2019-05-16 09:42:00

Ο Β. Λεβέντης στο indicator.gr: Ο πατέρας του Τσίπρα δεν ήταν χουντικός

By antidiaploki
Ημερομηνία αρχικής ανάρτησης : 2019-05-16 09:42:00 Timestamp ID : 1557999720

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο indicator.gr και τον δημοσιογράφο Μάκη Θεοδώση, μίλησε για όλους και για όλα. Για τη σχέση του με τον πατέρα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, την Ευρώπη, τις εκλογές, τα εθνικά θέματα και τον τρόπο που περνά τον ελεύθερο χρόνο του.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Σας ενέπλεξαν στη διαμάχη Τσίπρα-Μητσοτάκη για τον πατέρα του πρωθυπουργού. Έχετε δουλέψει στην εταιρεία του Ηρακλή Τσίπρα, όπως ισχυρίστηκε και ο Άδωνις Γεωργιάδης;

Έχω δουλέψει για ένα μικρό χρονικό διάστημα, όταν ήμουν φοιτητής και όταν βγήκα από το Πολυτεχνείο.

Ποια είναι η εντύπωση σας, είχατε μιλήσει μαζί του;

Ήταν εργασιομανής και πολύ επιμελής στη δουλειά του. Ήταν ένας πολύ ικανός εργολάβος που τον έπαιρναν ως υπεργολάβο πολλές εταιρείες. Την εποχή εκείνη έπρεπε να είσαι πολύ καλός για να σε επιλέξουν, δεν ήθελαν ατζαμήδες.

Πόσο πολιτικοποιημένος ήταν;

Ήταν άνθρωπος της πιάτσας, έντιμος, δημιουργούσε εύκολα γνωριμίες αλλά δεν ήταν Αριστερός, ήταν κάτι ως Κεντροδεξιός. Εμένα με έλεγαν Αριστερό που μιλούσα υπέρ του Γ.Παπανδρέου και της απλής αναλογικής. Μου έλεγε «μήπως λες υπερβολές, μήπως να δούμε τον βιομήχανο πρώτα, για να ευνοηθεί και ο φτωχός εργαζόμενος;».

Έχω διηγηθεί στον πρωθυπουργό σκηνές από συζητήσεις με τον πατέρα του που δεν τις φανταζόταν. Με έστελνε στην Άρτα, σε πολυκατοικίες, μου είχε πλήρη εμπιστοσύνη. «Δεν είσαι φιλοχρήματος» μου έλεγε και του άρεσε να μιλάμε για πολιτική.

Την Αριστερά δεν την ήθελε. Τον πρωθυπουργό τον συμφέρει να λέει πως το γενεαλογικό του δένδρο είχε τέτοιες ρίζες, αλλά δεν είναι η απόλυτη αλήθεια. Είναι γεγονός πάντως πως είχε ένα πολύ καλό πατέρα.

Πως κρίνετε τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός; Είναι προεκλογικά δώρα ή βοηθούν μακροπρόθεσμα τον κόσμο;

Αν τα μέτρα τα θέσπιζε σε ουδέτερο χρόνο, πριν ή μετά τις εκλογές, θα ήταν σωστό. Εκείνος κοίταξε τη Κυριακή να έχουμε κάλπες και την Πέμπτη να έρθει ο μπουναμάς στο λογαριασμό των πολιτών. Είναι απατεωνιά…Η χρονιά των εκλογών δεν σηκώνει πονηριές και ατιμίες.

Ποιος είναι ο στόχος της παράταξής σας στις ευρωεκλογές, πως φαντάζεστε καλύτερη την Ευρώπη;

Μια χούφτα άνθρωποι πριν 40 χρόνια φτιάξαμε το Παλαιό Κέντρο που το πρόδωσε ο Μητσοτάκης με την αποστασία. Ήταν κυβερνητικό κόμμα, η απουσία του Κέντρου έφερε έλλειψη ηθικής στην πολιτική ζωή.

Ο κόσμος ήθελε διορισμούς ,ακολουθούσε τα μεγάλα κόμματα, έκανε 35 χρόνια να αντιληφθεί τον αγώνα μας. Με την κρίση, την λιτότητα και τις απολύσεις κατάλαβε πως είχαμε δίκιο και μας έβαλε στη Βουλή.
Εμείς θέλουμε να κεφαλαιοποιηθεί η είσοδος μας και να αυξήσουμε τα ποσοστά μας, ώστε να μη βγει κυβέρνηση χωρίς την Ένωση Κεντρώων.

Με ποιους όρους θα συμμετείχατε σε κυβερνητικό σχήμα;

Με τα γνωστά 11 σημεία και πρώτιστα με τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το Σκοπιανό. Αν το 80% δεν θέλει την συμφωνία των Πρεσπών, τι θα πει ο κάθε Τσίπρας, ότι είμαι με τον Ζάεφ;

Αν ο λαός πάει υπέρ του Μητσοτάκη, που για να λέμε την αλήθεια, το πρόδωσε το όνομα, διότι λέει μπούρδες με τις ταυτότητες και τη γλώσσα… έκανε πλάτες στον Τσίπρα, εγώ δεν θα μιλώ.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης με τον δημοσιογράφο Μάκη Θεοδώση.

Φοβάστε νέο θερμό επεισόδιο με την Τουρκία με αφορμή αυτά που συμβαίνουν με την ΑΟΖ της Κύπρου;

Όχι. Αρκεί να έχουμε μια συμπαγή σχέση με την Ε.Ε., να αντιμετωπίσουμε μαζί την Τουρκία.

Μα η επίτροπος εξωτερικών υποθέσεων της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι βγάζει μόνο «ανακοινώσεις», καμία ουσιαστική αντίδραση. Που είναι η συμπαράσταση της Ευρώπης;

Δυστυχώς δεν έχουμε πατήσει πόδι. Πρέπει να βρεθεί ένας ηγέτης, να αξιώσει την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, να δω τι θα κάνει ο Ερντογάν. Όταν υπάρχει χαλαρή σχέση μεταξύ των 27, χορεύει σαν αρουραίος ο Σουλτάνος.

Πόσο απειλείται η Ε.Ε. από την αναγέννηση του εθνικισμού;

Είναι μεγάλος ο κίνδυνος, οι φασιστικές δυνάμεις τορπιλίζουν την Ευρώπη. Υπάρχουν ανώριμοι πολίτες που παρασύρονται. Θέλουμε περισσότερη Ευρώπη και πιο ειλικρινή στάση.

Η Ελλάδα χρειάζεται την Ευρώπη και η Ευρώπη την Ελλάδα, με αλληλεγγύη και ειλικρίνεια θα ισχυροποιηθεί η ήπειρος, πάνω και από την Αμερική ή την Κίνα.

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για τις εκλογές;

Εγώ βλέπω μια διαφορά 7% και πιστεύω πως αν επαληθευτεί θα έχουμε επίσπευση των εθνικών εκλογών. Αυτή είναι η συνέπεια γιατί το χάσμα διευρύνεται και δημιουργείται ανάλογη τάση.

Να σας θυμίσω πως ο Κώστας Σημίτης είχε χάσει τις ευρωεκλογές το 1999 και κέρδισε τις εθνικές το 2000 έστω και δύσκολα. Πιστεύετε πως μπορεί να επαναληφθεί;

Τις πήρε με βρώμικο τρόπο. Πιστεύω πως οι ξένοι δεν θα φθάσουν τον Τσίπρα να κάνει τόσους διορισμούς. Είναι γεγονός πως τους έχει ικανοποιήσει, αλλά δεν θα επιτρέψουν να ξηλωθεί το ‘πουλόβερ’ της οικονομίας.

Που θα κριθούν οι εκλογές, στην οικονομία ή στο Μακεδονικό;

Και στα δύο. Στη Βόρεια Ελλάδα θα μετρήσει το εθνικό θέμα και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη.

Αν δεν μπείτε στη Βουλή τι θα κάνετε; Θα αποχωρήσετε, έχετε σκεφτεί τη διάδοχη κατάσταση;

Η Ένωση Κεντρώων είναι συνδεδεμένη με την πορεία του Βασίλη Λεβέντη. Δεν ανησυχώ. Θα διπλασιαστούν τα ποσοστά μου, πάνω από 5%. Δεν έχω δείξει την σοβαρότητα μου, την εντιμότητα μου και όσα έχω υποσχεθεί. Έχω ακόμα πολύ ενέργεια και διάθεση για προσφορά. Η »δικτατορία» Τσίπρα -Καμμένου δεν βοήθησε.

Η απλή αναλογική μπορεί να οδηγήσει σε ακυβερνησία;

Όχι, αντίθετα αναγκάζει τις πολιτικές δυνάμεις να συνεργαστούν. Όποιος δεν συνεννοηθεί θα τιμωρηθεί από τον λαό.

Ας κλείσουμε με τον άνθρωπο Λεβέντη, ποιο είναι ο αγαπημένο σας φαγητό, πως περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας;

Όπως γνωρίζετε ο χρόνος μου είναι ελάχιστος λόγω των πολλών υποχρεώσεων, αλλά μου αρέσει να διαβάζω τα βιβλία που μου χαρίζει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης με την πολιτική Ιστορία μας, τον Μπελογιάννη. Επίσης, απολαμβάνω το ψάρι, προσέχω τη διατροφή μου και πηγαίνω τις Κυριακές στην εκκλησία.

Ευχαριστώ για το χρόνο σας κ. πρόεδρε

Εγώ ευχαριστώ για την ευκαιρία να επικοινωνήσω με τους πολίτες.

Πηγή : Indicator.gr