2019-05-17 13:08:00

Άγγελος Μαρκόπουλος :”Τιμή και Δόξα στον Ποντιακό Ελληνισμό”.

By antidiaploki
Ημερομηνία αρχικής ανάρτησης : 2019-05-17 13:08:00 Timestamp ID : 1558098480

Εφέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια απο την Γενοκτονία των Ποντίων.Οι ποντιακες οργανώσεις υπολογίζουν με στοιχεία σε 353.000 τους σφαγιασθέντες απο τις ορδές του Κεμάλ.

Προ του Α' παγκοσμίου πολέμου ο πληθυσμος του Πόντου ανήρχετο σε 2.048.250 ψυχές, εκ των οποίων 700.000 Έλληνες Ορθόδοξοι, 157.300 Αρμένιοι, 85.000 Κρυπτοχριστιανοί (επιτοπίως Κλωστοι λεγόμενοι), Μωαμεθανοι 422.000 (μαζι και οι Ταταροι και οι Τσιπνηδες), 21.Λαζοι,76.000 Κουρδοι, 63.000 Κιζιλμπασηδες, 166.000 Κιρκασιοι, 53.380 Γεωργιανοι, 65.000 Οφληδες, 12.000 Τονιαληδες, 17.000 Τζαννοι, 5.000 Αθιγγανοι και καποιοι Πέρσες, Άραβες, Πομάκοι και Ιουδαίοι (πηγη:Ελευθερουδάκη Εγκυκλοπαιδικον Λεξικόν, 1930).

Εκκλησιαστικως οι Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί διαιρούντο  σε εξι Μητροπόλεις ητοι Τραπεζούντος, Ροδοπολεως, Χαλδιας-Κερασουντος, Κολωνείας Νεοκαισαρείας και Αμασειας. Μετα τις σφαγές και τον εξανδραποδισμο, οσος ελληνικός πληθυσμός επέζησε, εντάχθηκε στη Συνθήκη της Λωζαννης και υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τον Πόντο και να ρθει στην Ελλάδα, διασκορπισθεις σε διάφορα μέρη του του κράτους.

Η ελληνική πολιτεία μετα απο 8 δεκαετίες καθιέρωσε στις 24 Φεβ. 1994 την 19ην Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, αναγνωριζοντας την Γενοκτονια των Ποντίων. 
Μετα την άλωση της Κωνσταντινουπολεως το 1453 ακολούθησε και η άλωση της Τραπεζούντας το 1461. Μετα δε την Συνθήκη του Κιουτσουκ Καϊναρτζη (10 Ιουλ.1774) άρχισαν οι βίαιες ενέργειες εναντίον των  Ελλήνων  και η παρεμπόδιση της ελεύθερης δημιουργικότητας και παρουσίας τους στον Πόντο. 

Το σχέδιο συστηματικής ομαδικής δολοφονίας των Ποντίων καταστρώνεται απο τους Νεοτούρκους το 1911 με αρχηγο τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Η απόφαση ελήφθη το 1911 στη Θεσσαλονίκη στο συνέδριο του κομιτατου "Ενωση και πρόοδος" και περιελαμβανε στρατολόγηση ολου του ενεργού πληθυσμού απο 15 εως 45 ετων για εργα οδοποιίας, γεφυρών λατομείων, ορυχείων, κλπ στα βάθη της ανατολής με σκοπό την ουσιαστική εξόντωση τους απο την πείνα, τα βασανιστήρια και την αδιάκοπη εργασία στα ταγματα εργασιας (αmele taburu) οπου αφησαν τα κόκκαλα τους, της μαζικής αυτής εξόντωσης χαρακτηρισθεισης διεθνώς ως "Λευκής Σφαγής" (Μassacre Blank).  Ολα αυτα συνοδεύτηκαν απο συγκροτημένες επιθέσεις στα ελληνικά χωριά, φόνους, βιασμούς, κρεμάλες, ληστείες, απαγχονισμους και απαγόρευση συνεργασίας με τους μουσουλμανους, μεθοδεύσεις που ανάγκασαν πολλούς Έλληνες  να εγκαταλειψουν τις πατρογονικες εστίες του Ποντου. Οι τουρκοι τους επέτρεψαν να πάρουν μαζι τους μόνο τα απαραίτητα για την φυγή με συνέπεια την πείνα και την εξοντωση και τον θανατο.

Παράλληλα εγενοντο λεηλασίες , πυρπολισμοι και τρομοκρατια για πλήρη αφανισμό των Ελλήνων . Μετα ο Κεμαλ εκανε την μυστική οργάνωση (Mutafai Milliye) και τα "έκτακτα δικαστήρια ανεξαρτησίας"που κατεδικαζαν τοπικούς ηγέτες ως εχθρούς της Τουρκίας και μετά τους εκτελούσαν.

Οι ρωσοι με εντεταλμενο τον Μ. Φρουνζε βοήθησαν τους νεοτουρκους επειδή οι τελευταίοι τους βοήθησαν στην επανάσταση των Μπολσεβικων, με τον ιδιο τον Φρουνζε να γράφει:
"απο ολο τον ελληνικό πληθυσμό των περιοχών της Σαμψουντας, της Σινωπης, και της Αμασειας απόμειναν μονο μερικές ανταρτοομαδες με αρχηγο των Λαζων Οσμαν Αγα, ο οποιος πέρασε δια πυρος και σιδήρου με την άγρια ορδη του ολη την περιοχη" (βιβλιο του Φρουνζε:Αναμνησεις απο την Τουρκια). Ο ρωσος πρεσβης δε στην Αγκυρα Αραβολ ενημερωθεις απο τον Φρουνζε τα είπε ολα αυτά στο Κεμάλ ο οποίος εδικαιολογειτο οτι δήθεν οι Έλληνες ήθελαν να κάνουν ποντιακό κρατος στην Τουρκία. Επισης ο Φρουνζε γραφει:" οι τσέτες του Οσμαν Αγα έσπειραν τον πανικό στον πόλη Χαβζα. Εκαψαν, βασάνιζαν και σκότωναν ολους τος Έλληνες και Αρμένιους … Σε αποσταση 30 χιλ. συναντούσαμε μονο πτώματα. Μονο εγω μέτρησα 58.
Σε ενα σημείο βρήκαμε το πτώμα μιας ωραίας κοπέλλας. Της είχαν κόψει το κεφάλι και το τοποθετησαν κοντά στο χέρι της. Σε αλλο σημείο υπήρχε το πτώμα ενος άλλου κοριτσιού 7-8 ετων, δολοφονημενο απο το κάρφωμα της λόγχη ς του φαντάρου ". 

Τιμή και Δοξα στους Έλληνες του Ποντου που τίμησαν την ιστορία του Ελληνισμού Η ΘΥΣΙΑ ΤΩΝ 353.000 ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΠΟΤΙΣΕΙ ΤΑ ΙΕΡΑ ΧΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΩΝΙΑΣ. Ο ΜΑΡΤΥΡΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΑΝΡΘΩΠΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΜΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ  ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΙΜΑΜΕ ΠΑΝΤΑ. ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΔΙΕΘΝΗ FORA  ΜΕ   ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ. 
Ο Αγγελος Μαρκόπουλος ειναι Υποψήφιος Ευρωβουλευτης με την Ενωση Κεντρώων, πρώην Εμπειρογνωμονας της Βουλης των Ελλήνων (επι 29 συναπτα ετη) για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Διεθνείς Οργανισμούς και τωρα Δικηγόρος στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου και Δικηγόρος παρ'Αρείω Πάγω και ΣτΕ.