2023-03-25 11:11:00

Τα σημαντικά γεγονότα, δύσκολα ξεπερνούν τους ανθρώπους που συμμετέχουν σε αυτά, διαμόρφωσαν και διαδραμάτισαν ρόλο στην εξέλιξη τους.

By antidiaploki

Το 2022 απέδειξε και στον πλέον δύσπιστο πως η σύγχρονη εποχή είναι γεμάτη από ηγεσίες που επιθυμούν την αλλαγή του status quo, των συμφωνημένων συνόρων και των κειμένων των διεθνών συμφωνιών.

Το 2023, είναι ακόμη πιο δύσκολο πολιτικά, οικονομικά, γεωπολιτικά. Έχουν τεθεί δύσκολες εξισώσεις και απαιτήσεις, κατά παράβαση κάθε διεθνούς και διμερούς συνθήκης, που ακόμη και αν όλα τα προβλήματα λυθούν αύριο το πρωί με τον πλέον ειρηνικό τρόπο και με κέρδη για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, οι επιπτώσεις των γεγονότων θα γίνονται αισθητές για τουλάχιστον μία γενιά ακόμη.

Τα σημαντικά γεγονότα, δύσκολα ξεπερνούν τους ανθρώπους που συμμετέχουν σε αυτά, διαμόρφωσαν και διαδραμάτισαν ρόλο στην εξέλιξη τους.

Βλέπουμε κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, δημοκρατικές και μη, να βρίσκονται σε αμηχανία σχετικά με το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν.
Αν μη τί άλλο, θα πρέπει αυτή η αμηχανία των μη δημοκρατικών κυβερνήσεων να γίνει κατανοητή από τους υποστηρικτές μη δημοκρατικών ιδεολογιών, να κατανοήσουν πως η πραγματικότητα, η realpolitik, η σκληρή γλώσσα των αριθμών, των διεθνών συμβάσεων και των οικονομικών στοιχείων, είναι αδυσώπητα σκληρές.
Ένα ακραίο καθεστώς στην Ελλάδα, μπορεί να διέπεται από τις ίδιες αρχές με ένα άλλο ακραίο καθεστώς σε γειτονική χώρα, αλλά όταν πρόκειται για το συμφέρον της μιας χώρας, δεν χωρούν ιδεολογίες στην απόκτηση πόρων πολύτιμων για την οικονομία της και πολύ εύκολα θα στραφεί εναντίον ακόμη και φίλιας μεν ιδεολογίας, άλλης χώρας δε.
Κάτι που δεν γίνεται με την ίδια ευκολία, μέσα στους κόλπους μιας ένωσης κρατών όπως η Ε.Ε, όπου οι κανόνες και οι δεσμεύσεις είναι τέτοιες και τόσες που αποτρέπουν αυτό ακριβώς: τον πόλεμο.

Γι’ αυτό και η ακροδεξιά ιδεολογία όπως και ο ευρωσκεπτικισμός πάσχουν από την ίδια ασθένεια: δεν διαθέτουν τις λύσεις, δε διαθέτουν τις εναλλακτικές της επομένης μέρας.
– Πώς θα λειτουργήσει η Ελλάδα την επόμενη μέρα μιας εξόδου από την Ευρώπη;
– Πώς θα συναλλάσσεται με τους γείτονες της στην Ευρώπη;
– Πώς θα γίνονται οι εμπορικές συναλλαγές;
– Πώς θα γίνονται οι διπλωματικές επαφές;
– Πώς θα κλείνονται οι εμπορικές συμφωνίες;
– Τί θα αντικαταστήσει τις εμπορικές συμφωνίες της Ε.Ε, όσον αφορά την Ελλάδα;
– Τί θα επαναδιαπραγευτεί η Ελλάδα με τις χώρες της λατινικής Αμερικής;
– Τί θα διαπραγματευτεί η Ελλάδα με τις χώρες της βόρειας Αμερικής;
– Με την Παναφρικανική Ένωση;
– Τα ελληνικά προϊόντα, πως θα εξασφαλίσουν, εκ νέου το καθεστώς προστασίας που απολαμβάνουν σήμερα εντός της Ευρώπης;
– Πώς και με ποιες προϋποθέσεις θα αντικαταστήσει η Ελλάδα τη νομοθεσία των ευρωπαϊκών οδηγιών;
Σε όλα αυτά τα πρακτικά ζητήματα, κανείς εκ της ακροδεξιάς δεν έχει απαντήσεις.

Στην ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ δεν θα σταματήσουμε να τονίζουμε πως η Ελλάδα έχει ανάγκη κυβερνήσεων στιβαρών, κυβερνήσεων ευρείας αποδοχής, κυβερνήσεων οικουμενικών, που θα αποθαρρύνουν επίδοξους αναθεωρητές, όπως η Τουρκία, από το να δηλώνει διαρκώς πως θα εισβάλλει στην Ελλάδα, πως είναι λόγος πολέμου (casus belli) η άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
‘Ενα αραγές οικουμενικό πολιτικό μέτωπο στην Ελλάδα και η πιστή τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, είναι η πρώτη γραμμή άμυνας της Ελλάδας, που μαζί με τις ‘Ένοπλες Δυνάμεις μας, μπορούν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά σε κάθε πιθανή εκδοχή της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Χρόνια πολλά σε όλους!