2021-04-26 15:20:00

ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ

By antidiaploki
Ημερομηνία αρχικής ανάρτησης 2021-04-26 15:20:00 Timestamp ID : 1619450400

Η Ένωση Κεντρώων χαιρετίζει την αναγνώριση από πλευράς ΗΠΑ της γενοκτονίας των Αρμενίων. Με μεγάλη καθυστέρηση και αφού πολλοί πρόεδροι των ΗΠΑ αθέτησαν τις δεσμεύσεις τους, επιτέλους ο Τζο Μπάιντεν έκανε το χρέος του. Απεδείχθη άλλη μία φορά πόσο δίκιο είχε ο Βασίλης Λεβέντης όταν ζητούσε από όλους τους ομογενείς μας στις ΗΠΑ να τιμωρήσουν τον Ν. Τραμπ. Ο Ν. Τραμπ είχε αποθρασύνει τον Τ. Ερντογάν, που είχε εξελιχθεί σε επίδοξο δικτάτορα με επεκτατικές βλέψεις σε όλη τη Μεσόγειο. Δυστυχώς υπήρξαν κάποιοι δεξιοί και ακροδεξιοί εδώ στην Ελλάδα, που δημόσια στήριζαν τον Τραμπ στις Αμερικανικές εκλογές. Αυτοί όλοι πρέπει τώρα να ντρέπονται…

Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων ήταν ένα υπέρτατο χρέος όλων των δημοκρατικών χωρών και καλά θα κάνει η Τουρκία, αντί να απειλεί και να εκβιάζει, να δει κατά πρόσωπο την αλήθεια. Πόσο καιρό μπορεί να ζει μέσα στο ψέμα μία χώρα; Είναι λύτρωση για την Τουρκία να αναγνωρίσει τα εγκλήματά της.

Ανάλογη δικαίωση περιμένει ο ποντιακός ελληνισμός για τη γενοκτονία των Ποντίων. Η ανθρωπότητα πρέπει να καταδικάσει μαζικά εγκλήματα και εθνοκαθάρσεις, για να μην βρουν επανάληψη φρικαλεότητες και κτηνωδίες σαν αυτές που υπέστησαν Αρμένιοι και Πόντιοι.

Όσον αφορά τη στάση των ΗΠΑ, καλοδεχούμενη η αναγνώριση της γενοκτονίας, όμως περιμένουμε προσήλωση στους κανόνες του διεθνούς δικαίου, απαγόρευση στην Τουρκία να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου, αποχώρηση της Τουρκίας από την Κύπρο και έως ότου πειθαρχήσει σε όλα αυτά η Τουρκία να μην πωλούνται Αμερικανικά και Ευρωπαϊκά όπλα στην Τουρκία. Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να παζαρεύουν τυχοδιωκτικά, πρέπει να υπερασπίζονται το δίκαιο και πάνω στο δίκαιο να βασίζουν την ισχύ τους. Η εποχή των τυχοδιωκτισμών και των εκβιασμών παρέρχεται. Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων δίνει ελπίδες για ένα καλύτερο κόσμο.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
press@enosi-kentroon.gr