2021-03-02 17:13:19

ΤΡΟΧΙΑ ΠΤΩΣΗΣ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

By antidiaploki
Ημερομηνία αρχικής ανάρτησης 2021-03-02 17:13:19 Timestamp ID : 1614705199

Τα τελευταία νομοσχέδια, έτσι όπως τα φέρνει προς ψήφιση στη βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φανερώνουν τις δεξιές εμμονές, τόσο του ιδίου, όσο και του στενού πυρήνα συνεργατών του, που διοικούν τη Νέα Δημοκρατία. Στο ζήτημα της εφαρμογής της ενισχυμένης για την τοπική αυτοδιοίκηση προσπαθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να δωρίσει σε συνδυασμό που λαμβάνει το 43%, το 60% των συμβούλων. Χάριν, λέγει, της κυβερνησιμότητας, να υποκλέπτονται έδρες από τους υπόλοιπους συνδυασμούς υπέρ του πρωτεύοντος. ‘Ο,τι γίνεται δηλαδή και στη βουλή με το γνωστό μπόνους, να ισχύσει και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Προφανώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης ονειρεύεται η παράταξη του να είναι για πάντα στην εξουσία. Λησμονεί όμως ότι το τέλος έρχεται για όλους και όσο πιο εμμονικοί και αμετανόητοι είναι κάποιοι, τόσο το τέλος τους θα είναι οδυνηρό. Επιμηκύνει επίσης τη θητεία των δημάρχων στα πέντε έτη, για να προλάβουν να εκτελέσουν το έργο τους. Τόσοι δήμαρχοι της δεξιάς που έμειναν στη θέση τους για 20 και πλέον χρόνια, άφησαν έργο; Τόσοι πρωθυπουργοί, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με 2 οκταετίες, ο Σημίτης με 9 χρόνια, επιτέλεσαν έργο; Το χρονικό διάστημα εξασφαλίζει το έργο και την προσφορά ή η διορατικότητα για τη χάραξη δρόμων που αναγεννούν τον τόπο και προβάλλουν ένα σύγχρονο προοδευτικό προφίλ της Ελλάδας στο εξωτερικό; Η απλή αναλογική θα ήταν μία μεγάλη ευκαιρία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δείξει, ότι γίνεται σύγχρονος πολιτικός και άνθρωπος, ότι αντιλαμβάνεται το πνεύμα της εποχής μας και δεν μένει εγκλωβισμένος στα προπατορικά αμαρτήματα της ιδεοληψίας του. Το να κυβερνά κάποιος είναι εύκολο, το να συνεργάζεται είναι δύσκολο.

Κυβερνήσεις στην Ελλάδα είχαμε, ήταν όμως σχεδόν όλες, άστοχες και ασυνάρτητες. Όλοι οι πρωθυπουργοί βαρύνονται για τα λάθη τους και τις μειοδοσίες τους. Εκείνο που λείπει για να γυρίσει ο τόπος σελίδα είναι οι συνεργασίες και αυτές εξασφαλίζονται μόνο με την απλή αναλογική. Είναι αδιανόητο η Νέα Δημοκρατία να τα βασίζει όλα στην εξόντωση της απλής αναλογικής. Έτσι το μόνο που θα μένει στο δημοκρατικό λαό του κέντρου, είναι να αγωνιστούμε να πέσει η Νέα Δημοκρατία.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στο νομοσχέδιο για την ανώτατη παιδεία. Μειώνει τις θέσεις των εισακτέων στα κρατικά ΑΕΙ, στέλνοντας έτσι τους φοιτητές στα κολέγια και στα ΙΕΚ. Στα κολέγια όμως και στα ΙΕΚ απαιτούνται δίδακτρα, έξοδα δυσβάστακτα. Επίσης και στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων το υπουργείο παιδείας τα μασάει, ήξεις αφήξεις. Σχεδόν σύντομα θα αχρηστευθούν τα πτυχία των ΑΕΙ. Οργανώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σώμα αστυνομίας για τα πανεπιστήμια. Εδώ πράγματι υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα, αφού κάποιες κομματικές νεολαίες έχουν ανόητα επιτρέψει τα πανεπιστήμια να γίνουν χώροι ταραχών, εκβιασμών, λαθρεμπορίου, ακόμη και ναρκωτικών.

Όμως τη λύση δεν τη δίνει η καταστολή, τη λύση τη δίνει η συνεννόηση και ο διάλογος. Υπάρχει άλλωστε και ένα πρόσθετο ζήτημα, ότι στην Ελλάδα τα πανεπιστήμια είναι χώροι, όπου εκτός από τους φοιτητές, μπορούν να ενημερώνονται για τις επιστημονικές εξελίξεις όλοι οι πολίτες. Η αστυνομία τί θα κάνει, θα εμποδίσει τους ενδιαφερομένους να παρακολουθήσουν μία διάλεξη; Μόνο η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων μπορεί να φέρει το ισοζύγιο, όχι τα αποφασίζομε και διατάζομε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι σήμερα έχουμε δημοκρατία, επειδή κάποιοι φοιτητές το 1973 ξεσηκώθηκαν κατά της χούντας. Δεν είναι λοιπόν τόσο απλό, στους ιερούς χώρους του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου, να τοποθετούμε αστυνομικούς. Στη Χούντα βρήκαμε το κουράγιο να αντισταθούμε, τα τρωτά της δημοκρατίας αδυνατούμε να αντιμετωπίσουμε;

Στο σημείο αυτό η Ένωση Κεντρώων υπογραμμίζει τις πελώριες ευθύνες του Αλέξη Τσίπρα, που κυβέρνησε 5 σχεδόν χρόνια άκαρπα και μάταια, άφησε άλυτα όλα τα ζητήματα και το μόνο που έκανε ήταν να υπογράψει ό,τι του ζήτησαν Αμερικανοί και Γερμανοί, μνημόνια, σκοπιανό, παραχώρηση βάσεων, μείωση ΕΚΑΣ.