2023-02-26 11:11:00

Η Ευρώπη χρειάζεται μια καθαρή ανάσα, μια βαθιά δημοκρατική ανασύσταση. Οι λαοί της έχουν αποκλεισθεί από το ευρωπαϊκό όραμα και πεπρωμένο. Η Ευρώπη δεν είναι δυνατόν να υπάρχει χωρίς τους λαούς της.

By antidiaploki

Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό το μοναδικό εγχείρημα στην ιστορία της ηπείρου μας, κινδυνεύει να διασπαστεί, να διαλυθεί, να παύσει να υπάρχει. Ακραίες πολιτικά δυνάμεις προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τους φόβους και τη σύγχυση των πολιτών που ανησυχούν από τα συνδυασμένα κτυπήματα που δέχεται η Ευρώπη από τις αναταράξεις μιας ακανόνιστης παγκοσμιοποίησης, τις επώδυνες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της χρηματοπιστωτικής κρίσης, τις επιπτώσεις μιας άνευ προηγουμένου τεχνολογικής επανάστασης και τη χαοτική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Η Ευρώπη χρειάζεται μια καθαρή ανάσα, μια βαθιά δημοκρατική ανασύσταση. Οι λαοί της έχουν αποκλεισθεί από το ευρωπαϊκό όραμα και πεπρωμένο. Η Ευρώπη δεν είναι δυνατόν να υπάρχει χωρίς τους λαούς της.

Εμείς οι Ευρωπαίοι Δημοκράτες είμαστε αποφασισμένοι να σταματήσουμε την παρακμή των χωρών μας.

Τα πολιτικά κόμματα που κυριάρχησαν στην ευρωπαϊκή σκηνή τις τελευταίες δεκαετίες δεν είναι πλέον σε θέση να ξαναζωντανέψουν τον τρομερό ευρωπαϊκό παλμό που οι ιδρυτές της Ευρώπης κατόρθωσαν να δημιουργήσουν.

Τα κόμματα αυτά έχουν πια βαρύνει και έχουν απογοητεύσει τους πολίτες. Το χάσμα μεταξύ των πολιτών και των ευρωπαϊκών θεσμών μεγαλώνει σταθερά, ενώ οι ευρωπαϊκές πολιτικές είναι πολύ συχνά ανεπαρκείς ή ατελείς.

Είναι καιρός οι Ευρωπαίοι Δημοκράτες να πάρουν τα ηνία. Έχουμε καθήκον να μοιραστούμε με τους πολίτες το ευρωπαϊκό μας όνειρο. Υποστηρίζουμε τις αξίες του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, του κράτους δικαίου, της ελευθερίας, της ισότητας, της αλληλεγγύης και της ευθύνης.

Οι αξίες αυτές ενσωματώνονται στις κοινωνίες μας μέσω του πλουραλισμού, της μη διάκρισης, της ανοχής, του σεβασμού των εθνικών και γλωσσικών μειονοτήτων, της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών και της επένδυσης στη νεολαία και στην εκπαίδευση.

Το Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα θέλει και βεβαίως πρέπει να εμπνεύσει ένα νέο πολιτικό κίνημα με στόχο την επανασύσταση της Ευρώπης.