2023-03-06 11:11:00

Τίποτα στο μέλλον μας, ούτε καν στο παρόν, δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί ή να επιλυθεί από μεμονωμένες χώρες, ούτε καν από μεσαίες δυνάμεις, σε ένα κόσμο όπου ήδη φαίνεται αναπόφευκτο ότι σε είκοσι χρόνια από τώρα δεν θα υπάρχει ούτε ένα Ευρωπαϊκό κράτος που να ανήκει στην ομάδα των Οκτώ μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

By antidiaploki

Η Ενωμένη Ευρώπη δημιουργήθηκε αρχικά για να θέσει τέρμα στους σκληρούς πολέμους δύο αιώνων μεταξύ γειτονικών και κοντινών χωρών. Οι ιδρυτές της έδρασαν στο όνομα των εκατομμυρίων ανθρώπων που σκοτώθηκαν τον 20ο αιώνα. Και κατόρθωσαν και εξαφάνισαν τον πόλεμο από την Ευρωπαϊκή ήπειρο. Το αποτέλεσμα των ενεργειών τους έφερε τρεις δεκαετίες ανάπτυξης.
Χάρη στην Ευρώπη, η ελεύθερη διακίνηση προσώπων και αγαθών στην ίδια ήπειρο και μεταξύ χωρών με παρόμοιες αξίες υπήρξε ισχυρός παράγοντας ανάπτυξης.

Η πτώση του Σοβιετικού συστήματος είχε ως αιτία σε μεγάλο βαθμό την αντίθεση στο επίπεδο ανάπτυξης μεταξύ του κομμουνιστικού μοντέλου και του ελεύθερου ευρωπαϊκού μοντέλου.
Στο γύρισμα του αιώνα ωστόσο η αναστάτωση που επέφερε η παγκοσμιοποίηση επηρέασε σταδιακά όλη την Ευρώπη.

Όλες οι χώρες της Ενωμένης Ευρώπης, μεγάλου, μικρού και μεσαίου μεγέθους, αντιμετώπισαν ανισορροπία ισχύος, όπως η ισχύς των πολυεθνικών βιομηχανικών δικτύων, η εκτός ελέγχου ανάπτυξη αφανών και δύσκολα εντοπιζόμενων χρηματοπιστωτικών δυνάμεων, η εμφάνιση τρίτων πολιτικών δυνάμεων εκτός Ευρώπης με εκατοντάδες εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια πληθυσμό, τεράστια κινητικότητα πληθυσμών, η σύγκρουση πολιτισμικών και πολιτικο-θρησκευτικών μοντέλων. Όλα αυτά ήγειραν στις καρδιές των λαών μας το ερώτημα κατά πόσον έχουν την κυριαρχία.

Το θέμα της κυριαρχίας αποτελεί το ύψιστο πολιτικό ζήτημα: είναι δικαίωμα των λαών να κρατούν στα χέρια τους την ίδια τους τη μοίρα, να βελτιώνουν το μέλλον τους μέσα από τις ελεύθερες επιλογές τους, να αλλάζουν αυτό που εμφανίζεται ως μοιραίο στην Ιστορία.
Υποστηρίζουμε πως είναι παραπλανητικό να οδηγούμε τους λαούς της Ευρώπης στην πίστη ότι μπορούν να ασκούν κυριαρχία στη νέα παγκόσμια τάξη σε χωριστές χώρες μόνοι τους.

Για να έχουμε κάποια επιρροή στον κόσμο που αλλάζει είναι απαραίτητο να έχουμε κοινά μέσα και να μοιραζόμαστε τη λήψη αποφάσεων έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μια κοινή κυριαρχία.

Κανένα από τα βασικά ζητήματα του μέλλοντος δεν θα μπορούσε αλλιώς να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Δεν θα υπήρχε δίκαιη και ορθή ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών, ούτε καμία ασφάλεια απέναντι στην καταιγίδα της κερδοσκοπίας, δεν θα υπήρχε αξιόπιστη διαχείριση της ενέργειας ούτε των προκλήσεων από την περιβαλλοντική και κλιματική αλλαγή, καμία αντίσταση στο ντάμπινγκ προϊόντων, νομισμάτων ή στο κοινωνικό και περιβαλλοντικό ντάμπινγκ, ούτε διαχείριση των προβληματικών δημογραφικών τάσεων, της μετανάστευσης και της ενσωμάτωσης.

Τίποτα στο μέλλον μας, ούτε καν στο παρόν, δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί ή να επιλυθεί από μεμονωμένες χώρες, ούτε καν από μεσαίες δυνάμεις, σε ένα κόσμο όπου ήδη φαίνεται αναπόφευκτο ότι σε είκοσι χρόνια από τώρα δεν θα υπάρχει ούτε ένα Ευρωπαϊκό κράτος που να ανήκει στην ομάδα των Οκτώ μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, ως μέλος από το 2016 του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος, στηρίζει την με κάθε τρόπο ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας ως μέσο ανάπτυξης και διατήρησης της ειρήνης, ως μέσο συνεργασίας με χώρες με τις οποίες μοιραζόμαστε κοινές αξίες, κοινή καταγωγή και ρίζες και κοινά συμφέροντα.

#Ευρωπαϊκό_Μανιφέστο @europeandemocrats #ΕΕ

Link : https://www.facebook.com/vassilisleventis/posts/pfbid027K4JTKEhvfaM6qbKTMHKZuv1aSAifWDiT4v64S3fbuioevxD3TPdNf6EQBsU3nPZl
Link :
https://www.facebook.com/vas.leventis/posts/pfbid02u2gNPKqkaXZcT7W5sjQE1U3v6r13zaC1igayHScbP2QGoc187r7fjb42mCjdFLthl

Twitter :
H ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, μέλος από το 2016 του @PDE_EDP στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας ως μέσο ανάπτυξης και διατήρησης της ειρήνης και συνεργασίας με χώρες με τις οποίες μοιραζόμαστε κοινές αξίες, κοινή καταγωγή και ρίζες και κοινά συμφέροντα.
#ΕΕ shorturl.at/gBK89
Link : https://twitter.com/VasLeventis/status/1622179330909519873