2022-11-17 12:22:23

Το Πολυτεχνείο είναι σύμβολο για τη χώρα μας, στον αγώνα κατά της δικτατορίας (Βασίλης Λεβέντης).

By antidiaploki

Το Πολυτεχνείο είναι σύμβολο για τη χώρα μας σύμβολο του αγώνα κατά της δικτατορίας και είναι σύμβολο της ζωντάνιας της νεολαίας να αποτινάξει τον δικτατορικό ζυγό.

Σπάνια, απέναντι σε μία σκληρή δικτατορία, ο λαός τολμά να ορθώσει το ανάστημα του. Η νεολαία της Ελλάδας το έκανε το 1973.

Στις 17 Νοεμβρίου του 1973.

Το τόλμησε.

Υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι αμφισβητούν τη σημασία των γεγονότων του Πολυτεχνείου, ανάμεσά τους και στελέχη της νυν κυβέρνησης.

Είναι πρόσωπα με σκληρή δεξιά προέλευση και δεν αναγνωρίζουν τη σπουδαιότητα του Πολυτεχνείου στην κατάρρευση της χούντας των συνταγματαρχών.

Ήταν τέτοια όμως η κρισιμότητα των ημερών που οι υπόλοιποι χουντικοί συνέλαβαν τον πρωτεργάτη της χούντας Γεώργιο Παπαδόπουλο, αντικαθιστώντας το δικό του καθεστώς με ένα ακόμη πιο σκληρό, τόσο σκληρό που ακόμη και στρατιωτικοί, υποστηρικτές της Χούντας αμφέβαλαν για τη χρησιμότητα του, καταλήγοντας στα γεγονότα της Κύπρου και της εισβολής από την Τουρκία που διευκολύνθηκε από την απομάκρυνση της Ελληνικής Μεραρχίας Κύπρου από τον δικτάτορα Παπαδόπουλο.

Ούτε πρέπει να ξεχνάμε τα γεγονότα με την κατάληψη της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήταν ο προάγγελος των γεγονότων του Πολυτεχνείου.

Οι συνταγματάρχες της Χούντας νόμισαν πως θα μείνουν στην εξουσία για 40 χρόνια όπως ο Φράνκο στην Ισπανία, διαπίστωσαν όμως την ρευστότητα της εποχής, προερχόμενη από την ανικανότητά τους να διαχειριστούν εθνικά και κοινωνικά ζητήματα.

Η Ένωση Κεντρώων υποκλίνεται με σεβασμό μπροστά στα παιδιά του Πολυτεχνείου.

Καλούμε όλους τους Έλληνες να υποκλιθούν και αυτοί μπροστά στο μεγαλείο των εξεγερμένων φοιτητών και των νεκρών των γεγονότων και να κατανοήσουμε το βαθύτερο νόημα της θυσίας τους για αληθινή και ουσιαστική Δημοκρατία.

Βασίλης Λεβέντης. (Βασίλης Λεβέντης)

Πρόεδρος ‘Ενωσης Κεντρώων.

https://www.facebook.com/vassilisleventis/posts/pfbid0r7gpY6Mtq17X4VMj82zbZbrSGUCHJAZkJPxZ4nYbsADYGAhTCJGN7D3eZYkn9XwEl

#17Νοεμβρίου1973#Δημοκρατία#Ελευθερία