2019-03-08 16:06:00

ΟΜΙΛΙΑ ΜΑΡΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ά ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

By antidiaploki
Ημερομηνία αρχικής ανάρτησης : 2019-03-08 16:06:00 Timestamp ID : 1552061160

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ – 8/3/2019

"Η αξία και η συμβολή της γυναίκας στην διαδρομή της ανθρώπινης ιστορίας, είναι αναμφισβήτητα σημαντική.
Αρχής γενομένης από την αρχαία ελληνική παράδοση, οι Αθηναίοι αφιέρωσαν την πόλη τους στη θεά Αθηνά προτιμώντας τη σοφία μιας γυναικείας θεότητας που συμβόλιζε τη γνώση και την παραγωγικότητα και όχι τον Ποσειδώνα που συμβόλιζε την πυγμή και την δύναμη.

Η Ασπασία, σύμφωνα με τον Πλάτωνα, ήταν εξαιρετική στο να γράφει ρητορικούς λόγους και ίσως ο Περικλής να εκπαιδεύτηκε πλάι της.
Η Ελένη και η Πηνελόπη αποτέλεσαν μούσες για τον Όμηρο.
Ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός, αν και γνωστός για τον Ύμνο εις την Ελευθερία, έγραψε ένα από τα ωραιότερα ερωτικά ποιήματα, για την Φεγγαροντυμένη θεά του.

Η Υπάτια κάποιους αιώνες αργότερα, άλλαξε την οπτική του κόσμου για τα μαθηματικά και την αστρονομία, ενώ τον αιώνα που μας πέρασε, η Margaret Hamilton έγραψε τον κώδικα για να στείλουμε τους πρώτους ανθρώπους στο φεγγάρι.
Όποια πέτρα του πολιτισμού και της επιστήμης και αν σηκώσεις, όποια επιτεύγματα της τέχνης και των γραμμάτων και αν εξετάσεις,πάντα θα βρίσκεις πίσω τους μια γυναίκα.

Η γυναίκα ανέκαθεν πρωτοπορούσε σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δράσης, παρά το γεγονός ότι σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία πολλές φορές δεν της αποδόθηκε η αναγνώριση που της αναλογεί.
Δυστυχώς, η ανθρωπότητα πέρασε και σκοτεινές εποχές, οι οποίες στιγματίστηκαν από την ανισότητα των φύλων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αναγνώριση των πολιτικών δικαιωμάτων των γυναικών, που καθιερώθηκε για πρώτη φορά στη Νέα Ζηλανδία μόλις το 1893.

Ακολούθησαν η Ρωσία και ο Καναδάς το 1917 και η Αμερική το 1920, ενώ στην Ελλάδα οι γυναίκες απέκτησαν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι τον Μάιο του 1952.
Η πρώτη Ελληνίδα βουλευτής, η Βολιώτισσα Ελένη Σκούρα,εξελέγη στη Θεσσαλονίκη με το κόμμα του Ελληνικού Συναγερμού.
Στην πρώτη της δήλωση μετά την εκλογή της, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα κοινωνικά θέματα και δικαιώματα, γεγονός που αποδεικνύει τη διαχρονική ευαισθησία των γυναικών για το κοινωνικό γίγνεσθαι και τους πολίτες που βρίσκονται σε  ανάγκη.

Δυστυχώς όμως ακόμη και σήμερα, υπάρχουν χώρες στις οποίες τα κεκτημένα εδώ και αιώνες δικαιώματα των γυναικών στη δύση, φαντάζουν ουτοπικά.
Σε πολλές κοινωνίες η γυναίκα αντιμετωπίζεται ως «πράγμα»,ως αντικείμενο εκμετάλλευσης και ως αποδέκτης βίας.
Η πολυδιαφημιζόμενη ισότητα των δύο φύλων δεν αποτελεί πραγματικότητα ούτε και για προηγμένες χώρες όπως για παράδειγμα και η δική μας.

Η σύγχρονη γυναίκα, μητέρα, σύζυγος, εργαζόμενη,καλείται να επιτελέσει πολύ περισσότερους ρόλους από ότι ένας άντρας.
Η επιβίωση και η εξέλιξή της στον εργασιακό χώρο,δεν εξαρτάται απαραίτητα από τις γνωστικές της ικανότητες καθώς θα πρέπει να αγωνιστεί διπλά από ότι ένας άνδρας για να αποδείξει το αυταπόδεικτο.

Οφείλουμε να ξεφύγουμε επιτέλους από τα κοινωνικά στερεότυπα και να αναγνωρίσουμε στη γυναίκα όχι απλά την πολλαπλή της υπόσταση αλλά και τις ιδιαίτερες ικανότητές της.
Η μέση ηλικία στη χώρα μας, κατά την οποία μια γυναίκα αποφασίζει να γεννήσει, αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια από τα 30,5 έτη που ήταν το 2011 σε 31,4 το 2017.

Πέρυσι, μία στις τέσσερις γεννήσεις αφορούσε μητέρα ηλικίας 35 έως 39 ετών.
Ο πληθυσμός μας δυστυχώς γηράσκει και μειώνεται ολοένα και περισσότερο.
Το ελληνικό κράτος θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για το δημογραφικό που θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας στο άμεσο μέλλον.

Οι γυναίκες δίνουν καθημερινά αγώνα και η πολιτεία οφείλει, όχι με ευχολόγια την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αλλά με θεσμοθετημένα μέτρα να γίνει αρωγός στον δύσκολο έργο τους.
Είναι πέρα από τη δική μου φαντασία οποιοσδήποτε άντρας να αγγίξει θανάσιμα ένα ον, πόσο μάλλον γυναίκα.
Και είδαμε πρόσφατα αποτρόπαια εγκλήματα, όπως αυτό της Τοπαλούδη, ή ακόμα και προχθές που υποτιθέμενοι φίλαθλοι μαχαίρωναν μία γυναίκα.

Εύχομαι σε όλους σας να βρείτε τη δική σας ωραία Ελένη,τη δική σας Πηνελόπη, το δικό σας λιμάνι.
Εγώ τα έχω βρει όλα και είμαι τυχερός που στη ζωή μου έχω δίπλα μου και μάνα, και κόρη και σύντροφο…και για μένα είναι οι ιδανικές.
Συμπεριφερθείτε στις γυναίκες σαν άνθη, φροντίστε τες και μη τις κακοποιείτε, είτε λεκτικά, είτε σωματικά. Είναι ότι πιο όμορφο υπάρχει στη ζωή.
Χρόνια πολλά σε όλες σας!".