Οι λαοί αποφασίζουν στις κάλπες με την ψήφο τους, όχι δια της βίας.
Γιατί παρουσιάζουν άνοδο τα ακραία πολιτικά κόμματα και οι ακροδεξιές θεωρήσεις στην Ευρώπη; Και όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά όπως είδαμε και στις ΗΠΑ με τον Ντόναλντ Τραμπ, ή και στη Βραζιλία ακόμη με τον Μπολσονάρου;
– Επειδή δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο να είναι οι ίδιοι και οι ίδιοι στην πολιτική ζωή μιας χώρας. Τα ίδια πρόσωπα ηγούνται για 30 και 40 χρόνια, τα ίδια πρόσωπα φαίνονται στην πολιτική σκηνή και άλλων χωρών.
– Επειδή τα φαινόμενα διαφθοράς μέσα στα δημοκρατικά καθεστώτα είναι συχνά. Πιο συχνά από όσο θα έπρεπε.
– Επειδή σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι κάνουν λάθη στις επιλογές των εκπροσώπων τους.
– Επειδή τα πιο φτωχά κοινωνικά στρώματα νιώθουν εξαπατημένα και οδηγούνται πολύ εύκολα προς το ακραίο και το διαφορετικό σε σχέση με ότι είχαν στηρίξει ως τότε.
– Επειδή ο κόσμος έχει κουραστεί. Σε όλη την Ευρώπη. Όπως και σε όλο τον κόσμο. Και στις ΗΠΑ και στη Βραζιλία ακόμη.
Το ίδιο έχει συμβεί και στην Ελλάδα με τη Χρυσή Αυγή και τα δεκάδες ακροδεξιά και υποτιθέμενα πατριωτικά παρακλάδια αυτής. Πολύς κόσμος σε απόγνωση, από τα συσσωρευμένα προβλήματα που ενέσκυψαν με τη βίαιη είσοδο της Ελλάδας στα μνημόνια, έκανε το απονενοημένο διάβημα της παράδοσης εδρών της Βουλής σε ένα φασιστικό μόρφωμα.
Δεν μεταβλήθηκε ξαφνικά ο Έλληνας σε ακροδεξιό και φασίστα, ένιωσε την ανάγκη ωστόσο να εκφράσει με έντονο τρόπο τη δυσαρέσκεια του για όσα συνέβαιναν γύρω του.
Δε φταίει η δημοκρατία ως πολίτευμα, ως σύνολο αρχών για τη διαφθορά των κυβερνώντων. Συγκριτικά, είναι ότι καλύτερο διαθέτουμε ως σύστημα διακυβέρνησης.
Ευθύνη φέρει ο άνθρωπος που καλείται να την εφαρμόσει, να υπακούσει στους θεσμούς και στο Σύνταγμα αλλά που δεν ζει με βάσει τις δημοκρατικές αξίες ώστε να τις εφαρμόζει στην καθημερινότητά του και να τις μεταλαμπαδεύσει στις επόμενες γενιές.
Η πίστη του ανθρώπου στις δημοκρατικές αξίες, στην ισότητα και στην ισονομία, τη δικαιοσύνη, το σεβασμό της προσωπικότητας του διπλανού, της αναγνώρισης των δικαιωμάτων του συνανθρώπου του, νομοτελειακά θα τον φέρει σε σημείο που θα επιλέγει και ανάλογων αρχών εκπροσώπους του στα κοινά.
Δημοκρατία δε σημαίνει ασυδοσία. Και όπου υπάρχει ασυδοσία, η ίδια η δημοκρατία πρέπει να επεμβαίνει, να διορθώνει, να απορρίπτει ότι είναι ξένο προς αυτή, για να μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται και να εξελίσσεται.
Η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ πιστή στις αρχές της ισότητας, της πολυφωνίας, της δικαιοσύνης, εκφράζοντας τον Κεντρώο χώρο που έχει υποφέρει στο παρελθόν από βίαιες ανατροπές εξουσίας (Ιουλιανά 1965 και τελικά η επταετία της χούντας) καταδικάζει κάθε κίνηση που επιχειρεί να ανατρέψει δημοκρατικά εκλεγμένες ηγεσίες.
Οι λαοί αποφασίζουν στις κάλπες με την ψήφο τους, όχι δια της βίας.