2023-03-20 11:11:00

Στην ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ έχουμε επανειλημμένα προτείνει τα ΜΜΕ να γίνουν υποχρεωτικά πολυμετοχικά, με τους φορείς της κοινωνίας να διαθέτουν σημαντικό μερίδιο μετοχών έτσι ώστε να προστατεύεται ο πολίτης.

By antidiaploki

Έχουμε φτάσει σε σημείο που στην κοινωνία μας, το να είναι κανείς δημοσιογράφος θεωρείται εφάμιλλο ενός ιδιωτικού ερευνητή και ακόμη χειρότερα, κριτή και δικαστή.
Έχουμε φτάσει ως κοινωνία σε σημείο που πρόθυμοι δημόσιοι λειτουργοί διαρρέουν στα ΜΜΕ ολόκληρα κείμενα δικογραφιών και καταθέσεων μαρτύρων, που βάσει νόμου είναι απόρρητα δεδομένα.

Οι δημόσιοι λειτουργοί που διαρρέουν αυτές τις πληροφορίες είναι και οι ίδιοι θύματα της κακής χρήσης των ΜΜΕ στην Ελλάδα. Όσες απαγορεύσεις και να θέσει ο νομοθέτης πάντα υπάρχουν πρόθυμοι να διαρρεύσουν πληροφορίες επηρεάζοντας την κοινή γνώμη και δημιουργώντας μία κοινωνία αυτόκλητων δικαστών.

Έχουμε φτάσει πάλι σε σημείο που με την ιδιότητα ανθρώπου που έχει δημόσιο λόγο και δυνητικά επηρεάζει ανθρώπους και αντί για ειδήσεις μεταφέρονται απόψεις, γνώμες, κρίσεις και γίνονται προτροπές προς πράξεις, παραβιάζοντας την κουρελιάζοντας τη δημοσιογραφική ιδιότητα.

Δεν ανήκουν βέβαια όλοι οι δημοσιογράφοι σε αυτή την κατηγορία, αλλά δυστυχώς, όσο πιο ψηλά ανεβαίνει κανείς στη δημοσιογραφία, άλλο τόσο πιο επιρρεπής γίνεται στα καλέσματα της εξουσίας και της άκρατης δημοσιότητας αφήνοντας τους δημοσιογράφους των μικρών ΜΜΕ να σηκώνουν το βάρος της έγκυρης ενημέρωσης.

Για να αποκτήσουμε την κοινωνία και τη χώρα που θέλουμε χρειάζονται πράξεις όχι μόνο λόγια. Τα ΜΜΕ της Ελλάδας, με την κάκιστη θέση τους στην παγκόσμια κατάταξη της ελευθερίας του τύπου, με τις κάκιστες επιδόσεις τους στην πολυφωνία, με τις κάκιστες επιδόσεις τους στην ποιότητα, θα πρέπει να επιλέξουν νέα πορεία :

Πολυμετοχικότητα με φορείς της κοινωνίας ή κλείσιμο και αντικατάστασή τους από πολυμετοχικά ΜΜΕ που θα μπορούν να υποστηρίξουν την πολυφωνία και τη δημοκρατία. Και σε κάθε περίπτωση πολυμετοχικά.
Το επιχείρημα πως είναι επιχειρήσεις και έχουν έξοδα άρα θα πρέπει να διαθέτουν και έσοδα, τα οποία έσοδα όμως αποκτώνται με ανήθικους και ενδεχόμενα παράνομους τρόπους, δεν είναι αρκετό. Αν είναι ζημιογόνα, ας κλείσουν.

Ποιος ο λόγος να παραμένουν ενεργά αν το επιχειρηματικό τους μοντέλο, για να είναι βιώσιμα, στηρίζεται στην κακή πληροφόρηση και στις κρατικές επιχορηγήσεις με κάθε αφορμή;

– Γιατί να μην ισχύουν και για τα ΜΜΕ οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς όπως ισχύουν για οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση;
– Σε τι διαφέρουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα ενός καναλιού πανελλαδικής εμβέλειας από τα επιχειρηματικά συμφέροντα μιας επιχείρησης με υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα;
– Με ποια λογική ο νόμος επιτρέπει σε μέσα μαζικής ενημέρωσης να συνεχίσουν να λειτουργούν επί πολλά έτη συνεχόμενα, όντας ζημιογόνα;

Επιχείρησε παλαιότερα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να βάλει μία τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης γενικότερα, αλλά όπως αποδείχθηκε στην πορεία και συνεχίζει να αποκαλύπτεται κατά ριπάς, αυτό που υποπτευόμασταν τότε ίσως και να ισχύει, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε να βάλει τάξη στο χώρο των ΜΜΕ, αλλά να αποκτήσει αυτός τον έλεγχο των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Χαλίφης στη θέση του Χαλίφη, όχι δημοκρατία και πολυφωνία.

Στην ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ έχουμε επανειλημμένα προτείνει τα ΜΜΕ να γίνουν υποχρεωτικά πολυμετοχικά, με τους φορείς της κοινωνίας να διαθέτουν σημαντικό μερίδιο μετοχών έτσι ώστε να προστατεύεται ο πολίτης, να εφαρμόζεται η πολυφωνία, να περιοριστεί η παραπληροφόρηση και κυρίως να προάγεται η σωστή πληροφόρηση του κόσμου ο οποίος θα πρέπει να προστατεύεται όπως ορίζει και το Σύνταγμα, για παράδειγμα από ψευδεπιστημονικές θέσεις, από θεωρίες συνωμοσίας και να μην είναι τα ΜΜΕ, οποιουδήποτε μεγέθους, ευάλωτα και επιρρεπή σε χρηματοδοτήσεις από ξένες χώρες και αντίπαλες δυνάμεις.