λέξη Μακεδονία». Επιμένουν με διάφορες υπεκφυγές να μιλούν για ταυτότητα, για γλώσσα.

Εγώ πιστεύω ότι αυτό είναι μεγάλο λάθος, γιατί δεν δηλώνουν ούτε μια συγγνώμη. Γιατί όντως για να γίνει η μειοδοσία επί Τσίπρα, προετοιμάστηκε επί Καραμανλή, επί Μητσοτάκη. Προετοιμάστηκε. Να λέμε την αλήθεια. Έτσι δεν είναι;

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, υπάρχουν μειοδοσίες οι οποίες είναι συνειδητές και όντως είναι προδοσίες. Υπάρχουν όμως και μειοδοσίες οι οποίες οφείλονται στη βλακεία κάποιων Πρωθυπουργών -λέμε- που τις διαπράττουν. Τι θέλω να πω;

Ο γέρος Κωνσταντίνος Καραμανλής, όταν πήγε με τον Αβέρωφ στη Συμφωνία της Ζυρίχης και του Λονδίνου, εγώ δεν πιστεύω ότι πήγε με σκοπό να προδώσει την Ελλάδα. Απλά του είπαν οι Αμερικανοί, υπέγραψε, βάλε τον Τούρκο εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο και εμείς τον Τούρκο τον αναλαμβάνουμε, αν κάνει καμία ατιμία. Και εξαπάτησαν οι Αμερικάνοι τον Καραμανλή και αναγκάστηκε ο Καραμανλής να μας βγάλει από το ΝΑΤΟ, αλλά στο μεταξύ η Τουρκία είχε πάρει τη μισή Κύπρο.

Και ο Ιωαννίδης ακόμη, η Χούντα, δεν ήταν προδότης με την έννοια ότι έκανε το Πραξικόπημα του Σαμψών εις την Κύπρο με σκοπό να προδώσει. Μπορεί να ήταν πραξικοπηματίας. Μπορεί να ήταν ό,τι ήταν, δικτάτορας. Του είπαν και αυτουνού οι Αμερικανοί «κρατάμε εμείς τους Τούρκους» και τον πρόδωσαν. Δεν κράταγαν κανέναν Τούρκο. Όταν έγινε η ιστορία, του είπαν «Βγάλε τα μάτια σου. Παραιτήσου».

Ο κ. Τσίπρας θα είναι ο τρίτος. Κάνω αυτή την πρόβλεψη σε αυτή την Αίθουσα. Ό,τι πράττει σήμερα ξέρει ότι είναι εις βάρος της χώρας και όλα αυτά που λέει είναι παραμύθια. Τα πράττει όλα βασισμένος σε υποσχέσεις των Αμερικάνων και των Γερμανών. Ξεχνάει όμως ότι αυτοί ποτέ δεν τήρησαν το λόγο τους προς την Ελλάδα. Ξέρετε κάποτε που να τον τήρησαν;

Και σας μιλάει ένας άνθρωπος, ο Λεβέντης ο Βασίλης, που είμαι υπέρ του δυτικού προσανατολισμού, υπέρ της Ευρώπης. Ποτέ δεν υπήρξα κομμουνιστής. Σας μιλάει ένας άνθρωπος που ήταν πάντα υπέρ του δυτικού τρόπου ζωής, αλλά του δυτικού με αξιοπρέπεια, όχι του δυτικού «να γίνομαι τσογλάνι των ξένων». Αυτή είναι η διαφορά.

Και όταν ο Γεώργιος Παπανδρέου πήγε στην Ουάσιγκτον λίγους μήνες αφότου ορκίστηκε Πρωθυπουργός, του λένε οι Αμερικάνοι, ο Johnson, «Στενοχωρούνται οι Τούρκοι, κύριε Πρόεδρε. Πρέπει να αποσύρετε τη μεραρχία από την Κύπρο». Και λέει «Εάν επιτεθούν οι Τούρκοι;». Του είπαν: «Είμαστε και εμείς οι Αμερικάνοι». Και τι απαντάει ο Γεώργιος Παπανδρέου; «Δεν αφήνετε να πολεμήσουμε εμείς οι Έλληνες που έχουμε λόγο να χύσουμε το αίμα μας για την Κύπρο; Και αφήστε τα παραμύθια ότι θα έρθετε εσείς από την άλλη μεριά του Ατλαντικού να χύσετε το αίμα σας για την Ελλάδα». Έτσι απάντησε. Και σε λίγους μήνες ο Μητσοτάκης με καμιά εξηνταριά Βουλευτές έκαναν την προδοσία, ΕΡΕ, Παλάτι, Αμερικάνοι. Αυτή είναι η προδοσία. Και βρέθηκαν άλλοι πρόθυμοι…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κύριε Πρόεδρε, μπορούμε να ολοκληρώσουμε σε εύθετο χρόνο;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Ο κ. Κουτσούμπας ξέρετε πόσο μίλησε; Ή δεν το είδατε;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Το ξέρω, το είδα.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Όχι, μπορεί να σας ξέφυγε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Όχι, ψάχνω για καλύτερο παράδειγμα στην τήρηση του χρόνου.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Ναι, εντάξει, αλλά είναι ιστορική μέρα, κύριε Πρόεδρε. Πολύ θα ήθελα να σας κάνω τη χάρη να κατέβω και τώρα, αλλά ξέρετε κάτι; Είναι ιστορική μέρα. Από αύριο κηρύσσεται εθνικό πένθος στη Μακεδονία και σε όλη την Ελλάδα. Διότι για τη Μακεδονία δεν ενδιαφέρεται μόνο η Μακεδονία. Αίμα έχυσαν και άλλοι. Δεν είναι μόνο η Μακεδονία. Μην το πάμε τοπικά, δεν υπάρχει τοπική υποστήριξη της Μακεδονίας.

Επομένως, μειοδοσίες υπάρχουν και λόγω βλακείας, διότι βασίστηκαν στην κουβέντα του ξένου παράγοντα και ο ξένος παράγων τους πρόδωσε και έμειναν στα κρύα του λουτρού.

Στα συλλαλητήρια, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, έγινε συζήτηση ποτέ για γλώσσα και για ταυτότητα; Εγώ μετείχα στα συλλαλητήρια και κανείς δεν με έπιασε να μου πει «Κύριε Λεβέντη, βάλτε πλάτη για τη γλώσσα μας». Κανείς δεν μου είπε τέτοιο πράγμα. Εγώ θυμάμαι απλές κοπέλες στο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη που σαν να με ήξεραν χρόνια, με έπιαναν και μου έλεγαν «Μην αφήνετε να μας προδώσουν, κύριε Πρόεδρε. Μην αφήνετε να δοθεί το όνομα της Μακεδονίας», με πόνο ζωγραφισμένο στο βλέμμα τους. Αυτό τον πόνο δεν μπορώ να τον αγνοήσω.

Αυτό να ξέρει ο κ. Τσίπρας, ότι στη χαρά του που ωφελεί τον Ζάεφ, γιατί αυτόν μόνο ωφελεί, δεν μπορώ να συμμετάσχω. Δεν μπορώ, δυστυχώς, κύριε Τσίπρα, στο γλέντι που θα κάνετε σήμερα το βράδυ με τα χημικά απ’ έξω, εγώ, ο Βασίλης ο Λεβέντης, να συμμετάσχω. Δεν μου επιτρέπεται να συμμετάσχω σε αυτό το γλέντι. Δεν μπορώ να συμμετάσχω.

Αγνοήσατε τη θέληση του λαού. Και όποιος αγνοεί τη θέληση του λαού τιμωρείται. Μη νομίζετε ότι δεν θα τιμωρηθείτε. Την άλλη φορά είχε παρεξηγηθεί ο κ. Κοτζιάς που είπα ότι θα γίνουν και δίκες γι’ αυτό που ψηφίζει η σημερινή Βουλή. Και είπε: «Με απειλείτε;». Εκεί καθόταν ο Κοτζιάς. Μα εγώ, γιατί; Πείτε ότι εγώ από 4% πάω στο 14%. Εγώ θα παραπέμψω τους υπευθύνους; Η δικαιοσύνη δεν παραπέμπει; Είναι απειλή να λες στον άλλον, πρόσεξε, γιατί εδώ εκχωρείται λαϊκή κυριαρχία; Είναι κακό που σας λέω να προσέχετε; Σας λέει και ένας να προσέχετε, γιατί θα την πάθετε έτσι κι αλλιώς, έτσι όπως πάει. Και θα την πάθετε με τη θέλησή σας από ό,τι βλέπω.

Επίσης, κάτι που αγνοείτε είναι η ομογένεια. Και από τους Αμερικάνους, ακόμη και από αυτούς που ζουν στην Αμερική, στην Αυστραλία, στη Γερμανία θέλει έστω και ένας τη Συμφωνία των Πρεσπών;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κύριε Πρόεδρε, επαναλαμβάνω την έκκληση να συντομεύετε.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Πονάει σήμερα και η Ελλάδα του εξωτερικού, δεν πονάει μόνο η Μακεδονία. Πιστεύετε ότι υπάρχουν συμπατριώτες μας στη Γερμανία, στην Αμερική που δέχονται ότι αυτό που κάνει η Βουλή σήμερα είναι επωφελές;

Ξέρει καλά ο κ. Τσίπρας γιατί δεν έχει δώσει ψήφο στους ομογενείς. Ξέρει πολύ καλά.

Χθες ο κ. Ξυδάκης ζήτησε με τον κ. Δένδια να γίνει τείχος απέναντι στη Χρυσή Αυγή, τείχος της Δημοκρατίας απέναντι στους φασίστες. Αυτό υπονοούσε ο κ. Ξυδάκης. Τείχος να συμπράξουμε όλοι σε αυτήν την Αίθουσα για να σώσουμε τη χώρα, γιατί δεν αισθάνθηκε ο κ. Ξυδάκης την ανάγκη να προτείνει; Μόνο το τείχος για να πετάξετε έξω τους όποιους για τον όποιο λόγο εχθρούς σας; Αυτό είναι που σας καίει; Τείχος για να δημιουργήσουμε μια εθνική δύναμη με την οποία θα προχωρήσουμε, δεν αισθάνθηκε η Αίθουσα την ανάγκη να κάνει;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κύριε Πρόεδρε…

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε. Θα σας κάνω τη χάρη και θα σας απαλλάξω από την παρουσία μου, προς το παρόν.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Δεν είπα τέτοιο πράγμα εγώ. Για να προλάβει να μιλήσει και κανένας Βουλευτής, γι’ αυτό το είπα.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Γράφουν οι δημοσιογράφοι, τα παπαγαλάκια, και λένε στα πάνελ ότι συνθλίβονται τα μικρά κόμματα και ότι αναβιώνει ο δικομματισμός της παλιάς εποχής. Μπορεί αυτό να είναι αλήθεια για τα δύο κόμματα, τους ΑΝΕΛ και το Ποτάμι, γιατί έκαναν τα λάθη τους. Δεν χαίρομαι. Όταν πεθαίνουν μικρά κόμματα, η Δημοκρατία δεν κερδίζει.

Όμως, δεν έχουν υπολογίσει αυτοί οι αναλυτές ότι υπάρχει ένα κόμμα, η Ένωση Κεντρώων, που θα επιζήσει. Αυτό δεν το έχουν υπολογίσει. Και θα το αντιληφθούν τη νύχτα των εκλογών, γιατί μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να ονειρεύεται πεντακομματική Βουλή, αλλά η Θεσσαλονίκη τώρα ξέρει ότι ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του το όνομα το έδινε. Ο δε πατέρας Μητσοτάκης εδώ και σαράντα χρόνια έδινε το όνομα και έλεγε: «Σε δέκα χρόνια θα το ξεχάσουμε».

Για να εξηγούμεθα, οικογενειακό έγκλημα είναι η παράδοση της Μακεδονίας και μην κόπτεσθε ότι εσείς τη στηρίζετε. Απλά επωφελείστε που ανέλαβε όλη τη βρώμικη δουλειά ο Τσίπρας.

Μην ξεχνάτε, όμως, και κάτι άλλο το οποίο ξεχνάτε: ότι από αύριο που η Ελλάδα κηρύσσει εθνικό πένθος μιζέριας και κατήφειας, ούτε τα μέτρα που θα τους δώσετε -κάποια μπόνους και κάποια λεφτά- δεν εξαγοράζουν τους Έλληνες. Όταν οι Έλληνες αισθάνονται προδομένοι, θα σας πετάξουν στα μούτρα και τα μπόνους και τα λεφτά και τις εκατόν είκοσι δόσεις και όλα. Όταν μείνουν οι οικογένειες μόνες να συσκεφθούν και να μιλήσουν, εκεί θα δουν ότι προδίδονται από δυο «μεγάλα» κόμματα, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία.

Και υπολογίζω ότι εκεί που οι αναλυτές πάνε να εξοντώσουν τα λεγόμενα κόμματα, θα αρχίσουν σιγά-σιγά να ξεθυμαίνουν τα δύο. Διότι θα έχουν αντιληφθεί όλοι τι έγινε εδώ μέσα. Ο Τσίπρας μειοδότησε και η Νέα Δημοκρατία τού έκανε πλάτες. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας που δεν το αντιλήφθηκε.

Θα πω, λοιπόν, μία κουβέντα προς τους Μακεδόνες αυτή τη στιγμή: Υπομονή, Μακεδονία. Ορκίζομαι εγώ, ο Βασίλης Λεβέντης, ενώπιον της Βουλής και του λαού, ότι θα αγωνιστώ να ακυρώσω υπό όποιο κόστος αυτή τη βρομερή συνθήκη, που θεωρεί σήμερα επωφελή ο κ. Τσίπρας. Με όποιο κόστος, ό,τι και αν χρειαστεί, γιατί όλα θυσιάζονται, αλλά όχι τα πιστεύω και οι εμπνεύσεις της ιερής Μακεδονίας.

Και όσοι νομίζουν ότι το κάνω για ψηφοθηρία, να θυμάστε ότι τριάντα πέντε, σαράντα χρόνια ανέβαινα με ένα αυτοκινητάκι, τότε που μου έδινε 1%-1,5% και εγώ δεν επτοούμουν και συνέχιζα. Αυτό με ενέπνεε και ήξερα ότι θα έρθει το ραντεβού.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε, δεν έχω άλλο τρόπο για να σας εξηγήσω αυτό που είπατε, ότι θα τελειώσετε.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Δεν πίστευα, βέβαια, ότι σε αυτήν τη Βουλή που μπήκα θα διαχειριζόντουσαν τέτοια σοβαρά ζητήματα. Αυτό δεν μπορούσα να το πιστέψω!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Ωραία, τελειώστε, σας παρακαλώ πολύ.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Τη νύχτα των εκλογών που η Ένωση Κεντρώων μπήκε στη Βουλή δεν μπορούσα να φανταστώ ότι σε αυτήν τη Βουλή θα διακυβεύονταν εθνικές αξίες. Αυτό δεν μπορούσα να το φανταστώ!

Τον όρκο μου να μην ξεχνάτε, όπου κι αν είστε, και ότι οι υπεύθυνοι και οι υπαίτιοι θα αντιμετωπίσουν τη Δικαιοσύνη.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Ένωσης Κεντρώων)