2019-03-15 09:00:00

Ομιλία Βασίλη Λεβέντη στην Ολομέλεια της Βουλής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

By antidiaploki
Ημερομηνία αρχικής ανάρτησης : 2019-03-15 09:00:00 Timestamp ID : 1552640400

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Τον λόγο έχει ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Λεβέντης.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, συζητάμε εκ δευτέρου και σε τελική φάση το ζήτημα της Αναθεώρησης του Συντάγματος. Όμως, το ζήτημα αυτό, που είναι ύψιστο, το σαμπόταραν και τα δύο κόμματα -και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία- και έκαναν προτάσεις ξένες η μία από την άλλη, που μηδαμινά κοινά σημεία έχουν, με το πρόσχημα ότι ο ένας εκφράζει τη συντήρηση και ο άλλος την πρόοδο.

Έχω πει ότι κατά τη γνώμη της Ένωσης Κεντρώων και οι δύο εκφράζουν τη συντήρηση και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία, γιατί πρόοδος δεν είναι να λες απλά ότι είσαι προοδευτικός. Πρόοδος είναι να το αποδεικνύεις με τις πράξεις σου, με τα έργα σου.

Η πρώτη συζήτηση που έκανα εγώ με τον Τσίπρα ήταν για την απλή αναλογική. Την απλή αναλογική στην Αίθουσα αυτήν την ψήφισε μόνο η Ένωση Κεντρώων ουσιαστικά. Το ΚΚΕ σύρθηκε. Δεν ήρθε προθύμως να ψηφίσει. Τη ψήφισε η Ένωση Κεντρώων, γιατί πιστεύαμε στην απλή αναλογική. Του είπα, όμως, του κ. Τσίπρα ότι «αν συνεχίσεις και ψηφίζεις τα νομοσχέδια με 151 και 152, συνεχίζεις τη λογική της ενισχυμένης».

Η απλή αναλογική δεν είναι μόνο να την περάσουμε ως νόμο. Πρέπει να την υιοθετήσουμε σαν συναίνεση, να αλλάξει ο πολιτικός χάρτης, να αρχίσουν να επικρατούν συναινέσεις και συγκλίσεις. Ο κ. Τσίπρας επί τέσσερα χρόνια τώρα τα περνάει με 151 όλα. Σε τι διαφέρει από τον κ. Σαμαρά ή από τον κ. Μητσοτάκη; Σε τι διαφέρει; Αν είχε προσπαθήσει ακόμη και να νομοθετεί λιγότερο, αλλά να νομοθετεί συναινετικά μ’ έναν αυξημένο αριθμό ψήφων, θα είχε φανεί στην Ελλάδα τι εστί απλή αναλογική. Θα είχαμε τα πρώτα αποτελέσματα της απλής αναλογικής και θα είχαν πειστεί και οι δύσπιστοι, γιατί πολλοί φοβούνται ότι η απλή αναλογική θα φέρει ακυβερνησία. Χρειάζεται, λοιπόν, ένα στάδιο συναίνεσης. Δεν το προσέφερε ο κ. Τσίπρας. Κυβέρνησε με δεξιά λογική, «ή συμφωνείτε μ’ αυτά που λέω εγώ ή κόφτε τον λαιμό σας».

Στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας η Ένωση Κεντρώων έχει πει ότι δεν πρέπει να ψηφίζεται από τον λαό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, γιατί σύμφωνα με τα Συντάγματα όλου του κόσμου, όταν έχουμε δύο πόλους εξουσίας σ’ ένα κράτος, οδηγούμεθα αργά ή γρήγορα σε συγκρούσεις.

Αυτό δεν το καταλαβαίνετε; Ο τέως βασιλιάς πώς έχασε τον θρόνο του; Ανέτρεψε τον Γεώργιο Παπανδρέου, απέλυσε έναν Πρωθυπουργό με 54%. Έτσι είναι. Όταν ο πρόεδρος είναι εκλεγμένος, δεν είναι πια διακοσμητικός, έχει κάποια εξουσία. Μπορεί κάτι να μην υπογράψει. Μπορεί κάποια ανωμαλία να δημιουργήσει. Υπάρχει σοφία στα συντάγματα που δίνουν μόνον έναν πόλο εξουσίας σε κάθε κράτος, γιατί ξέρουν ότι σε πολλές περιπτώσεις υπήρξε σύγκρουση πόλων και άρα εκτροπή. Αυτό είναι το αποτέλεσμα, η εκτροπή. Ούτε αυτό το κατάλαβε ο κ. Τσίπρας. Καλά, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα το καταλάβει, γιατί και ο πατέρας του ήταν πάντα υπέρ της εκλογής προέδρου. Μια φορά που τον είδα εδώ, στο κυλικείο της Βουλής, και του ανέφερα αυτό το θέμα της σύγκρουσης των πόλων, δεν έδειξε να το καταλαβαίνει. Δυστυχώς.

Βγήκε σήμερα σε κάποιο κανάλι ο κ. Μεϊμαράκης και είπε ότι το Κέντρο δεν χρειάζεται πια. Το έχουν απορροφήσει η Δεξιά και ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν χρειάζεται Κέντρο. Και είπε ότι στις ευρωεκλογές θα γίνει σύγκρουση δύο κόσμων: προόδου και συντήρησης και η τελευταία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη. Ποιο σύστημα οδήγησε σε πτώχευση την Ελλάδα; Το σύστημα του δικομματισμού. Αυτό δεν οδήγησε σε πτώχευση την Ελλάδα; Την οδήγησε σε πτώχευση καμία κυβέρνηση συνασπισμού;

Επομένως, γιατί υπάρχουν άνθρωποι σε αυτήν την Αίθουσα που συνεχίζουν και επιμένουν στην ενός ανδρός αρχή και στην κλοπή Βουλευτών, στην καλπονοθεία Βουλευτών; Γιατί δεν μπορούν να πιστέψουν στην εκπροσώπηση του λαού ισοτίμως. Θέλουν με 20%-25% να κάνουν κυβέρνηση και να λένε μετά «μας ψήφισε ο ελληνικός λαός». Αυτό γίνεται τα τελευταία χρόνια. Αν εξετάσουμε τα νούμερα, το ποσοστό απεχόντων από τις ψηφοφορίες, ποσοστό συμμετεχόντων και τι ποσοστό παίρνει το πρώτο κόμμα και κάνουμε αναγωγή επί του συνόλου, είναι ζήτημα να βρούμε κυβέρνηση με στήριξη πάνω από το 20% με 23% του λαού. Αυτό γίνεται. Είναι μία κατάσταση νοσηρή, την οποία τα κόμματα δεν δείχνουν να θέλουν να αλλάξουν, διότι τους βολεύει.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας λέει τώρα να αλλάξει τον νόμο για τις ευρωεκλογές, να μπορούν οι Βουλευτές να θέτουν και υποψηφιότητα για την Ευρωβουλή. Ξέρετε, στη Γερμανία ο εκλογικός νόμος πρέπει να αλλάζει έξι χρόνια πριν από τις εκλογές στις οποίες θα εφαρμοστεί. Εδώ αλλάζει σαράντα, πενήντα μέρες πριν. Ό,τι γουστάρει ο καθένας κάνει. Πηγαίνετε στη Γερμανία και πείτε: Τώρα έχουμε ευρωεκλογές. Δεν αλλάζουμε, βρε παιδιά, τον νόμο, γιατί έτσι βολεύει; Και όλοι να συμφωνήσουν, δεν προχωρούν. Έξι χρόνια μετά θα εφαρμοστεί. Αυτά, όμως, είναι προχωρημένα μαθηματικά για την Αίθουσα αυτή!

Ως Ένωση Κεντρώων έχουμε ζητήσει την ποινικοποίηση του ρουσφετιού. Και γιατί την έχουμε ζητήσει; Την έχουμε ζητήσει γιατί και το ΑΣΕΠ βγήκε σκάρτο. Τι έκανε το ΑΣΕΠ; Το ΑΣΕΠ έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια, από τον Πεπονή. Από τον Πεπονή και μετά δεν έγιναν ρουσφέτια; Δεν κατεπατήθη;

Επομένως, έχουμε αποδείξει ότι κάνουμε νόμους και μόνοι μας τους ακυρώνουμε και τους υποσκάπτουμε. Το έχουμε αποδείξει αυτό. Μόνο η ποινικοποίηση του ρουσφετιού στο Σύνταγμα, δηλαδή η απαγόρευση της μεσολάβησης Βουλευτή ή κόμματος για τον διορισμό και οι διορισμοί να γίνονται μόνο με μόρια, με τυφλό σύστημα και με βάση τις ανάγκες κάθε οικογένειας και κάθε κοινωνίας, μόνον με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να γλιτώσουμε τη μάστιγα και να πούμε ότι δεν θα ξαναπτωχεύσουμε.

Τώρα βλέπω ότι ο κ. Τσίπρας για να βελτιώσει την κατακρημνιζόμενη εικόνα του έχει αρχίσει τις μονιμοποιήσεις, τριάντα χιλιάδες εκεί, τρακόσιοι σαράντα στις Φυλακές Δράμας. Όλη την ώρα έρχονται στο γραφείο μου και μου ζητούν μονιμοποιήσεις συμβασιούχων: «Είμαστε λίγοι. Είμαστε εκατόν πενήντα». Ακόμα δεν έχουν προσλάβει τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ του 1995. Προσέλαβαν του 1997, του 1998, το 1995 το άφησαν απέξω. Και διερωτώμαι: Τι είχε το 1995; Ήταν δίσεκτο και διόρισαν τους επόμενους; Γελοία πράγματα αυτά.

Η ποινικοποίηση του ρουσφετιού είναι πολύ βασικό πράγμα και θα μπορούσε την Αίθουσα αυτήν να την εξυψώσει. Η Αίθουσα αυτή, όμως, φαίνεται ότι δεν αναζητεί εξύψωση, ζητεί καταβαράθρωση, να είναι στα τάρταρα η αξιοπιστία της και η αξιοπρέπειά της. Ζητούμε αναλογική εκπροσώπηση στα ΜΜΕ. Στα ΜΜΕ έχετε αρχίσει ένας δεξιός, ένας αριστερός στο 95% των πάνελ. Σας ένοιαξε ποτέ αν εμφανίστηκε η Ένωση Κεντρώων; Δεν πιστεύω να σας ένοιαξε! Κάνετε εμπάργκο στο ΣΚΑΪ εσείς του ΣΥΡΙΖΑ γιατί σας ενέπλεξε στο Μάτι σε μία ιστορία, είπε κάποια πράγματα που θεωρείτε ότι είναι ανακριβή. Εδώ είναι κάτι ουσιωδέστερο. Είναι η Δημοκρατία η ίδια, η εκπροσώπηση όλων των απόψεων.

Λέτε ότι θα εξοντωθούν τα μικρά κόμματα και θα επιβιώσουν τα δύο μεγάλα. Αυτό απλά προσπαθείτε εναγωνίως να κάνετε. Δεν είναι βλάκας ο λαός, όμως, να το κάνει αυτό, γιατί ξέρει ότι την πτώχευση την έφερε ο δικομματισμός, ΠΑΣΟΚ – Νέα Δημοκρατία. Αυτός ο τρόπος διακυβέρνησης της χώρας έφερε την πτώχευση. Είναι σοφός ο λαός και θέλετε τη σοφία του να την καταπατήσετε. Αυτό θέλετε.

Έχουν αρχίσει μεταγραφές Βουλευτών. Καλό είναι η Βουλή αυτή να τελειώνει για να σταματήσει και αυτό το τραγελαφικό πράγμα, να σχηματίζονται κυβερνητικές πλειοψηφίες με μεταγραφές. Εγώ θεωρώ ότι μεγαλύτερο έγκλημα από τους αποστάτες που φεύγουν από ένα κόμμα, κάνουν αυτοί που τους δέχονται. Είναι πολύ μεγαλύτερο ηθικό ατόπημα. Από την Ένωση Κεντρώων έχουν πάρει το ΠΑΣΟΚ Βουλευτή μας, έχει πάρει και ο Καμμένος που έλεγε «εγώ δεν σας πείραξα, κύριε Λεβέντη» -πήρε και ο Καμμένος τώρα Βουλευτή-, η Νέα Δημοκρατία πήρε τον κ. Κατσιαντώνη από τη Λάρισα και εσείς μία κυρία.

Επαναλαμβάνω ότι το αδίκημα της παραβίασης της λαϊκής ετυμηγορίας που διαπράττει ο Βουλευτής που αποστατεί, είναι πολύ μικρότερο από το αδίκημα να του δίνεις στέγη. Και λένε: Καλά, αν έρχονταν σε σένα, δεν θα τους έπαιρνες; Δηλαδή αυτή είναι η ηθική; Όποιος περνάει απέξω, του ανοίγετε την πόρτα; Αυτή είναι η ηθική; Αν σας το έκανε εσάς αυτό ο Σακελλαρίδης και η Κατριβάνου, από το 2016 θα είχε φύγει ο κ. Τσίπρας. Αυτή είναι η ηθική που διδάσκετε εσείς του ΣΥΡΙΖΑ με τα ηθικά πλεονεκτήματα;

Kαι λένε κάποιοι: «Μα, εγώ έκατσα λίγο ανεξάρτητος και μετά πήγα». Η μέθοδος αυτή για εμάς ίσχυσε σε όλες τις περιπτώσεις. Έκατσαν για λίγο ανεξάρτητοι, για μερικούς μήνες, και μετά πήγαν. Αυτό ίσχυσε. Δηλαδή, το να κάτσεις λίγο ανεξάρτητος δεν είναι παραβίαση της λαϊκής εντολής; Το οφειλόμενο ποιο ήταν; Να παραδώσεις την έδρα. Αυτό είναι το οφειλόμενο.

Και αυτό έπρεπε συνταγματικά να το ρυθμίσουμε. Εκτός αν θέλουν πάντα τα κόμματα που υπερισχύουν να «τσιμπολογάνε» από τα υπόλοιπα. Εκτός αν έγινε πλέον μενταλιτέ στην Αίθουσα αυτή να λέει ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης: «Α, έβγαλα εκατόν τριάντα. Θα «βουτήξω» και τριάντα σαράντα από δω και από κει με διάφορους τρόπους». Εκτός αν αυτός είναι ο τρόπος σκέψης εφεξής. Όμως αυτά θα τα τιμωρήσει ο ελληνικός λαός. Ο ελληνικός λαός τα τιμωρεί αυτά τα πράγματα. Είναι ανήθικα πράγματα.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Προέδρου της Ένωσης Κεντρώων)

Για τις δημοσκοπήσεις, τις οποίες κατηγορεί ο κ. Τσίπρας ότι τον «ρίχνουν» –και μπορεί να τον «ρίχνουν», δεν ξέρω, αλλά δεν πολυπιστεύω ότι τον «ρίχνουν», εν πάση περιπτώσει- είχαμε ζητήσει ανεξάρτητη αρχή ελέγχου των ευρημάτων. Πριν δηλαδή η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» βγάλει τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης, να ελέγχονται τα ευρήματα, είτε τηλεφωνικά είτε όταν είναι διά κάλπης, από την ανεξάρτητη αρχή.

Τρεις φορές τον έπιασα στο Ναύπλιο από τον γιακά και την τρίτη φορά του λέω: «Θα το κάνουμε αυτό;». Και απάντησε: «Έχουμε καιρό, έχουμε καιρό. Θα το κάνουμε αργότερα». Και τώρα κατηγορεί ότι είναι απατεώνες και τον ρίχνουν.

Όμως, ξέρετε τι κάνει; Λέει καλύτερα να συνεχιστεί αυτό το χάος, ώστε αύριο να μπορώ κι εγώ να ξανακάνω τα ίδια, γιατί σου λέει η Νέα Δημοκρατία πολύ σύντομα θα καταρρεύσει, με αυτά που λέει για μείωση φόρων, 2.000 ευρώ για κάθε γέννα, φοροαπαλλαγές, ότι θα επαναδιαπραγματευτεί –λέει- στην Ευρώπη για να μειώσει το πλεόνασμα.

Άρα, η Νέα Δημοκρατία είναι μαγικό κόμμα! Είναι μαγικό κόμμα, θα τα καταφέρει όλα αυτά. Μοιάζει πάρα πολύ η σημερινή Νέα Δημοκρατία με τον κ. Τσίπρα του 2014, που κι εκείνος φοβέριζε την Ευρώπη, έσκιζε μνημόνια, έκανε τα μύρια όσα. Τα ενθυμείστε.

Η Νέα Δημοκρατία, λοιπόν, πιστεύει ότι δίνοντας 2.000 ευρώ σε κάθε γέννα θα πιάνει κάθε νοικοκύρης οικογενειάρχης να γεννάει παιδιά. Κι ερωτώ: Σε αυτή την Αίθουσα με 2.000 ευρώ αναστήσατε τα παιδιά σας; Δηλαδή εκείνα που σας έλειπαν ήταν 2.000 ευρώ για να κάνετε παιδιά; Ή πιστεύει στ’ αλήθεια ο κ. Μητσοτάκης ότι λύνει το δημογραφικό πρόγραμμα διά της παροχής 2.000 ευρώ σε κάθε παιδί που γεννιέται;

Και μάλιστα είπε και ο Τσίπρας: «Είναι κάτι». Απαντώντας ο Τσίπρας στον Μητσοτάκη για το ότι τα δυο χιλιάρικα θα κάνουν τον άλλον να κάνει παιδί, είπε: «Θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν είναι τίποτα, αλλά είναι κάτι». Ωραία λογική! Υιοθετεί ότι με δύο χιλιάρικα θα γεννάνε παιδιά οι οικογένειες.

(Θόρυβος από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Διαμαρτύρεστε για τίποτα; Όχι. Να μην μιλήσω; Να μιλάτε όλο εσείς; Δεν αμφιβάλλω ότι αυτή είναι η μέθοδός σας. Δεν αμφιβάλλω καθόλου. Να ακούσουμε εσάς για να μάθουμε καλύτερα τα τροπάρια που λέτε όλη μέρα στα κανάλια, να αποστηθίσουμε καλύτερα το ποίημα.

Στους πρόσφυγες τι έχετε κάνει; Δεχθήκατε να επιστρέφουν από τη Γερμανία πρόσφυγες. Αυτό δεχθήκατε. Η σωστή πολιτική κατά την Ένωση Κεντρώων ήταν να επιβάλουμε στη Γερμανία –να προσπαθήσουμε τουλάχιστον- όσες χώρες έκλεισαν τα σύνορα να χάσουν κάποιες χρηματοδοτήσεις από την Ευρώπη και αυτά τα χρήματα να οδεύσουν προς τις χώρες που δέχονται πρόσφυγες, διότι βρίσκονται στην ακτογραμμή με την Τουρκία. Είναι ξεκάθαρο.

Δεν το προσπαθήσατε, παρά παίρνετε «μποναμάδες», ικανοποιείτε κάθε αίτημα των ξένων και γεμίσατε με πρόσφυγες την Ελλάδα. Και τι φταίνε και αυτοί οι άνθρωποι; Άνθρωποι είναι. Όμως πόσους μπορεί να αντέξει αυτή η χώρα; Μπορεί να αντέξει τα πλήθη που έχει ο Ερντογάν και με τα οποία απειλεί ο Ερντογάν; Ο Ερντογάν είχε απειλήσει: «Έχω 3 εκατομμύρια και μπορώ να σας πνίξω». Έτσι είχε πει ο Ερντογάν. Ελήφθη υπόψιν τίποτα επ’ αυτού, να γίνει κάποια προσπάθεια; Τίποτα δεν έγινε.

Έχω ζητήσει, πριν βγει ένα ομόλογο, από τον Υπουργό Οικονομικών να εγκρίνει η Βουλή το ομόλογο. Ισχύει σε μεγάλες χώρες αυτό. Γιατί κρύβεται ο Υπουργός Οικονομικών; Και ο Σημίτης είχε κάνει ομόλογα, τα οποία, ψάχνοντας μετά, τα βρήκαμε. Τα βρήκαμε στη συνέχεια. Ψάχνοντας τα κιτάπια του Υπουργείου, είδαμε ότι χρωστάμε τη μία φορά 3 δισεκατομμύρια, την άλλη 2 δισεκατομμύρια. Γιατί κρύβονται;

Τα ομόλογα δεν έπρεπε να κρύβονται και μόνος του ο Υπουργός να δημιουργεί τα ομόλογα και όλες τις βαθμίδες αξιόχρεων του δημοσίου, αλλά θα έπρεπε να τα εγκρίνει και η Βουλή. Επειδή προστίθεται ποσό στο δημόσιο χρέος, έπρεπε να είναι με την ευθύνη της Βουλής η έκδοση ομολόγων.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει επανειλημμένα το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Προέδρου της Ένωσης Κεντρώων)

Να το πει, λοιπόν, ο μοντέρνος κ. Μητσοτάκης ότι η Βουλή θα ενημερώνεται, αλλά ούτε αυτό, τίποτα. Ενός ανδρός αρχή. Έτσι, όμως, μπαίνετε στην παγίδα του Τσίπρα που θέλει να σας πάει για «δεξιά παρένθεση». Πηγαίνατε τον Τσίπρα για «αριστερή παρένθεση» και μου φαίνεται ότι στον λάκκο που ανοίγατε, θα πέσετε μόνοι σας μέσα.

Τα έβαλε με τη θρησκεία για να δείξει ότι είναι μοντέρνος ο κ. Τσίπρας. Είπε και σήμερα μου φαίνεται κάποια στιγμή: «Ήρθε η εποχή να εκσυγχρονιστούμε, να δείξουμε ότι είμαστε ένα κράτος ουδετερόθρησκο, ένα κράτος που δέχεται όλες τις θρησκείες». Γιατί; Δεν δεχόμαστε όλες τις θρησκείες; Δεν το καταλαβαίνω. Υπάρχει στην Ελλάδα δίωξη θρησκείας;

Εδώ λειτουργούν και σύλλογοι και σωματεία, τα οποία λέγεται ότι υπονομεύουν την Ελλάδα. Είναι και αυτά ελεύθερα. Να μην τα ονομάσω τώρα γιατί δεν θέλω. Άρα, ελευθερία υπάρχει, αλλά ποιο είναι το πρόβλημα; Νομίζουν κάποιοι ότι γίνονται μοντέρνοι και σύγχρονοι όταν ποδοπατούν την επίσημη θρησκεία της Ελλάδος. Αυτή είναι η αχαριστία. Άλλοι μας ελευθέρωσαν και άλλοι τώρα κάνουν τσαμπουκάδες.

Εύχομαι να μην ξαναχρειαστεί ποτέ να δώσουμε αγώνες σε αυτή τη χώρα. Να δω όμως αυτοί που πάνε να κάνουν ουδετερόθρησκο το κράτος, θα είναι στους αγώνες ή πάλι η θρησκεία και ο απλός εφημέριος θα είναι ο αγωνιστής; Γιατί εδώ και τους φτωχούς που ταΐζουν, ποιοι τους ταΐζουν; Οι Βουλευτές; Το κράτος; Κάποιοι μητροπολίτες τους ταΐζουν με μεγάλες δυσκολίες.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: (Δεν ακούστηκε)

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Δεν σας ακούω, κύριε. Το μόνο που βλέπω είναι ότι ανοιγοκλείνετε το στόμα σας. Δεν σας ακούω. Δεν είναι κι εύκολο από εκεί που είστε και να ήθελα να σας ακούσω.

Αναπτύσσεται συνέχεια στην Ελλάδα η ακροδεξιά. Γιατί, άραγε, αναπτύσσεται; Διότι το λεγόμενο «συνταγματικό τόξο» έχει κουράσει με τους ίδιους και με τους ίδιους, με αιωνόβιους Βουλευτές και αυτό συμβαίνει στη Γερμανία και στη Γαλλία. Πόσο έχει πέσει η δημοτικότητα του Μακρόν; Κάτωθεν του ημίσεος από τις ψήφους που έλαβε.

Επομένως, η κόπωση και η έλλειψη ενδιαφέροντος για τον απλό πολίτη, αυτά άγουν κάποια αμόρφωτα στρώματα της κοινωνίας σε «Χρυσές Αυγές» και ακροδεξιά. Μην παραπονεθείτε αύριο ότι πήρε η ακροδεξιά 6%-7% ή δεν ξέρω τι θα πάρει.

Μην παραπονεθείτε, εσείς της Νέας Δημοκρατίας. Αυτά, ο Καραμανλής ο γέρος κατάφερνε και τα έπαιρνε όλα εκείνος. Μα, με το ρουσφέτι ο Καραμανλής ο γέρος είχε τη δύναμη να βάζει υπό την ομπρέλα του και τους κάπως πιο ήρεμους και τους ακροδεξιούς. Τώρα που χάθηκε για τη Νέα Δημοκρατία αυτό το πλεονέκτημα, θα αρχίσουν οι δυσκολίες.

Λέτε με στόμφο εσείς, της Νέας Δημοκρατίας, ότι θα κερδίσετε τις εκλογές και με μεγάλα ποσοστά και διακρίνω μια φοβερή αλαζονεία εις τα λόγια σας. Προσέξτε, γιατί η αλαζονεία είναι τόσο ευδιάφανη που θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Θα σας φοβηθεί ο κόσμος. Όπως έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στον Τσίπρα ο κόσμος, θα φοβηθεί και εσάς, σαν ερχόμενους για να βασανίσετε τον κόσμο. Το παρελθόν σας είναι πολύ κακό.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Προέδρου της Ένωσης Κεντρώων)

Το παρελθόν σας, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, είναι πολύ κακό. Κόψατε τις συντάξεις εις το ήμισυ όλου του κόσμου. Είναι πολύ κακό το παρελθόν σας. Κατηγορείτε τον Τσίπρα, που έκοψε και αυτός, αλλά έπρεπε να λέτε και μια συγγνώμη σε μια Ελλάδα που της κόψατε 50% εσείς τις συντάξεις. Δεν έπρεπε να λέτε μια συγγνώμη;

Ως προς το θέμα της Μακεδονίας…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ: Ωχ!

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Ωχ, βέβαια, γιατί ξέρετε τι κάνατε, τι βρωμιά κάνατε. Ξέρετε τι κάνατε.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΙΜΟΡΕΛΗΣ: Πες τα Πρόεδρε, πες τα!

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Στο θέμα της Μακεδονίας, λοιπόν, έχετε κάνει ένα έγκλημα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κύριε Πρόεδρε…

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Κύριε Πρόεδρε, θέλω να πω αυτά που πρέπει.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Προσέξτε τι θα σας πω.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Υπάρχει έξω στα κανάλια φασισμός των δύο κομμάτων. Αν υπάρξει και εις την Αίθουσα αυτή ο ίδιος, δεν υπάρχει λόγος να μετέχουμε στη διαδικασία.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κύριε Πρόεδρε, προσέξτε τι θα σας πω. Δεν έχω κανέναν λόγο να περιορίσω την ομιλία σας, αλλά υπάρχει παράκληση από Βουλευτές που φεύγουν με τις…

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Να μιλήσουν και αυτοί; Πάλι τα ίδια θα πουν. Θα πουν τίποτα άλλο αυτοί;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Φεύγουν αεροπορικώς.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Κύριε Πρόεδρε, όταν μιλούν οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, θα πουν τίποτα διαφορετικό από τον Μητσοτάκη ή οι του ΣΥΡΙΖΑ, θα πουν τίποτα διαφορετικό από τον Τσίπρα, για να τους δώσετε ξανά τον λόγο;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Όχι, σας μεταφέρω παράκληση από τους Βουλευτές ότι θέλουν να φύγουν.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Δυο λέξεις για τη Μακεδονία.

Μάχεστε να πείτε ότι το θέμα έληξε. Ξέρετε, όμως, ότι και εδώ, όταν ψήφιζε η Αίθουσα αυτή, το 80% του λαού ήταν κατά της Συνθήκης των Πρεσπών. Ξέρουν και οι ξένοι, ο Τραμπ, η Μέρκελ που σας πίεσαν -ήξεραν και αυτοί- ότι το 80% του λαού ήταν κατά. Άρα και οι ξένοι και οι Έλληνες γνώριζαν την αντίθεση του ελληνικού λαού. Μη νομίζετε ότι θα παραμείνει αυτή η Συνθήκη σε ισχύ. Ό,τι αντίκειται στη θέληση του λαού καταπίπτει.

Ούτε η Νέα Δημοκρατία φέρθηκε καλά στο Μακεδονικό, όσο και αν βγαίνουν και λένε «εμείς δεν ψηφίσαμε». Είχατε βάλει τη σύνθετη ονομασία σαν τρόπο σκέψης σας, την είχατε αναρτήσει και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και πάνω σε αυτά βασίστηκε ο Τσίπρας για να κάνει το έγκλημα που έκανε κατά της Μακεδονίας.

Και ως προς το ΠΑΣΟΚ, πήγε ο Βενιζέλος στη συνέλευση του ΟΗΕ και είπε ότι η Ελλάδα έχει κάνει ήδη την υποχώρησή της: Σύνθετη ονομασία. Γιατί; Φωνάζετε μόνο για τη γλώσσα και την ταυτότητα; Στα συλλαλητήρια ακούσατε να μιλούν για γλώσσα; Εγώ δεν άκουσα στα συλλαλητήρια να με πλησιάζει κανείς και να μου λέει: «Κύριε Λεβέντη, η γλώσσα είναι το πρόβλημα, η ταυτότητα».

Άρα, αυτή η Αίθουσα παραβίασε κάτι πολύ σημαντικό, τη βούληση του ελληνικού λαού. Και θα το πληρώσετε όλοι αυτό, γιατί θα μείνει στην ιστορία αυτή η Βουλή ως η Βουλή που μειοδότησε σε βάρος της Μακεδονίας. Ντροπή!