2023-03-28 11:11:00

Τα δάνεια των κομμάτων

By antidiaploki

Το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να είχε ήδη περάσει στο αρχείο της ιστορίας. Έπρεπε να είχε μείνει μια ανάμνηση μόνο, μια ανάμνηση εποχής τεχνητά παχέων αγελάδων, μία εποχή που συνδέθηκε, με γνωστή εταιρεία ρουχισμού, εποχή που μετέτρεψε τον έλληνα σε καταναλωτικό ον, με δανεικά χρήματα όμως και όχι χρήματα βγαλμένα με κόπο και εργασία τίμια.

Η λήθη του λαού είναι το όπλο των πολιτικών. Πώς όμως να ξεχάσει κανείς ότι το ΠΑΣΟΚ αύξησε μεν μέσα σε μια νύχτα το βασικό μισθό, με δανεικά χρήματα, αλλά αύξησε ταυτόχρονα μέσα σε μια νύχτα τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, για να μπορέσει να ξεπληρώσει τα δάνεια;
Ποιο ήταν το οικονομικό όφελος της Ελλάδας από τις κινήσεις αυτές;

Θα σας πω αυτό που όλοι γνωρίζουμε: Κανένα όφελος δεν υπήρξε.

Το ΠΑΣΟΚ διπλασίασε το βασικό μισθό μέσα σε μiα νύχτα αλλά επειδή χρήματα δεν υπήρχαν στα κρατικά ταμεία, διπλασίασε και το πάγιο των ΔΕΚΟ ώστε να αποπληρώσει τα δανεικά.
Έτσι οι ΔΕΚΟ (π.χ. ΟΤΕ, ΔΕΗ) σταδιακά απαξιώθηκαν και έγιναν φοροσυλλεκτικοί μηχανισμοί και απαρχαιώθηκαν οι υποδομές τους αντί τα χρήματά τους να πηγαίνουν σε αναβαθμίσεις των υποδομών τους.

Και όσο το ΠΑΣΟΚ προέβαινε σε νέους δανεισμούς για να καλύψει τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας των προηγούμενων ετών και οι ΔΕΚΟ χρεώνονταν η μία μετά την άλλη και στην πορεία απαξιώνονταν όλες.

Παράλληλα δε, οι κρατικοποιήσεις ιδιωτικών επιχειρήσεων είχαν πολλαπλασιαστεί, φορτώνοντας το δημόσιο με πλεονάζον προσωπικό και μισθοδοσίες που δεν θα έπρεπε καν να έχει αναλάβει, αναγκάζοντας το να δανειστεί εκ νέου για να καλύψει τις ανάγκες που το ίδιο δημιούργησε, χρεώνοντας τις επόμενες γενιές με δυσθεώρητα δάνεια και οφειλές, με αποκορύφωμα την οικονομική κρίση στην οποία μπήκαμε, επίσημα το 2010, κατ’ ειρωνεία της Ιστορίας, με κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πάλι.

Δεν έφτανε όμως αυτό για το αδηφάγο ΠΑΣΟΚ: Από τα δανεικά αυτά χρήματα, εξυπηρετήθηκαν πολλοί ημέτεροι του, φτιάχτηκαν τεράστιες περιουσίες, ξέσπασαν σκάνδαλα πολλά, πάρα πολλά για να τα απαριθμήσουμε εδώ, χρήματα που κλήθηκε πάλι ο απλός λαός να αποπληρώσει με νέα δανεικά χρήματα.

Ούτε αυτό όμως έφτανε στο αδηφάγο ΠΑΣΟΚ που κατάφερε, διότι περί κατορθώματος πρόκειται, να χρωστά στο τραπεζικό σύστημα 355.992.009,12€ (με στοιχεία 31/12/2021).
Και ποια είναι λέτε τα περιουσιακά στοιχεία του ΠΑΣΟΚ, που θα μπορούσαν να είναι η εγγύηση για την αποπληρωμή των δανείων;
Μηδενικά. Κανένα περιουσιακό στοιχείο.

Και η Νέα Δημοκρατία δεν πάει πίσω.
381.296.262,32€ χρέη στο τραπεζικό σύστημα (με στοιχεία 31/12/2021).
Και κανένα από τα δύο κόμματα που κυριάρχησαν στην πολιτική ζωή της χώρας από τη μεταπολίτευση και μετά, δεν έχει κάνει ρύθμιση των δανείων του, ή έστω προσπάθεια ρύθμισης τους.
Ο απλός κόσμος, όταν οφείλει 300.000€ για ένα στεγαστικό δάνειο, με υποθήκη το ίδιο το σπίτι, αν βρεθεί σε δυσκολία αποπληρωμής δόσεων, γίνεται θήραμα στις αρπακτικές διαθέσεις των τραπεζών και των επενδυτικών fund.

– Τα δυο κόμματα που οφείλουν σχεδόν 800.000.000€, πότε θα ρυθμίσουν τα χρέη τους;
– Πότε θα αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους;
– Πόση κοινωνική πολιτική θα μπορούσε να ασκηθεί με 800.000.000€;
– Πόση επιπλέον ρευστότητα θα είχε το τραπεζικό μας σύστημα αν είχε στα ταμεία του επιπλέον 800.00.000€;
– Πόση ανάπτυξη έχουμε χάσει ως χώρα από την έλλειψη των 800.000.000€ από την οικονομία;
– Πόσα Rafale και πόσα F-35 θα είχαμε ήδη στα χέρια μας έναντι τιμήματος 800.000.000€;
– Πόσες φρεγάτες θα είχαμε ήδη για να ασκούμε τα δικαιώματα μας στην ΑΟΖ μας;
– Πόσους μαγνητικούς τομογράφους θα είχαμε στα νοσοκομεία μας, αντί να στέλνονται οι ασθενείς σε ιδιωτικές δομές;

Τη δεκαετία της κρίσης, οι ένοπλες δυνάμεις μας δεν αναβαθμίστηκαν ούτε με την αναπλήρωση των πυρομαχικών που χρησιμοποιούνται στις βολές εκπαίδευσης.
– Πόσο αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων μας λοιπόν απωλέσαμε αυτή τη δεκαετία, δίνοντας το δικαίωμα στην Τουρκία να αισθάνεται δυνατή, όχι επειδή δυνάμωσε η ίδια τόσο πολύ, όσο επειδή αποδυναμωθήκαμε εμείς;

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν κοινή στρατηγική: την οριστική διαγραφή των δανείων τους από τις οικονομικές τους καταστάσεις είτε φορτώνοντας τα προς πληρωμή στο λαό, μέσω μίας bad bank ρύθμισης ή μεταβιβάζοτας τα σε ένα επενδυτικό fund, το οποίο ελέγχουν και διοικούν δικοί τους άνθρωποι και αφού το επενδυτικό αυτό fund θα έχει ξεζουμίσει τον απλό κόσμο για απείρως μικρότερα ποσά, θα εγγράψει τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ως ανεπίδεκτα είσπραξης.

Στην ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ καλούμε το λαό, να απαιτήσει, ως οφείλει, από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, να πουν την αλήθεια στο λαό για τα οικονομικά τους, να παραδεχθούν πως τα ποσά είναι τεράστια, να σταματήσουν να λειτουργούν εις βάρος του λαού και να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους, όπως όλοι οι κάτοικοι της χώρας που είναι υπόλογοι για τις οικονομικές τους διαχειρίσεις και δυσπραγίες.