2021-01-14 16:57:01

Βασίλης Λεβέντης: Στα εθνικά θέματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενεργεί μόνος του, ερήμην της βουλής, ερήμην των άλλων κομμάτων – Συνέντευξη στον Γαβριήλ Αβραμίδη

By antidiaploki
Ημερομηνία αρχικής ανάρτησης 2021-01-14 16:57:01 Timestamp ID : 1610643421

(Πρώτη δημοσίευση : https://www.politispress.gr/synenteyxi/vasilis-leventis-sta-ethnika-themata-o-kyriakos-mitsotakis-energei-monos-toy-erimin-tis-voylis-erimin-ton-allon-kommaton-synenteyxi-ston-gavriil-avramidi/

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης σε συνέντευξή του στον Γαβριήλ Αβραμίδη για το politispress.gr τονίζει: “Η διαφθορά και η διαπλοκή χτυπιούνται μόνο με κυβερνήσεις συνεργασίας. Η αυτοδύναμη κυβέρνηση γεννά τη διαφθορά και τη διαπλοκή και την αναπαράγει”.

Γ. Αβραμίδης: Κύριε Λεβέντη, είστε αρχηγός πρώην κοινοβουλευτικού κόμματος, όμως δεν βλέπουμε να σας φιλοξενούν τα πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικά κανάλια. Τι εξήγηση δίνετε για αυτό τον αποκλεισμό σας;
Βασίλης Λεβέντης: Τα κανάλια και οι εφημερίδες έκοψαν την ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ από κάθε επικοινωνία με τον κόσμο. Οι αλήθειες που πρεσβεύει η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ προφανώς ενοχλούν τους ιδιοκτήτες των καναλιών και των εφημερίδων. Δυστυχώς στο χώρο των ΜΜΕ, υπάρχει φασισμός και ασφυκτικός έλεγχος συγκεκριμμένων κομμάτων. Ένας από τους αγώνες που θα δώσει η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ είναι αυτός που θα φέρει δημοκρατία στη λειτουργία των ΜΜΕ.

Γ. Αβραμίδης: Πως αξιολογείτε το έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην οικονομία και στην διαχείριση της υγειονομικής κρίσης;
Βασίλης Λεβέντης: Κατ’ ουσίαν η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, δεν έχει να επιδείξει έργο στην οικονομία. Οι επενδύσεις που υποσχέθηκε μείνανε υπόσχεση. Και οι διορισμοί που κάνει η κυβέρνηση είναι όλοι στο δημόσιο και γίνονται με ρουσφετολογικό τρόπο. Στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, φάνηκε αρχικά ότι τα πήγε καλά η κυβέρνηση, όμως στο δεύτερο κύμα της πανδημίας ο αριθμός των θανάτων τη διέψευσε.

Γ. Αβραμίδης: Πώς κρίνετε την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη στα εθνικά θέματα. Τι θα λέγατε στον πρωθυπουργό εάν είχατε συνάντηση;
Βασίλης Λεβέντης: Στα εθνικά θέματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενεργεί μόνος του, ερήμην της βουλής, ερήμην των άλλων κομμάτων. Μου θυμίζει τον Τσίπρα με τη μειοδοσία που έκανε στο Σκοπιανό. Αν συναντούσα τον κ. Μητσοτάκη θα του έλεγα : Να βρει τη δύναμη να αξιώσει από την Ευρώπη στήριξη των δικαίων της Ελλάδος. Αν αυτό δεν το καταφέρει, προτιμότερο είναι να υποβάλει την παραίτησή του γιατί η Ελλάδα χρειάζεται τώρα, πρωθυπουργό που να πείθει.

Γ. Αβραμίδης: Βλέπετε το 2021 πρόωρες εκλογές; Τι θα κάνει η Ένωση Κεντρώων;
Βασίλης Λεβέντης: Θεωρώ πολύ πιθανές τις εκλογές μέσα στο 2021, στην έναρξη του καλοκαιριού ή το αργότερο το φθινόπωρο. Η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ θα συμμετάσχει με πλήρεις συνδυασμούς σε όλη τη χώρα.

Γ. Αβραμίδης: Κύριε Πρόεδρε, εσείς ψηφίσατε την απλή αναλογική. Οι εκλογές με απλή αναλογική θα δώσουν κυβέρνηση συνεργασίας ή θα πάμε σε επαναληπτικές εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική;
Βασίλης Λεβέντης: Θεωρώ ότι ο κ. Μητσοτάκης αρνείται την απλή αναλογική γιατί ξέρει ότι χάνει για πάντα την αυτοδυναμία. Η απλή αναλογική ανοίγει το δρόμο των κυβερνήσεων συνεργασίας και αυτό δεν το θέλει ο κ. Μητσοτάκης. Στο μυαλό του λοιπόν έχει διπλές εκλογές και αυτό νομίζω πως θα κάνει τελικά.

Γ. Αβραμίδης: Με ποιο τρόπο πιστεύετε μπορεί να νικηθεί στην Ελλάδα η Λερναία Ύδρα της διαφθοράς και της διαπλοκής;
Βασίλης Λεβέντης: Η διαφθορά και η διαπλοκή χτυπιούνται μόνο με κυβερνήσεις συνεργασίας. Η αυτοδύναμη κυβέρνηση γεννά τη διαφθορά και τη διαπλοκή και την αναπαράγει. Αυτός είναι ο λόγος που η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ πιστεύει στην απλή αναλογική.

Γ. Αβραμίδης: Εάν ήσασταν πρωθυπουργός της χώρας, τί θα αλλάζατε πρώτα;
Βασίλης Λεβέντης: Θα προχωρούσαμε σε αλλαγές 11 σημείων. Θεωρούμε πως είναι 11 κομβικά σημεία, ώστε να πάψει η έλλειψη σεβασμού του πολίτη προς το κράτος και να εμπεδωθεί αίσθημα δικαίου ώστε ο πολίτης να τηρεί το νόμο αυτόβουλα χωρίς να προσπαθεί να βρει τρόπους αποφυγής.
1. Μείωση κατά 50% του μισθού του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού, των υπουργών, των βουλευτών, των δημάρχων, των περιφερειαρχών, καθώς και για δραστική μείωση δαπανών για συμβούλους, μετακλητούς, αποσπασμένους και συνεργάτες όλων των ανωτέρω.
2. Την κατάργηση της σύνταξης των τέως βουλευτών, υπουργών, Προέδρων Δημοκρατίας, Πρωθυπουργών και όσων κατέλαβαν πάσης φύσεως αξιώματα στους βαθμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης.
3. Τον εντοπισμό όλων των αργόμισθων του δημοσίου, των ΔΕΚΟ, των δήμων και των περιφερειών και την μετάθεσή τους στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να μειωθούν οι δαπάνες του δημοσίου και να επιβραβευθούν οι ευσυνείδητοι δημόσιοι υπάλληλοι.
4. Θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για όλα τα επιδόματα, τις φοροαπαλλαγές και τις συντάξεις όλων των πολιτών, για να στηριχθούν ευάλωτες ομάδες πολιτών (ΑΜΕΑ, άνεργοι, αθίγγανοι, μονογονεϊκές οικογένειες, φοιτητές, πολύτεκνοι, αγρότες, στρατιώτες).
5. Τον ορισμό του αριθμού των βουλευτών στους 150, με τροποποίηση του Συντάγματος.
6. Την ποινικοποίηση του ρουσφετιού και τη θέσπιση προσλήψεων προσωπικού στο δημόσιο με αδιάβλητα μόρια.
7. Τη θέσπιση ως μέγιστης σύνταξης μηνιαίως τα 1500€ για όλους τους πολίτες και την υιοθέτηση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού νόμου για το Κοινοβούλιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
8. Να μετέχουν οι εγαζόμενοι στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων μέχρι ποσοστού 40% επί του συνόλου τους.
9. Την πλουραλιστική λειτουργία όλων των ΜΜΕ (τηλεοράσεων, ραδιοφώνων, εφημερίδων) και την επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε περίπτωση διενέργειας μεθοδευμένης προπαγάνδας.
10. Την έγκριση από την βουλή όλων των δανείων, ομολόγων, αξιογράφων που εκδίδει το κράτος και την παραπομπή στη δικαιοσύνη Πρωθυπουργού που υπερβαίνει στη διαχείριση των οικονομικών το ποσοστό ελλείμματος που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
11. Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί ο λαός μας ούτε εκβιάζεται ούτε ενδίδει μπροστά σε τέτοια κορυφαία ζητήματα.