2023-03-21 11:11:00

Με οικουμενική κυβέρνηση, με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, με τους εγωισμούς του κ. Τσίπρα, του κ. Μητσοτάκη, του κ. Ανδρουλάκη στην άκρη, η Ελλάδα θα μπορέσει να σταθεί όρθια και ενωμένη στις ακόμη πιο δύσκολες μέρες που έρχονται.

By antidiaploki

Εάν μία επιχείρηση με υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα είναι ζημιογόνος, μοιραία θα κλείσει. Είναι λυπηρό, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν θα τρέξει το κράτος να τη σώσει. Ελπίζουμε δηλαδή να μην το κάνει, γιατί η Ελλάδα έχει ένα κακό παρελθόν, ειδικά τη δεκαετία του 80 που ο κρατικός μηχανισμός έτρεξε να σώσει πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις με τελικό σκοπό να αντληθούν ψήφοι.

Κοιτώντας τους ισολογισμούς των τηλεοπτικών καναλιών βλέπουμε ότι είναι ζημιογόνοι.
Πώς καλύπτονται αυτές οι ζημιές;
Και το κυριότερο, γιατί καλύπτονται οι ζημίες και έτσι διαγωνίζεται το κακό;

Βλέπουμε συχνά-πυκνά το ΕΣΡ να εξαντλεί την αυστηρότητά του σε κανάλια τηλεοπτικά τοπικής εμβέλειας επιβάλλοντας τους εξοντωτικά πρόστιμα ενώ σε κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας να χαρίζεται, επιβάλλοντας δυσανάλογα χαμηλά πρόστιμα και σε καμία περίπτωση να μην εξαντλεί την αυστηρότητά του.

Αυτός ο μηχανισμός εύνοιας από τον κρατικό μηχανισμό ανεξάρτητα ποιος είναι στην κυβέρνηση, θα πρέπει κάποια στιγμή να σπάσει.
Ξεκίνησε μία προσπάθεια ο ΣΥΡΙΖΑ να επιβάλει νέους κανόνες στο τηλεοπτικό τοπίο αλλά τελικά αποδείχτηκε ότι το μόνο που ήθελε ήταν να αντικαταστήσει τους υπάρχοντες καναλάρχες με άλλους, δικούς του, για να ελέγξει τον ίδιο ακριβώς μηχανισμό ενημέρωσης και παραπληροφόρησης που αρχικά κατήγγειλε και ο ίδιος.
Δεν είχε καμία πρόθεση να εκδημοκρατίσει το τηλεοπτικό τοπίο, είχε την πρόθεση να κυριαρχήσει.
Και είχε την πρόθεση να κυριαρχήσει δημιουργώντας το δικό του κανάλι, ελέγχοντας την πληροφόρηση, σαν να βρισκόμαστε στη συμπαθή κατά τα άλλα Βόρεια Κορέα.

Η ειρωνία βέβαια είναι, όπως αποδεικνύει και η ιστορία, ότι όλες αυτές οι απόπειρες ελέγχου των ΜΜΕ, ανεξάρτητα ποιο κόμμα είναι στην κυβέρνηση, δίνουν πάτημα και επιχειρήματα σε άλλα ΜΜΕ, τα οποία εξειδικεύονται στην παραπληροφόρηση.

Η πρόσφατη πανδημία απέδειξε αυτό ακριβώς: από παγιωμένη αντίδραση στα καθιερωμένα ΜΜΕ αλλά και επειδή τα χρήματα που διατέθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενημέρωση του πολίτη για τον κορονοϊό, τις επιπτώσεις και τους τρόπους προφύλαξης, αντί να διατεθούν δίκαια και ισομερώς, διατέθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία δυσανάλογα υπέρ ΜΜΕ παραδοσιακών και ηλεκτρονικών, τα οποία είναι φίλια προσκείμενα στην κυβέρνηση.

Όσοι έμειναν εκτός χρηματοδότησης ή έλαβαν πολύ λίγα χρήματα, δυσανάλογα της δημοτικότητας τους, προέβησαν σε εκστρατεία παραπληροφόρησης του κόσμου, συμβάλλοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό στο κύμα αρνητών εμβολίων αλλά και των απλών μέτρων προφύλαξης και κατ’ επέκταση συνέβαλαν στην έλλειψη κοινωνικής συνοχής με υπόθαλψη του κινήματος αρνητών στη δημιουργία τεράστιων οικονομικών επιπτώσεων στην κοινωνία.
Δηλαδή, η κυβέρνηση πέτυχε το ακριβώς αντίθετο από ότι ήθελε να πετύχει, εφαρμόζοντας μια διαδικασία διανομής Ευρωπαϊκών κονδυλίων από την οποία αν θα κέρδιζε αν την είχε εφαρμόσει δημοκρατικά. Δεν θα έχανε…

Και αυτό επειδή η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, αποφάσισε να διαθέσει το μεγαλύτερο μέρος των ευρωπαϊκών χρημάτων σε φίλια προς αυτήν ΜΜΕ, αντί για τη δίκαιη κατανομή τους.
Θεία δίκη μπορεί να το πει κανείς, λογική εξέλιξη το λέμε στην ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, όπως τα δανεικά του ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 1980, που ξεκινήσαμε να τα πληρώνουμε πανάκριβα το 2010 με τη χρεωκοπία της Ελλάδας.

Η διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού απέδειξε στην Ελλάδα και όχι μόνο, τα τρωτά σημεία των πολιτευμάτων.
Χώρες που έχουν υγιή σχέση μεταξύ των ΜΜΕ και των πολιτών τους τα κατάφεραν πολύ καλύτερα στις επιπτώσεις και στη διαχείριση της πανδημίας.

Η Ελλάδα ως μία χώρα με νόμιμο πληθυσμό λίγο κάτω από τα 10 εκατομμύρια όπως απέδειξε η τελευταία απογραφή και έχοντας την ιστορική ατυχία να γειτονεύει με την Τουρκία, δεν έχει άλλα περιθώρια να συντηρεί μια μή-υγιή σχέση μεταξύ του κράτους, των ΜΜΕ και του πολίτη.

Στην ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ έχουμε επανηλλειμένα προτείνει τα ΜΜΕ να γίνουν υποχρεωτικά πολυμετοχικά, με τους φορείς της κοινωνίας να διαθέτουν σημαντικό μερίδιο μετοχών έτσι ώστε να προστατεύεται ο πολίτης, να εφαρμόζεται η πολυφωνία και κυρίως να γίνεται ορθή πληροφόρηση του κόσμου ο οποίος θα πρέπει να προστατεύεται, όπως ορίζει και το Σύνταγμα, για παράδειγμα από ψευδεπιστημονικές θέσεις, από θεωρίες συνωμοσίας και να μην είναι τα ΜΜΕ, οποιουδήποτε μεγέθους, ευάλωτα και επιρρεπή σε χρηματοδοτήσεις από ξένες χώρες και αντίπαλες δυνάμεις.

Η ανθρωπότητα θα αντιμετωπίσει και άλλες κρίσεις υγείας στο μέλλον. Και ίσως και επιπλέον κρίσεις η Ελλάδα, εξαιτίας της Τουρκίας.
Με οικουμενική κυβέρνηση, με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, με τους εγωισμούς του κ. Τσίπρα, του κ. Μητσοτάκη, του κ. Ανδρουλάκη στην άκρη, η Ελλάδα θα μπορέσει να σταθεί όρθια και ενωμένη στις ακόμη πιο δύσκολες μέρες που έρχονται.

#ΟικουμενικήΚυβέρνηση