Για μια νέα Ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Ημερομηνία αρχικής ανάρτησης : 2019-03-21 13:53:00 Timestamp ID : 1553176380
Μετά την τελευταία Νατοϊκή σύνοδο (15-17 Φεβρουαρίου ) όλοι κατάλαβαν ότι η Ατλαντική συμμαχία δεν είναι πια όπως παλιά.
Ιδρύθηκε αυτή το 1963 κι από ναός του ΝΑΤΟ που ξεκίνησε, κατέληξε σε Μαυσωλείο του.
Το σοκ μεταξύ Άνγκελα Μέρκελ και Μάικ Πενς, δυναμίτισε την τόσο πιστή από το 1949 σχέση Γερμανίας-ΗΠΑ. Υποστηρίζοντας την πολυμέρεια των αποφάσεων η Άνγκελα Μέρκελ μαστίγωσε επίσης αλύπητα την ασάφεια της εξωτερικής πολιτικής της Ουάσιγκτον ειδικά τώρα με τον Τραμπ. Την κατηγόρησε για εμπορικό πόλεμο με την Κίνα που χτυπά παράλληλα την Ευρώπη, αποχώρηση από το σύμφωνο εμπορικής συνεργασίας στον Ειρηνικό που αφήνει ελεύθερο το πεδίο δράσης της Κίνας στην Ασία, αποχώρηση από την συμφωνία της Βιέννης για τα πυρηνικά του Ιράν αλλά κι αποχώρηση από Αφγανιστάν και Μέση Ανατολή αφήνοντας έτσι χώρο δράσης εκεί για Ρωσία και Ιράν.
Η επιστροφή των ΗΠΑ ως μια χώρα – ηγέτη του ελεύθερου κόσμου όπως γεννήθηκε το 1945 μετά το τέλος του πολέμου είναι ψευδαίσθηση. Που σημαίνει αμέσως: οι συνέπειες είναι τεράστιες για την ασφάλεια της Ευρώπης η οποία έτσι βρίσκεται απέναντι σε ένα στρατηγικό κενό σε σχέση με τις απειλές που δέχεται. Απειλή από τον ολοκληρωτικό καπιταλισμό της Κίνας, η οποία μέσω του εμπορίου καταλαμβάνει όλο και περισσότερα στρατηγικά σημεία στην Ευρωπαϊκή ήπειρο. Απειλή από την Ρωσία, η οποία εργαλειοποιεί προς το συμφέρον της, στηρίζοντας τα,όλα τα λαϊκιστικά ευρωπαϊκά κινήματα. Απειλή από Ιράν και Τουρκία, οι οποίες θέλουν να την αποσταθεροποιήσουν και να την ελέγξουν μέσα από το πολιτικό Ισλάμ.
Απέναντι σ' αυτές τις απειλές η Ευρώπη βρίσκεται άοπλη. Δεν μπορεί να στηριχθεί σε μια εδαφική σταθερότητα από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Κριμαία και το Ντονμπάς, ακυρώνοντας τις συμφωνίες του Ελσίνκι του 1975 περί μη αλλαγής των συνόρων.
Δε μπορεί να στηριχθεί στην πυρηνική ισορροπία από τότε που η Ρωσία χρησιμοποιεί τους πυραύλους SSC-8.
Δε μπορεί να στηριχτεί στις ΗΠΑ οι οποίες αφήνοντας μεγάλους χώρους στις Δημοκρατοριες, δίνουν την αίσθηση φανταστικού συμμάχου. Συνεπώς η Ευρώπη δεν έχει άλλη επιλογή παρά να μείνει στις αξίες της, όπως το οικονομικό και κοινωνικό της μοντέλο, αναζητώντας ταυτόχρονα τρόπους και μέσα που θα δυναμώσουν την ασφάλεια της.
Που σημαίνει : πρέπει να μετατραπεί προοδευτικά σε πολιτική δύναμη και σε στρατηγικό πρωταγωνιστή. Ο Ευρωπαϊκός στρατός μοιάζει με χίμαιρα όσο απουσιάζει ένα κοινό ευρωπαϊκό όραμα, μια συμφωνία για κοινά ζωτικά συμφέροντα και μια κοινή κουλτούρα δράσης. Αυτές όμως οι ελλείψεις δεν μπορούν να εμποδίσουν μια ευρωπαϊκή στρατηγική ασφάλειας που να θεμελιώνεται σε συγκεκριμένες βάσεις. Όπως, κοινές στρατιωτικές δράσεις, προγράμματα αμυντικής βιομηχανίας, έρευνα (κυρίως σε σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη), οικονομική στήριξη βασισμένη σε ευρωπαϊκά κονδύλια της τάξεως περίπου των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Επίσης χρειάζεται μια αυτόνομη στρατηγική ως προς την μάχη εναντίον της τρομοκρατίας, έλεγχο συνόρων που ξεκινά από την Μεσόγειο, έρευνα ως προς το διάστημα και τον κυβερνοχώρο. Αλλά και την εκ νέου ενίσχυση του ΝΑΤΟ δίχως να διώχνει όλο και πιο μακριά της την Ρωσία όπως γίνεται κυρίως τα τελευταία πέντε χρόνια.
Κοντολογίς η δημιουργία μιας συμμαχίας των Δημοκρατιών και της πολυμέρειας αφοπλισμού, εμπορίου, της μάχης εναντίον της κλιματικής αλλαγής, θα μπορούσε να θεμελιώσει μια νέα Ευρώπη όπου θα υπήρχαν κοινά σημεία (ιδιαίτερα στο ζήτημα του περιβάλλοντος) με την Ινδία, την Ιαπωνία, τον Καναδά, το Μεξικό, την Κολομβία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Οι συνεχόμενες απειλές που κρέμονται πάνω από το κεφάλι της Ευρώπης υποχρεώνουν ηγέτες και κατοίκους της γηραιάς Ηπείρου να σκεφτούν το πιο γρήγορα δυνατόν τρόπους που θα δυναμώσουν την Ευρωπαϊκή ασφάλεια και ταυτόχρονα θα προστατεύσουν με ηθικό και πολιτικό τρόπο την Ελευθερία που είναι το θεμέλιο πολιτισμού της Ευρωπαϊκής ιστορίας και συνείδησης.
Δημοσθένης Δαββέτας
Καθηγητής Φιλοσοφίας της Τέχνης, ποιητής, εικαστικός.
#BeLeventis #EnosiKentroon #ΕνωσηΚεντρώων #KoiniLogiki #DimDavvetas #Davvetas #DimosDavettas