2023-02-24 11:11:00

H Ελλάδα δεν έχει περιθώρια να αμαυρώνει την εικόνα της στο εξωτερικό.

By antidiaploki

Βασίλης Λεβέντης :

Να κάνουν όσες #προτάσεις_μομφής θέλουν, αρκεί στα ζητήματα εξοπλισμού της χώρας να υπάρχει ενότητα, συνεννόηση και ομόνοια.
Μετά, ας είναι ο καθένας όσο αριστερός θέλει, όσο δεξιός αντέχει, όσο κεντρώος επιθυμεί.
Και όταν τίθεται θέμα αναβάθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων μας, να μη ρωτούν ΑΝ χρειάζονται οι αναβαθμίσεις, αλλά να απορούν : Μόνο τόσα;

– Να προτείνουν μάλιστα να κόψουμε τις συντάξεις των πρώην βουλευτών, των πρώην δημάρχων, όλων των πρώην αιρετών!
– Να προτείνουν τη μείωση των μετακλητών, των αποσπασμένων, των συμβούλων!
– Να γίνει περαιτέρω μείωση της αμοιβής των βουλευτών!
– Να εξοικονομήσουμε όσα χρήματα χρειάζονται, με κάθε τρόπο, για να μη χάσουμε άλλα 10 χρόνια μηδαμινής αναβάθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων μας!

Η Ιστορία μας έφερε να γειτνιάζουμε με την Τουρκία. Και σε περίπτωση επιθετικής ενέργειας της Τουρκίας, η Ελλάδα είναι μόνη της. Το γνωρίζαμε και το γνωρίζουμε.
Η άμυνά μας έχει στόχο την αποτροπή. Και αν αποτύχει η αποτροπή, η άμυνά μας έχει στόχο το συντριπτικό χτύπημα ως μέσο αντίδρασης.
Και ελπίζουμε πως ως τότε θα προστρέξουν οι σύμμαχοί μας για βοήθεια διπλωματική, στρατιωτική, υλικοτεχνική.

Η βοήθεια όμως προσφέρεται όταν υπάρχει πολιτική ενότητα στην αμυνόμενη χώρα, όπως προσφέρει τώρα η Δύση στην Ουκρανία, όπου υπάρχει ένας λαός ενωμένος απέναντι στο Ρώσο εισβολέα.

– Ποια είναι η πολιτική ενότητα της Ελλάδας όταν η αντιπολίτευση καταψηφίζει εξοπλιστικά προγράμματα και μάλιστα σε μία τέτοια κρίσιμη συγκυρία;

– Ποια είναι η ενότητα της Ελλάδας όταν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε “δεν ήξερα πως υπάρχουν σύνορα στο Αιγαίο”, ο κ. Ζουράρις έλεγε ευθέως “δεν πειράζει αν χάσουμε μερικά νησιά”, ο κ. Μπαλάφας ομολογούσε πως “θα πάρουμε τα ρίσκα μας με την Τουρκία αλλά εμείς δεν θα εξοπλιστούμε” και ο κ. Γιώργος Τσίπρας αναφωνούσε “η άμυνα δεν είναι αυτοσκοπός”;

– Ποια είναι η ενότητα στην Ελλάδα, όταν για πρώτη φορά στη σύγχρονη ελληνική ιστορία βρέθηκε κυβέρνηση, ανεξάρτητα του ποιος κυβερνά, να πει ό,τι δεν τόλμησε να πει ποτέ κανένας σε 200 χρόνια σύγχρονης ελληνικής ιστορίας;

– Ποιο μήνυμα περνάει στους εταίρους μας στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ όταν σε πιθανή επίθεση της Τουρκίας θα σκεφτόντουσαν “…μα αυτοί οι ‘Ελληνες δε νοιάζονται αν χάσουν μερικά νησιά, η άμυνα άλλωστε δεν είναι αυτοσκοπός, έτσι κι αλλιώς ήθελαν να πάρουν τα ρίσκα τους με την Τουρκία αφού θεωρούν πως δεν υπάρχουν σύνορα στο Αιγαίο”.

Οι διεθνείς σχέσεις μεταξύ των χωρών, όταν αφαιρέσει κανείς το μανδύα του διπλωματικού πρωτοκόλλου για τα διαδικαστικά ζητήματα, είναι απλές. Βασίζονται στην εικόνα που βγάζει προς τα έξω μια χώρα σε ζητήματα φιλοξενίας επισκεπτών, αθλητισμού, ευκολίας επενδύσεων, αξιοπιστίας και ενεργούς συμμετοχής σε διεθνείς οργανισμούς.

Η Ελλάδα είναι μία μικρή γεωγραφικά και πληθυσμιακά χώρα και δεν έχει περιθώρια να αμαυρώνει την εικόνα της στο εξωτερικό με τέτοιες δηλώσεις.

Η Ελλάδα, συμμετέχοντας στους διεθνείς οργανισμούς οφείλει να τηρεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις και οφείλει επιπλέον να το τονίζει αυτό, ότι τάσσεται με τη διεθνή νομιμότητα και την τήρηση των διεθνών συνθηκών, όπως έχουν υπογραφεί και κατατεθεί στον ΟΗΕ, πως είναι μία χώρα της οποίας ο κόσμος δε λειτουργεί συναισθηματικά και πως η Ελλάδα είναι χώρα η οποία θα καταβάλλει τις απαραίτητες προσπάθειες για τήρηση του Διεθνούς Δικαίου αλλά και για την επαναφορά των διπλωματικών οικονομικών σχέσεων με κάθε χώρα, αμέσως μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν και επανέλθει η ειρήνη.

Η Ελλάδα οφείλει να συνεργάζεται με όλους, να διατηρεί διπλωματικές επαφές με όλους, να δίνει το καλό παράδειγμα ως η χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία και τη Συνεργασία.

Οι διεθνείς σχέσεις ήταν και είναι “δούναι και λαβείν”. Δίνεις και παίρνεις. Όταν δίνεις θα λάβεις. Και ότι δίνεις θα λάβεις πίσω κάτι ανάλογο.
H Ελλάδα δεν έχει περιθώρια να αμαυρώνει την εικόνα της στο εξωτερικό.

Ξανά και ξανά στην ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ θα τονίζουμε την ανάγκη για δημιουργία κυβέρνησης οικουμενικής, με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, ώστε η χώρα να μη γίνεται έρμαιο των διαθέσεων και των εγωισμών των κ.κ. Μητσοτάκη, Τσίπρα, Ανδρουλάκη και κάθε επίδοξου σωτήρα.

#ΟικουμενικήΚυβέρνηση #Πρόταση_Μομφής #Συνεργαστείτε #Πρωθυπουργός_κοινής_αποδοχής