Το Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (EDP), γνωστό και ως Ευρωπαίοι Δημοκράτες, είναι ένα κεντρώο ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα υπέρ της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης.
Πρόεδρος είναι ο François Bayrou. Σχεδόν όλοι οι Ευρωβουλευτές του EDP συμμετέχουν στην Ομάδα Renew Europe, πλην δύο του κόμματος PRO Romania, που συμμετέχουν στην Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.
Το τμήμα νεολαίας του EDP είναι οι Νέοι Δημοκράτες για την Ευρώπη – Young Democrats for Europe.
Η Ένωση Κεντρώων είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (από τις 2/6/2016) (EDP) ενώ Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος EDP-PDE είναι ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων και π. Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Μάριος Γεωργιάδης (από τον Οκτώβριο 2016).
Σύνθημα του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος EDP είναι :
“ΟΧΙ ΣΤΟ ΛΑΪΚΙΣΜΟ – ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΚΡAΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ”.
Μετά από 60 χρόνια ειρήνης και ευημερίας το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα απειλείται περισσότερο από ποτέ. Αλλεπάλληλες οικονομικές και μεταναστευτικές κρίσεις, παράλληλα με την τρομοκρατία, έδωσαν τροφή στους λαϊκιστές που κατηγορούν την Ευρώπη για όλα τα δεινά και απεργάζονται τη διάλυσή της.
Το Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (EDP-PDE) μάχεται διαρκώς με τα ενεργά μέλη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου για το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο που εγγυάται συγχρόνως τις δημόσιες υπηρεσίες και το υγιή ανταγωνισμό.
θέση μας είναι συνώνυμη με την ισχυρή και συνεχόμενη οικονομική μεγέθυνση που στηρίζεται στην έρευνα, στο νεωτερισμό και στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Το EDP είναι υπερεθνική πολιτική κίνηση που υπερασπίζεται την ιδέα της συνεκτικής και κυρίαρχης Ευρώπης, η οποία, μέσω συλλογικής δράσης, αποτελεί το μόνο δρόμο για να διαφυλαχθεί η θέση της μεταξύ των εδραιωμένων και των αναδυόμενων οικονομικών δυνάμεων στον κόσμο. Ενώνει κόμματα, βουλευτές και πολίτες που θέλουν να χτίσουν μια Ένωση πιο κοντά στους λαούς της Ευρώπης.
Για αυτό, το EDP θέλει να ξαναχτίσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και να προσφέρει στους λαούς της Ευρώπης νέες, τολμηρές αλλά εφικτές λύσεις που θα χαράξουν νέο δρόμο για το μέλλον.
Συνδεδεμένο με το Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα, τους στόχους του οποίου στηρίζει και συμπληρώνει, είναι το Ινστιτούτο Ευρωπαίων Δημοκρατών (Institute of European Democrats – IED), ανεξάρτητο ίδρυμα πολιτικών ερευνών υποστηριζόμενο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Στόχος του Ιδρύματος είναι να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην αποκατάσταση και ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και πέραν αυτού, στην προώθηση της ενωμένης και κυρίαρχης Ευρώπης.
Θέσεις του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (EDP), θέσεις στις οποίες η Ένωση Κεντρώων συνεισφέρει, σχετικά με:
- Τη μετανάστευση και το χώρο Schengen
- Το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και – την προστασία του εμπορίου και της βιομηχανίας.
- Μετανάστευση και χώρος Schengen
Nicolas Bay, ευρωβουλευτής Λαϊκού Μετώπου : «Βεβαίως, δεν είναι όλοι οι μετανάστες τρομοκράτες αλλά όλοι οι τρομοκράτες είναι μετανάστες».
Σε σύνολο 33 τρομοκρατών που ενεπλάκησαν στις δεκαέξι μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις που έχει υποστεί η Ευρώπη από το 2004, μόνο δύο ήταν πολίτες χωρών εκτός ΕΕ. Είναι λάθος να συγχέονται οι πρόσφυγες με τους τρομοκράτες γιατί η μεγάλη πλειοψηφία των τρομοκρατικών επιθέσεων που έλαβαν χώρα στο Παρίσι, τις Βρυξέλλες, τη Νίκαια, το Βερολίνο ή το Λονδίνο διαπράχθηκαν από πολίτες της ΕΕ στην Ευρώπη και όχι από μετανάστες.
Η κατάργηση του Schengen θα απειλούσε την ασφάλειά μας, δεν θα την εγγυάτο. Η έρευνα που ακολούθησε τις τελευταίες επιθέσεις έδειξε ότι η διασυνοριακή χρήση πληροφοριών χρειάζεται βελτίωση και ότι υπάρχει έλλειψη συντονισμού μεταξύ των εθνικών υπηρεσιών ασφαλείας, αποκαλύπτοντας έτσι σοβαρά κενά στο ευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας. Η επαναφορά των εσωτερικών συνόρων θα περιέπλεκε περαιτέρω τη μάχη κατά της τρομοκρατίας και θα κόστιζε στα Κράτη Μέλη πολλά εκατομμύρια ευρώ.
ΤΙ ΛΕΜΕ ΣΤΟ EDP-PDE : Το Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα τάσσεται υπέρ μιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας ελέγχου συνόρων και υπέρ της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής με ευρύτερες αρμοδιότητες, δηλαδή μια ενδυναμωμένη Frontex, καθώς και αυστηρό έλεγχο των Ευρωπαίων πολιτών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Επιπρόσθετα, η σύσταση μιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφοριών θα διευκόλυνε την ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των Κρατών Μελών.
Ποτέ άλλοτε ο χώρος Schengen δεν βρισκόταν σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Πρέπει να προστατευθεί ως εγγυητής της ελευθερίας μας και της ανοικτής ευρωπαϊκής κοινωνίας. Η απειλή κατά του Schengen είναι απειλή εναντίον της ασφάλειας και ελευθερίας μας.
Τα Κράτη Μέλη πρέπει να καταλάβουν ότι η ασφάλεια δεν σημαίνει απαραίτητα απώλεια της κυριαρχίας, εφόσον δημιουργήσουμε κοινά όργανα ελέγχου των εξωτερικών μας συνόρων και ενδυναμώσουμε την εσωτερική νομοθεσία ασφαλείας.
Προσωρινά εργαζόμενοι σε άλλες χώρες της ΕΕ Ευρωπαίοι πολίτες και κοινωνικό dumping (*)
Marine LePen, ευρωβουλευτής Λαϊκού Μετώπου : “Υπερασπίζομαι τους Γάλλους εργάτες εναντίον της μετανάστευσης που μειώνει τους μισθούς τους”.
Η λαϊκιστική ρητορική που στιγματίζει τους “κλέφτες δουλειών” και τους “τζαμπατζήδες” που εκμεταλλεύονται την κοινωνική ασφάλιση στις χώρες υποδοχής δεν αντέχει στη βάσανο των στοιχείων και της λογικής. Μόνο εφτά στις χίλιες θέσεις καταλαμβάνονται από προσωρινά εργαζόμενους στην ΕΕ.
Το φαινόμενο δεν αφορά μόνο χώρες με χαμηλούς μισθούς γιατί περισσότεροι από τους μισούς προσωρινά εργαζόμενους προέρχονται από τα πλουσιότερα Κράτη Μέλη. Έτσι διαπιστώνονται μεγάλες ροές μεταξύ υψηλόμισθων χωρών όπως η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία ή το Λουξεμβούργο.
Η Οδηγία του 2014 αποσκοπεί σε συγκεκριμένες βελτιώσεις στην εφαρμογή των κανόνων. Η ΕΕ ως εκ τούτου καταπολεμά το κοινωνικό dumping, με το να στρέφεται κατά της απάτης και ορισμένων ανεύθυνων πρακτικών εταιριών που καταστρατηγούν τους κανονισμούς.
ΤΙ ΛΕΜΕ ΣΤΟ EDP-PDE : Το Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα υπερασπίζεται την αρχή της “ίσης πληρωμής για ίσης αξίας εργασία”. Συνηγορεί υπέρ της σύστασης ευρωπαϊκής υπηρεσίας ελέγχου για την Οδηγία των προσωρινά εργαζομένων για την πάταξη του αθέμιτου ανταγωνισμού, υπέρ της κατάρτισης μαύρης λίστας εταιριών και υπηρεσιών που παραβιάζουν τους κανόνες και υπέρ της δημιουργίας καθεστώτος Ευρωπαίου εργαζόμενου.
Η ελεύθερη μετακίνηση προσώπων είναι μια από τις βασικές αρχές του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα όλων των Ευρωπαίων εργαζομένων πρέπει να προστατευθεί.
Είναι μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη, η οποία οφείλει να διασφαλίσει τη θέσπιση δίκαιων standards εργασίας. Μόνο η κοινή δράση των Κρατών Μελών μπορεί να εγγυηθεί την ίση μεταχείριση όλων των Ευρωπαίων εργαζομένων, προσωρινών ή άλλων.
Το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο
Nigel Farage, ευρωβουλευτής Κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου. «Στη Βρετανία, αυτό που κάναμε είναι να πούμε σε 485 εκατομμύρια ανθρώπους: Μπορείτε όλοι να έρθετε. Ο καθένας σας. Είστε άνεργοι; Έχετε ποινικό μητρώο; Παρακαλώ ελάτε. Έχετε 19 παιδιά; Παρακαλώ ελάτε. Έχουμε χάσει κάθε αίσθηση μέτρου σε αυτό»
Μακράν από το να επωφελούνται από το κοινωνικό σύστημα εις βάρος των Ευρωπαίων, οι μετανάστες συνεισφέρουν ενεργά στην κοινωνία όπου ζουν. Αξιόπιστες ευρωπαϊκές μελέτες έχουν καταδείξει τη θετική επίπτωση της μετανάστευσης στην εργασία και στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης στην Ευρώπη. Πράγματι η πλειοψηφία των μεταναστών είναι νέοι, υγιείς και με προσόντα αντισταθμίζοντας τη γήρανση του πληθυσμού της ΕΕ. Στη Γερμανία για παράδειγμα ο ρυθμός γεννήσεων είναι τόσο χαμηλός που δεν μπορεί να αναπληρώσει τον πληθυσμό της. Με το ρυθμό αυτό, η Γερμανία θα χάσει 16 εκατομμύρια κατοίκους από τώρα έως το 2100. Το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο έχει καταστήσει την ήπειρό μας μια από τις πιο επιτυχημένες στον πλανήτη. Σύμφωνα με το δείκτη ευημερίας Legatum για το 2016: από τις 30 πιο πλούσιες χώρες του κόσμου, οι 17 είναι στην ΕΕ (9 χώρες ΕΕ βρίσκονται μεταξύ των πρώτων 15 του κόσμου). Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από το 2014 (15 χώρες ΕΕ στις 30 πρώτες) ή το 2008 και το 2007 (14 χώρες ΕΕ στις 30 πρώτες). Βασισμένο σε ισχυρή κοινωνική προστασία και δημόσιες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, το σύστημα αυτό μειώνει τις κοινωνικές ανισότητες και ενδυναμώνει την κοινωνική συνοχή, ενώ διευκολύνει την ενσωμάτωση.
ΤΙ ΛΕΜΕ ΣΤΟ EDP-PDE : Το Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα επιδιώκει να προάγει τις αξίες της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης:
Με το να εγγυάται την αρχή της αμοιβαιότητας ,δηλαδή κάθε παροχή να αντισταθμίζεται από αντιπαροχή,
Με το να βοηθά τις μη προνομιούχες περιοχές μέσω της πολιτικής των διαρθρωτικών ταμείων
Με τη θεσμοθέτηση δίκαιης αμοιβής. Το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο προσφέρει αληθινό δίκτυ προστασίας για όλους τους πολίτες της ΕΕ. Σήμερα όμως βασικά κοινωνικά δικαιώματα απειλούνται από την έλλειψη κοινής δράσης. Η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει τον κοινό πυλώνα κοινωνικής προστασίας, βασιζόμενη στα υψηλότερα πρότυπα κάθε Κράτους Μέλους.
Προστασία του εμπορίου και της βιομηχανίας
ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ
ΜΥΘΟΣ : Geert Wilders, Ολλανδός βουλευτής και αρχηγός του Κόμματος Ελευθερίας : “Φεύγοντας από την ΕΕ, με το Nexit, όχι μόνο θα αποκαταστήσουμε την εθνική μας κυριαρχία αλλά θα υποστηρίξουμε την ολλανδική οικονομία τώρα και στο μέλλον. Το Nexit θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και τα εισοδήματα των πολιτών μας και των εταιριών θα αυξηθούν”.
Οι συνέπειες της εξόδου μιας χώρας από την ΕΕ δεν είναι ακόμα γνωστές αλλά οι πρώτες αντιδράσεις των οικονομικών φορέων στο Brexit δεν είναι ενθαρρυντικές. Πολλές μεγάλες εταιρίες (Goldman Sachs, Lloyd’s) μετακινούνται από το Λονδίνο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Άλλα βαριά ονόματα της οικονομίας (Microsoft, Deutsche Bank) επίσης το σκέφτονται σοβαρά.
Το 2015 η ΕΕ κατείχε τη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης εξαγωγών αγαθών (επί τοις % του παγκόσμιου όγκου). Πρώτη η Κίνα με 17,4%, δεύτερη η ΕΕ με 15,2% εξαγωγές εκτός της ΕΕ των 28 και τρίτες οι ΗΠΑ με 11,5%.
ΤΙ ΛΕΜΕ ΣΤΟ EDP-PDE : Το Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα συνηγορεί υπέρ της συνεκτικής βιομηχανικής και εμπορικής πολιτικής. Για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάκαμψη της οικονομίας, η ΕΕ χρειάζεται να εκσυγχρονίσει τη βιομηχανία της. Για να το πετύχει, πρέπει να στηριχθεί στους παραδοσιακούς τομείς (αυτοκινητοβιομηχανία, αεροναυτική, χημική βιομηχανία κλπ) ενώ θα πρέπει να επενδύσει μαζικά στους τομείς έρευνας και καινοτομίας (μεταφορές, ηλεκτρισμός, νανοτεχνολογίες, βιοτεχνολογία, τεχνητή νοημοσύνη, βιώσιμη ανάπτυξη).
Οι κανονισμοί πρέπει επίσης να απλοποιηθούν για να διευκολυνθεί η πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Υπάρχει έλλειψη κοινού βιομηχανικού οράματος που έχει οδηγήσει την Ευρώπη στο δρόμο της αποβιομηχάνισης.
Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης μόνο η ΕΕ ως σύνολο έχει διαπραγματευτική ισχύ για να ανταγωνισθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις κύριες ανερχόμενες οικονομίες όπως Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιο Αφρική (BRICS).
Πρέπει όμως η ΕΕ να σταματήσει να είναι αφελής και να οπλισθεί με ισχυρά προστατευτικά εμπορικά αμυντικά εργαλεία ανάλογα με εκείνα των Ηνωμένων Πολιτειών οι οποίες δεν έχουν διστάσει να επιβάλουν δασμούς anti-dumping έως 200%.
(*) Κοινωνικό dumping είναι η πρακτική ορισμένων επιχειρήσεων να προσλαμβάνουν εργαζομένους από Κράτη Μέλη της ΕΕ με φθηνότερο εργατικό δυναμικό προκειμένου να μειώσουν το κόστος τους. Επίσης είναι η πρακτική να μεταφέρουν μέρος των δραστηριοτήτων τους από ένα ακριβό σε ένα φθηνό Κράτος Μέλος της ΕΕ.