2023-03-12 11:11:00

Ευρωπαϊκό_Μανιφέστο @europeandemocrats #ΕΕ

By antidiaploki

Τα σχέδια μας είναι πολλά.

Η ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι η πιο φιλόδοξη του κόσμου. Αλλά ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες απομακρύνθηκαν από τη Συμφωνία των Παρισίων, η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει παραπέρα με ένα φιλόδοξο σχέδιο για μετάβαση προς την πράσινη οικονομία, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από ίδιους πόρους και θα δημιουργήσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Δημιουργήσαμε κοινό νόμισμα, του οποίου όμως λείπει η πολιτική ηγεσία. Δεν υπάρχουν ούτε όργανα, ούτε αναγκαία μέσα προϋπολογισμού που θα επέτρεπαν στις χώρες της ευρωζώνης να συντονίσουν τις οικονομικές πολιτικές τους και να επωφεληθούν από την αλληλεγγύη των εταίρων τους σε περίπτωση ασύμμετρων οικονομικών αναταράξεων.

Δημιουργήσαμε οικονομική και νομισματική ένωση, αλλά επιτρέπουμε στα κράτη μέλη να ανταγωνίζονται σκληρά σε θέματα φορολογίας και ειδικότερα όσον αφορά τη φορολογία εταιριών.

Διακηρύσσουμε την αποφασιστικότητά μας να προστατέψουμε την Ένωση από τις ακρότητες της παγκοσμιοποίησης, αλλά αφήνουμε τους εξωτερικούς κύριους ανταγωνιστές μας να αποκτούν τον έλεγχο στρατηγικών εταιριών ή υποδομών και δεν προάγουμε την άνοδο των ευρωπαϊκών οικονομικών γιγάντων που θα ήταν ικανοί να αναμετρηθούν με τους γίγαντες των ανταγωνιστών μας.

Οι μεγάλες ψηφιακές πολυεθνικές βγάζουν σημαντικά κέρδη με το να εμπορεύονται τα δεδομένα των Ευρωπαίων πολιτών, αλλά τις φορολογούμε λιγότερο από τις δικές μας ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Υιοθετήσαμε πρόσφατα τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, αλλά ακόμη δεν έχουμε αποτελεσματικά όργανα κατά του κοινωνικού ντάμπινγκ, ούτε οδικό χάρτη ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, στοιχείο βασικό για την ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής κοινωνικής και περιφερειακής συνοχής.

Δημιουργήσαμε επισήμως κοινά σύνορα, αλλά δεν τα διαχειριζόμαστε από κοινού. Αφήνουμε τα νότια κράτη μέλη να ελέγχουν σχεδόν μόνα τους δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα θαλασσίων συνόρων και ακόμη δεν έχουμε κοινούς κανόνες ασύλου.

Ασκούμε πίεση στα αφρικανικά κράτη προέλευσης ή διέλευσης μεταναστών να περιορίσουν τις αναχωρήσεις των πολιτών τους για την Ευρώπη, αλλά ακόμη δεν έχουμε θέσει σε εφαρμογή ένα Σχέδιο Μάρσαλ που η Αφρική χρειάζεται για να εξασφαλίσει την ανάπτυξη της ηπείρου με τον ραγδαίως αυξανόμενο πληθυσμό.

Εάν προστεθούν τα κόστη στους προϋπολογισμούς των κρατών μελών της ΕΕ για την άμυνα, θα δούμε ότι ξοδεύουμε περισσότερα από τη Ρωσία, δεν είμαστε όμως ικανοί να στείλουμε, εάν χρειαστεί, ευρωπαϊκές δυνάμεις για στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό, ούτε να αποθαρρύνουμε τη Ρωσία στην ανάπτυξη τολμηρής και πολεμοχαρούς πολιτικής προς τους Ευρωπαίους γείτονές της.

Όλα αυτά αποτελούν μεγάλες προκλήσεις για ζητήματα επείγοντα.
Το Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα αναλαμβάνει δράση.
Για εμάς έφτασε η ώρα να ξαναχτίσουμε την Ευρώπη.

Η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, ως μέλος από το 2016 του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος, στηρίζει την με κάθε τρόπο ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας ως μέσο ανάπτυξης και διατήρησης της ειρήνης, ως μέσο συνεργασίας με χώρες με τις οποίες μοιραζόμαστε κοινές αξίες, κοινή καταγωγή και ρίζες και κοινά συμφέροντα.

#Ευρωπαϊκό_Μανιφέστο @europeandemocrats #ΕΕ

Posted on pages 26/2/2023

Αρχικό κείμενο : https://www.democrats.eu/en/news/bilbao-declaration