Brexit & BrexIN
Σταθερά υποστηρίζουμε τη διαρκή παρουσία της Ελλάδας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση των λαών και μακριά από τα στοιχεία διαφθοράς και χρηματισμού.
Ούτε χρειάζεται να υπερπροβάλλουμε όλα αυτά τα κακά στοιχεία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, τα οποία σίγουρα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρξουν και άλλα στο μέλλον, αλλά ούτε χρειάζεται να τα σπρώχνουμε κάτω από το χαλί και να παραβλέπουμε ότι υπάρχουν.
Η διαφορά μίας κοινωνίας δημοκρατικών ανθρώπων από μία κοινωνία αυταρχική, είναι ότι στη δημοκρατική κοινωνία, για το καλό όλων, φέρνεις τα σαθρά στοιχεία στην επιφάνεια και τα αποβάλλεις ενώ σε μία αυταρχική κοινωνία για το υποτιθέμενο καλό όλων, τα κουκουλώνεις.
Η Ευρώπη που ζητάμε είναι ακριβώς αυτή : κοινωνία ανθρώπων που όταν εντοπίζει φαινόμενα διαφθοράς θα τα φέρνει στην επιφάνεια, θα τα δικάζει, καταδικάζει και αποβάλλει, αντί να τα αφήνει να συνεχίζουν να μεγαλώνουν σαν καρκίνωμα.
Δεν μπορούμε λοιπόν μόνο να καταδικάζουμε την Ευρώπη, δεν μπορούμε να της επιρρίπτουμε τα πάντα, δεν μπορεί η Ευρώπη να είναι ο φταίχτης όλων των προβλημάτων του ελληνικού πολιτικού συστήματος, το οποίο αρέσκεται να μεταβιβάζει το φταίξιμο σε άλλους για να βγαίνει αυτό καθαρό στα μάτια του κόσμου εκμεταλλευόμενο κάθε λεπτομέρεια, ακόμη και τη διαφορά της γλώσσας.
Πάντα ήταν το εύκολο θύμα η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς ήταν πάρα πολύ εύκολο να λέμε “go back Merkel”, ήταν πάρα πολύ εύκολο να λέμε “φταίνε οι Γερμανοί, φταίνε οι Γάλλοι, οι Ευρωπαϊκές τράπεζες”. Ήταν πάρα πολύ εύκολο να λέμε ότι είναι όλοι εναντίον μας και εμείς είμαστε εναντίον τους.
Κάπως έτσι ο λαός που δεν έχει κριτική σκέψη, εύκολα παρασύρεται στο να πιστέψει ότι δε φταίει το ελληνικό πολιτικό σύστημα αλλά μόνο οι ξένοι.
Ας μην κατηγορούμε την Ευρώπη για όλα. Υπάρχει ένα μέρος ευθύνης αλλά είναι πολύ μικρότερο από όσο της έχει καταλογιστεί.
Η ίδια η Ε.Ε πέρασε δύσκολες ώρες, για πολλές δεκαετίες. Είχε το Ηνωμένο Βασίλειο μέσα στους κόλπους της, που δρούσε υπονομευτικά για την ενότητά της. Όπως λέει και ένα παλιό ανέκδοτο ανάμεσα στους Βρετανούς πολιτικούς “το Φόρεϊν Όφις είναι ευτυχισμένο, μόνο όταν υποσκάπτει την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμμετέχει με πάθος στην Ευρωπαϊκή Ένωση ακριβώς για να υποσκάψει αυτή την ενότητα”.
Η πανδημία ανέδειξε σε πολύ μεγάλο βαθμό τα προβλήματα που προέκυψαν μετά το Brexit. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που πολλοί βρετανοί, πρώην υποστηρικτές του, πλέον έχουν αρχίσει να σκέφτονται πώς θα μπορούσε να επιτρέψει στην Ε.Ε το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετώπισαν με επιτυχία και συλλογικά την παγκόσμια αυτή κρίση υγείας, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο αναγκαστικά ήταν μόνο του σε πολλούς από τους τρόπους διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης.
Μελλοντικά θα δούμε σίγουρα αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου για επιστροφή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και όταν συμβεί θα είναι για το καλό του συνόλου της Ένωσης. Και κατ’ επέκταση και για την Ελλάδα.
Αρκεί βέβαια η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην αφήσει χώρο να αναπτυχθούν περισσότερο τα ακροδεξιά κόμματα που υποσκάπτουν την ενότητά της.