Στην ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ κάναμε μεγάλο αγώνα στη Βουλή για να μη ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών.
Στην ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ κάναμε μεγάλο αγώνα στη Βουλή για να μη ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν βρίσκαμε κάποιο όφελος, πολιτικό, γεωπολιτικό, οικονομικό σε αυτή τη συμφωνία.
Δε βλέπαμε το λόγο για τον οποίο έπρεπε η Ελλάδα να παραχωρήσει τα “χρυσαφικά” της σε μία άλλη χώρα.
Ρωτήσαμε τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα “Τί κερδίζει η Ελλάδα από αυτή τη συμφωνία κ. Τσίπρα;”
Δε λάβαμε απάντηση . Μόνο αερολογίες : “κερδίσαμε σε ειρήνη”, “λύσαμε ένα πρόβλημα”.
Μα… σε πόλεμο ήμασταν με τα Σκόπια κ. Τσίπρα;
Είχε συμφωνηθεί να συσταθεί και επιτροπή που θα εξέταζε ζητήματα της Συμφωνίας, αλλά δε συστήθηκε ποτέ, ούτε επί ΣΥΡΙΖΑ ούτε επί Νέας Δημοκρατίας.
Στην πορεία προέκυψε και η πανδημία που χρησιμοποιήθηκε ως αφορμή για να μην προχωρήσει καμία συζήτηση και έμεινε να πλανάται στον αέρα το ζήτημα των εμπορικών σημάτων που είναι εξαιρετικά σημαντικό για την οικονομία της Ελλάδος αλλά και για τα Σκόπια, η χρήση των οποίων μπορεί να προκαλέσει γεωπολιτικές εξελίξεις, μιας και ένα εμπορικό σήμα, ένα προϊόν είναι η καλύτερη διαφήμιση για μια χώρα και ταυτόχρονα ο καλύτερος τρόπος παγίωσης αιτημάτων και γκριζοποίησης ζητημάτων.
– Ποια διαπραγμάτευση προηγήθηκε της Συμφωνίας των Πρεσπών με την ΠΓΔΜ;
– Ποιες και τί είδους συζητήσεις έγιναν;
– Πότε θα μάθουμε τι συζητήθηκε γύρω από το θέμα της ονομασίας πριν φτάσουμε στο “Βόρεια Μακεδονία”;
– Ποιοι μας πίεσαν ως χώρα για να προβούμε σε αυτή την κίνηση;
Δε νοείται σε μία συμφωνία τέτοιας σημασίας μια χώρα να παραχωρεί κάτι τόσο σημαντικό, κάτι ιερό.
Η ιστορία έχει αποδείξει ότι όποια χώρα παραχώρησε κάτι που είναι κομμάτι του τόπου της και της ιστορικής της συνέχειας και μνήμης, το μετάνιωσε πικρά αργότερα.
Το παράδειγμα της Αλάσκα, που ανήκε στην Αυτοκρατορική Ρωσία και πωλήθηκε, εν θερμώ και χωρίς να απειλείται ουσιαστικά η τότε Ρωσία από τη Μεγάλη Βρεττανία, όπως υπήρχε ο φόβος, είναι τρανταχτό.
– Τι κέρδισε λοιπόν η Ελλάδα από τη συμφωνία των Πρεσπών;
Τίποτε.
– Τι θα μπορούσε η Ελλάδα να έχει κερδίσει;
Πολλά και μάλιστα χωρίς καν τα Σκόπια να χάσουν το παραμικρό.
Με κάθε σεβασμό στη γειτονική αυτή χώρα και στους κατοίκους της, θα μπορούσε να ξεκινήσει η Ελλάδα ένα πρόγραμμα σοβαρών επενδύσεων στα Σκόπια, να υπάρξει μία στενή οικονομική σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών, σε σημείο που τα σύνορα και τα όρια της οικονομικής ζωής να είναι δυσδιάκριτα.
Τι κέρδισε λοιπόν η Ελλάδα από τη συμφωνία των Πρεσπών;
Επαναλαμβάνουμε : Τίποτε.
Θα μπορούσαμε να είχαμε κερδίσει τόσα πολλά και εμείς και τα Σκόπια. Έχουμε φτάσει όμως στο σημείο σήμερα που ούτε η Ελλάδα είναι ικανοποιημένη με τη συμφωνία αυτή αλλά ούτε και οι Σκοπιανοί.
Και όταν και οι δύο πλευρές δεν είναι ικανοποιημένες από μια συμφωνία, είναι μια ένδειξη πως κάτι έχει πάει πολύ άσχημα.
Ζητούμε από το λαό να στείλει την ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ στη Βουλή, ώστε να πιέσουμε την επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας των Πρεσπών, να πιέσουμε για λεπτομερή πληροφόρηση του λαού για κάθε πτυχή της συμφωνίας και να πιέσουμε για την επακόλουθη διενέργεια δημοψηφίσματος, ρωτώντας το λαό αν όντως επιθυμεί τη συμφωνία των Πρεσπών.