2023-04-05 11:11:00

Η τέχνη του εφικτού στην πολιτική και η ικανότητα της εκτίμησης.

By antidiaploki

Όταν το 1934 ο Ελευθέριος Βενιζέλος πρότεινε τον Κεμάλ Ατατούρκ για το Νόμπελ Ειρήνης στη Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ, αποσκοπούσε στο να εξαλείψει την εχθρότητα μεταξύ των δύο χωρών, δημιουργώντας τις βάσεις για μία ειρηνική συνύπαρξη και στενή οικονομική συνεργασία, χωρίς όμως να ξεχνά κανείς το παρελθόν.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε διαβλέψει πως πίσω από τον Κεμάλ Ατατούρκ υπήρχαν πάρα πολλά στοιχεία στην τουρκική κοινωνία και πολιτική ζωή, τα οποία με ή χωρίς τον Κεμάλ Ατατούρκ, θα επανέφεραν στο μέλλον διεκδικήσεις κατά της Ελλάδος όταν η Τουρκία θα αισθανόταν δυνατή για να το κάνει και μόλις θα έβρισκε την Ελλάδα σε αδυναμία.
Και παραλίγο να το κάνει η Τουρκία, κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου καταλαμβάνοντας τα Δωδεκάνησα.

Χρειάζεται μεγάλη γενναιότητα προσωπική και πολιτική για να προτείνεις για βραβείο Ειρήνης αυτόν ο οποίος πρωτοστάτησε στη γενοκτονία του Ελληνισμού και όχι μόνο (Αρμένιοι, Ασσύριοι και άλλες εθνότητες) από τη Μικρά Ασία και τη βίαιη εκδίωξη των επιζώντων. Την τόλμη του, ο Ελευθέριος Βενιζέλος την πλήρωσε ακριβά με την απώλεια της ψήφου των προσφύγων από τη Μικρά Ασία και εν τέλει τον πολιτικό του αφανισμό.

Η ιστορία ωστόσο τον δικαίωσε. Δεν άργησαν να φανούν οι διεκδικήσεις της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι μία μεγάλη γεωγραφικά χώρα με έντονη δημογραφική ανάπτυξη αλλά ταυτόχρονα είναι μία χώρα χωρίς ανάλογους φυσικούς πόρους για να στηρίξει την οικονομία της και τη βιομηχανία της. Συνορεύει όμως με χώρες και θάλασσες που έχουν τους φυσικούς πόρους που θέλει. Η τουρκική νοοτροπία είναι η νοοτροπία του αρπακτικού. Αυτό που χρειάζεται θέλει να το αρπάξει από αυτόν που το έχει, αντί να το συνεταιριστεί ή να το αγοράσει.

Η Ελλάδα εδώ και σχεδόν εκατό χρόνια έχει εγκαταλείψει τη Μεγάλη Ιδέα. Ορθά. Έχουμε υιοθετήσει τη νοοτροπία της συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες.

Παράδοξο αν σκεφτεί κανείς ότι στα εσωτερικά της χώρας μας δεν επικρατεί η ομαδικότητα, η οικουμενικότητα και το πνεύμα της συνεργασίας.

Έχουμε ακολουθήσει για πάρα πολλά χρόνια όμως απέναντι στην Τουρκία την τακτική της υποχώρησης και του εξευμενισμού. Ακολουθούμε τις ρήτρες των διεθνών συνθηκών τις οποίες έχουμε υπογράψει και έχουμε δεσμευθεί απέναντί τους για την τήρηση τους. Η κυριαρχία της χώρας μας ωστόσο δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Έχουμε κάθε νόμιμο δικαίωμα να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα προβλεπόμενα όρια και να ορίσουμε την ΑΟΖ μας.

Η Τουρκία ωστόσο προσβλέπει στην αντιστροφή των όρων των συνθηκών, προσβλέπει στην αρπαγή των κεκτημένων των γειτονικών χώρων, προσβλέπει στην καταπάτηση των όρων των διεθνών συνθηκών και του διεθνούς δικαίου.
Η τουρκική πολιτική για να επιβιώσει, αντλεί ιδέες από την εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας, τρέφει ιδέες μεγαλείου και αυτοκρατορικής ισχύος ενώ οι εποχές έχουν οριστικά αντιστραφεί και οι λαοί επιθυμούν να είναι κυρίαρχοι του εαυτού τους, να συνεργάζονται με τη θέλησή τους και όχι καταναγκαστικά.

Η Τουρκία επιθυμεί να είναι κυρίαρχη περιφερειακή δύναμη μέσα σε ένα κόσμο ο οποίος βρίσκεται στη διαδικασία μεγάλων αλλαγών. Στο χώρο της ανατολικής Μεσογείου είναι πολλά τα κράτη τα οποία έχουν λόγο και δικαιώματα στη θάλασσα αυτή και η Τουρκία παρά τη γεωγραφική της έκταση δεν έχει παρά ένα πολύ μικρό μερίδιο.

Αν και είναι προς όφελος της Τουρκίας να συνεργαστεί ειρηνικά με όλους, η τουρκική πολιτική εμποτισμένη με ιδέες μεγαλείου του παρελθόντος, αδυνατεί να δει πιο πέρα από τις παρωπίδες της. Κοιτούν μόνο ευθεία και μόνο το στόχο που έχουν θέσει.

– Θεωρούμε αυτονόητο λοιπόν στην ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναβαθμίζει τις ‘Ενοπλες Δυνάμεις της.
– Θεωρούμε αυτονόητο στην Ένωση Κεντρώων ότι δεν θα ξαναγυρίσουμε στη δεκαετία της κρίσης και των μνημονίων που οι ‘Ενοπλες Δυνάμεις μας τέθηκαν στην άκρη εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων της χώρας.
– Θεωρούμε αυτονόητο επίσης ότι δεν θα υπάρξουν ξανά δηλώσεις όπως του #ΑλέξηΤσίπρα “έχει θάλασσα σύνορα και δεν το ξέρω;” ή η δήλωση του Γιώργου Τσίπρα “η άμυνα δεν είναι αυτοσκοπός”.
– Θεωρούμε αυτονόητο ότι δεν θα ξαναϋπάρξει δήλωση όπως του κυρίου Μπαλάφα “θα πάρουμε τα ρίσκα μας με την Τουρκία”.
– Θεωρούμε αυτονόητο ότι δεν θα ξανακοιτάξουμε με απορία και δέος την Τουρκία όπως έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όταν η Τουρκία ανακοίνωσε ότι εκτός από τη συμπαραγωγή τους, θα αποκτούσε και και 100 F-35.
– Θεωρούμε στην ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ επίσης αυτονόητο ότι δεν θα ξαναϋπάρξει μυστική διπλωματία όπως έκανε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και συνεχίζει να κάνει η κυβέρνηση του #ΚυριάκουΜητσοτάκη.
– Θεωρούμε αυτονόητο ότι σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδος θα υποστηρίξει τις κινήσεις αυτές και δεν θα ξαναϋπάρξει αμφισβήτηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και καταψήφιση τους.
– Θεωρούμε αυτονόητο ότι αν η Ελλάδα δεχθεί επίθεση θα πρέπει να απαντήσει.
– Αλλά παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας δεν θα πρέπει να είναι κάτι που θα το κάνουμε εν θερμώ αλλά μόνο εφόσον η Τουρκία έχει κατάφωρα παραβιάσει το διεθνές δίκαιο, τα ελληνικά χωρικά ύδατα τα οποία έχουμε κάθε δικαίωμα και νότια και ανατολικά και βόρεια της Κρήτης να επεκτείνουμε στα 12 μίλια.

Κράτος που ανέχεται ή δέχεται να διαπραγματευτεί τα όρια της κυριαρχίας του, στο τέλος είναι αυτό που χάνει και την κυριαρχία του και τη δύναμη του.
Και ιστορικά, αυτό το ρίσκο η Ελλάδα δεν πρέπει να το πάρει.


https://www.facebook.com/vas.leventis/posts/pfbid0dXz4fW56hh4iQ3X81vhbgWxVSrcGv2aPenvcEqMY2v8h3k3k93ABD9jmJ7Sp81dDl