2021-06-10 17:04:00

Ακροβατεί ο Κυρ. Μητσοτάκης με την κατάργηση του οκταώρου.

By antidiaploki
Ημερομηνία αρχικής ανάρτησης 2021-06-10 17:04:00 Timestamp ID : 1623344640

Το νέο νομοσχέδιο που θα διέπει τις εργασιακές σχέσεις και η κατάργηση του οκτάωρου.

Λέγεται πως το νέο νομοσχέδιο έχει και καλά σημεία έχει και κακά : Ένα από τα κακά του σημεία είναι η κατάργηση του 8ωρου, το ότι ο εργαζόμενος θα πρέπει να διαπραγματεύεται απευθείας με τον εργοδότη χωρίς συλλογικές συμβάσεις και χωρίς τη μεσολάβηση συνδικάτων, ενώ στα θετικά συγκαταλέγεται το ότι θα δίνονται και στους άντρες άδειες γονεϊκές και γενικά θα γίνεται εξίσωση με τις μητέρες σε θέματα πατρότητας.

Αυτό το τελευταίο βέβαια έχει προβλεφθεί σε άλλο νομοσχέδιο.

Σύμφωνα και με τον κύριο Χατζηδάκη, έχει γίνει μία προσεκτική αντιγραφή στοιχείων από αντίστοιχο ισπανικό και γαλλικό νομοσχέδιο.

Καλόπιστα είχα πει στον κύριο Χατζηδάκη ότι αυτή τη στιγμή το πρόβλημα της Ελλάδος δεν είναι οι υπερωρίες αυτών που εργάζονται. Ισχυρίζεται ο κύριος Χατζηδάκης ότι ρύθμισε το καθεστώς των υπερωριών, οπότε θα έχουν οι εργαζόμενοι πιο μεγάλο μισθό.

Δεν είναι ωστόσο το ζήτημα αν αυτοί που εργάζονται θα διαθέτουν 50 ή 100 ή περισσότερα ευρώ διαθέσιμα τα οποία καλώς να τα έχουν.

Ακόμη πιο σημαντικό είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι να μπορέσουν να μπουν στην αγορά εργασίας.

Αν λοιπόν η αγορά είχε περιθώριο να δίνει υπερωρίες, έπρεπε αυτές να στοχεύσουν τους ανέργους για να εργαστούν και αυτοί.

Ένας συνετός πρωθυπουργός αυτό θα έπρεπε να φροντίσει : Όχι πώς θα αυξηθούν οι απολαβές αυτών που ήδη εργάζονται, αλλά πώς θα αποκτήσουν εργασία και εισόδημα αυτοί που είναι εντελώς άνεργοι.

Λεοντάριζε ο κύριος Χατζηδάκης ότι θα αυξήσει τα έσοδα των εργαζομένων μέσω υπερωριών, δεν είχε να κάνει ωστόσο καμία πρόταση για τους ανέργους ούτε για το πώς θα επιστρέψουν στην Ελλάδα οι 700.000 νέοι και νέες, που έφυγαν στο εξωτερικό στη διάρκεια αυτής της δεκαετούς και πλέον οικονομικής κρίσης.

Ρωτήσαμε έναν διακεκριμένο νομικό, την άποψή του για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για το πού ωφελεί και τι κέρδη έχει να αποκομίσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από αυτό. Η απάντηση του μας εξέπληξε : δεν έχει να κερδίσει κάτι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά κάποιοι βιομήχανοι, θεωρούν, σύμφωνα με θεωρία κατευθυνόμενη κεντρικά από τις Βρυξέλλες, πως εάν υπάρχουν μη αμειβόμενες ώρες, θα μειωθεί το εργατικό κόστος και αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα μιας επιχείρησης.

Ας το δούμε ρεαλιστικά και υποθέτοντας πως μία μεγάλη εταιρεία επιβάλλει στους εργαζόμενους της να δουλεύουν 10 και 12 ώρες την ημέρα. Η εταιρεία αυτή θα έχει πρόσκαιρα κέρδη μεν αλλά ταυτόχρονα θα “πολτοποιήσει” τους εργαζομένους της.

Κατά συνέπεια, πάλι έμμεσα θα έχουμε διόγκωση της ανεργίας και των επιπτώσεων που έρχονται από αυτή.

Μεγάλη νίκη για την οικονομία, θα ήταν να μείνουν τα εργασιακά ζητήματα ως έχουν και να μειωθεί, με στοχευμένες ενέργειες από την κυβέρνηση, η ανεργία κατά 20%!

Η εκάστοτε κυβέρνηση αναγκάζεται, ορθά μάλιστα πράττει, να επιδοτεί τους ανέργους με επιδόματα ανεργίας και λοιπές παροχές. Όταν όμως, ως κυβέρνηση κατορθώνεις και μειώνεις την ανεργία, τότε παύεις να την επιδοτείς και οι πρώην άνεργοι και νυν πλέον εργαζόμενοι σου προσφέρουν και έσοδα!

Αυτή η πολύ απλή “λεπτομέρεια” ξέφυγε από τον κύριο Χατζηδάκη και τον κύριο Μητσοτάκη.

Στην πολιτική πρέπει να ιεραρχείς ποια είναι η πιο μεγάλη ανάγκη. Αν έχεις για παράδειγμα έναν που έχει εισόδημα 500 ευρώ και έναν ο οποίος δεν έχει κανένα εισόδημα, θα πρέπει πρώτα να φροντίσεις αυτόν με το μηδενικό εισόδημα και μετά αυτόν που έχει ήδη εισροή χρημάτων.

Για αυτό και ως Ένωση Κεντρώων είχαμε πει προ διμήνου, για την δικαστική απόφαση που έδινε αναδρομικά σε όσους λαμβάνουν ήδη σύνταξη 1.200 ευρώ και πάνω, πως αυτή ήταν μία άνανδρη κίνηση.

Σεβόμαστε τις δικαστικές αποφάσεις όμως διατηρούμε το δικαίωμα να τις κάνουμε. Δεν έχει λογική να αποφασίσει το δικαστήριο να δοθούν αυξήσεις σε όσους λαμβάνουν σύνταξη πάνω από 1.200 ευρώ και να μην δίνονται αυξήσεις είτε στους χαμηλοσυνταξιούχους των 300 ευρώ είτε να μην προβλέπεται καμία άλλη παροχή σε όσους έχουν μηδενικά εισοδήματα!

Το ίδιο λοιπόν κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ακροβατεί. Δείχνει ένα κάποιο ενδιαφέρον για ένα τμήμα της κοινωνίας και ταυτόχρονα δείχνει πλήρη αδιαφορία για τους υπόλοιπους. Και αυτό το ονομάζουν επιτυχία.

Και δίνουν και αγώνα για να περάσουν ένα νομοσχέδιο εντελώς ηλίθιο.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ