2022-11-01 13:28:12

54 χρόνια χωρίς το «Γέρο της Δημοκρατίας» ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.

By antidiaploki

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ 01.11.2022

Σήμερα Τρίτη 1η Νοεμβρίου του 2022, η Ένωση Κεντρώων υποκλίνεται με σεβασμό στην ιστορική μνήμη του «Γέρου της Δημοκρατίας» Γεωργίου Παπανδρέου, με αφορμή τη συμπλήρωση 54 ετών από τον θάνατό του.

Ο Γεώργιος Παπανδρέου υπήρξε ιστορική προσωπικότητα του Κεντρώου χώρου, εμπνευστής μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία, οργανωτής του Ανένδοτου αγώνα και των αγώνων της νεολαίας για τη διάθεση του 15% του ετήσιου προϋπολογισμού στην Παιδεία.

Πολεμήθηκε από την τότε βασιλεία, τη δεξιά και τους αμερικανούς και σχημάτισε κυβέρνηση το 1964, συγκεντρώνοντας το θριαμβευτικό ποσοσό 54%, η οποία και ανετράπη από την αποστασία του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Στα εθνικά θέματα, υπήρξε υπερασπιστής των αγώνων της Κύπρου και απέστειλε μεραρχία για την άμυνα της Μεγαλονήσου, την οποία ανακάλεσε ο δικτάτορας Παπαδόπουλος κάτω από τις πιέσεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας και έτσι η Τουρκία βρέθηκε να πραγματοποιεί μόνιμη εγκατάσταση στην Κύπρο, εισβάλλοντας μάλιστα ολοκληρωτικά το 1974 και διχοτομώντας την.

Η ‘Ενωση Κεντρώων, όπως κάθε χρόνο, άφησε και φέτος λίγα λουλούδια στον τάφο του αειμνήστου, ως ελάχιστο φόρο τιμής στην τεράστια προσωπικότητά του.