2014-04-17

Χρηματοδότηση των κομμάτων.

By Γραφείο Τύπου

Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΕΙΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Όλα ξεκίνησαν το 1984, όταν ο Δημήτρης Τσοβόλας, τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επί Ανδρέα Παπανδρέου θέσπισε νόμο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων από το κράτος, αναλόγως με τη δύναμη της κοινοβουλευτικής παρουσίας τους.
Ως κύρια αιτιολογία της παραπάνω απόφασης, παρουσιάσθηκε η απρόσκοπτη λειτουργία ενός κόμματος ώστε να μην επηρεάζεται από κάθε είδους εσωτερικά ή εξωτερικά συμφέροντα που θα χρημάτιζαν στελέχη ώστε να επηρεάσουν καταστάσεις. Η προστασία δηλαδή των κομμάτων από πρακτικές τέτοιες που θα αποσάθρωναν τις βάσεις του Δημοκρατικού πολιτεύματος.
Το 2014, η ΝΔ πήρε περίπου 15.000.000 € από το κρατικό ταμείο ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ αναλογούσαν περίπου 14.000.000€. Ανάλογα χαμηλότερα ήταν τα ποσά που έλαβαν και τα υπόλοιπα κόμματα με κοινοβουλευτική παρουσία. Συν τοις άλλοις, κάθε κόμμα δικαιούται ποσό ίσο με το ύψος της ετήσιας επιδότησής του, κάθε φορά που συμμετέχει σε εκλογική διαδικασία.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πόσο θρασύς είναι ένας νόμος, ειδικά στην περίοδο λιτότητας που διανύουμε όταν μάλιστα έχει ξεφύγει ολοκληρωτικά από το πνεύμα δημιουργίας του, μιας και σήμερα αποτελεί κοινή παραδοχή ότι διαπλεκόμενοι μεγαλοαπατεώνες άγνωστης προελεύσεως χρηματοδοτούν κόμματα με μαύρο χρήμα χάριν ευνοϊκής μεταχείρισης σε ζητήματα κρατικών προμηθειών, δημοσίων έργων κλπ.
Επειδή μάλιστα χρήματα λαμβάνονται μόνο από τα κόμματα που έχουν ήδη εισέλθει στη βουλή, το κράτος απομυζάται από συγκεκριμένα κόμματα, ήδη πτωχευμένα στη συνείδηση του Ελληνικού λαού, ώστε να διαιωνίζεται η νοσηρή παρουσία τους στο δημόσιο βίο. Ταυτόχρονα, γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη η ανέλιξη μικρότερων, ενδεχομένως τίμιων κομμάτων που με ίδια μέσα είναι εξ' ορισμού ανίκανα να ανταγωνιστούν το υπάρχον σύστημα, ξεκινώντας έτσι από χαμηλότερη βάση, τόσο ως προς τη γενικότερη οικονομική και λογιστική τους λειτουργία αλλά και ως προς τις δυνατότητες του προεκλογικού τους αγώνα.

Με τα κολοσσιαία αυτά ποσά γίνονται οι φιέστες των κομμάτων, η εξαγορά των συνειδήσεων των ψηφοφόρων, εξασφαλίζεται ο ασφυκτικός έλεγχος επί των ΜΜΕ, ανοίγονται γραφεία και στην τελευταία γειτονιά, πληρώνονται χρήματα για ξενοδοχεία, φαγητά και ταξίδια εκλεκτών και κάθε λογής ακολούθων. Αμείβονται επίσης ένας μεγάλος αριθμός ημετέρων που ταμπουρώνονται στα κομματικά γραφεία, ή ταξιδεύουν δήθεν σαν οπαδοί σε κάθε μετακίνηση ή περιοδεία των αρχηγών των κομμάτων.

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

Η Ένωση Κεντρώων πιστεύει ότι το κράτος δεν πρέπει επ' ουδενί να δίνει χρήματα στα κόμματα, διότι αυτά χρησιμοποιούνται για την διαιώνιση ενός πελατειακού κομματικού συστήματος και διαχειριστές χρημάτων των φορολογουμένων γίνονται άνθρωποι με σκιώδεις ρόλους που εξυπηρετούν σκανδαλώδεις πρακτικές και δίνουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε ανθρώπους που θα έπρεπε να ήταν στη φυλακή ή να έχουν μείνει εκτός πολιτικού παιχνιδιού λόγω ανικανότητας.

Ο ρόλος του κράτους θα πρέπει να είμαι σύμφωνος με τις αρχές του πλουραλισμού, της δημοκρατίας και της ισοπολιτείας και όχι ευνοϊκός προς συγκεκριμένες παρατάξεις. Στα πλαίσια αυτά προτείνουμε:

Το κράτος να υποχρεώνει όλα τα ΜΜΕ να φιλοξενούν δωρεάν τις ανακοινώσεις όλων των κομμάτων, ειδικότερα αλλά όχι μόνο κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής περιόδου.

Κατά την προεκλογική περίοδο, πρέπει να δίνεται ίσος χρόνος στα ΜΜΕ σε όλα τα κόμματα που μετέχουν με πληρότητα υποψηφίων βουλευτών σε όλη την επικράτεια.

Το Εθνικό Τυπογραφείο να εκτυπώνει τον ίδιο αριθμό φυλλαδίων για κάθε κόμμα και τα φυλλάδια αυτά να διανέμονται με κρατική ευθύνη σε όλους τους πολίτες, μέσω εκθεσιακών περιπτέρων στις πλατείες όλης της χώρας.

Κάθε Δήμος να υποχρεούται να χορηγεί δωρεάν μικροφωνικές εγκαταστάσεις για τις ομιλίες αρχηγών ή στελεχών οριζόμενων από τα κόμματα, σε εκ των προτέρων σχεδιασμένο και κοινωνημένο πρόγραμμα.

Ο κάθε Δήμος επίσης να εξασφαλίζει δωρεάν στέγη για τα γραφεία όλων των κομμάτων σε κάθε πρωτεύουσα νομού καθώς και δωρεάν συντήρηση των γραφείων αυτών, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Στην περίοδο των εκλογών το Υπουργείο Τύπου πρέπει να υποχρεώνει όλα τα τηλεοπτικά μέσα της χώρας να μεταδίδουν συγκεκριμένο αριθμό διαφημιστικών μηνυμάτων χωρίς χρέωση, να παρέχεται δε ικανός χρόνος για ομιλίες ή διάλογο εκπροσώπων των κομμάτων σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα επίσης χωρίς χρέωση.

Να παρέχεται ατέλεια ταχυδρομείου στους αρχηγούς των κομμάτων και να εξασφαλίζονται αίθουσες συνεδρίων και έξοδα μετακίνησης περιορισμένου αριθμού στελεχών από κάθε κόμμα για κινήσεις εντός ή εκτός Ελλάδας, τουλάχιστον κατά την προεκλογική περίοδο.

Να σταματήσουν εντελώς οι ανεξέλεγκτες αφισοκολλήσεις και άλλες ανάλογες δαπάνες χαρτοπόλεμου, προς επίδειξη και περιβαλλοντικής ευαισθησίας και να υπάρχει συγκεκριμένος χώρος αφισοκόλλησης στις πλατείες όπου θα μπορούν τα κόμματα να κοινωνούν τις δράσεις τους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

 Γενικότερα, το πνεύμα της Ένωσης Κεντρώων είναι να στηρίζεται η προσπάθεια εξασφάλισης ευκαιριών επικοινωνίας και υλικοτεχνικής υποδομής για τη λειτουργία των κομμάτων από το κράτος, χωρίς όμως να υπάρχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα κάποιων έναντι άλλων. Απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του παραπάνω συστήματος είναι να δημιουργηθεί κρατική εποπτεία στην οποία θα συμμετέχουν και εισαγγελικές αρχές, για να εξασφαλίζεται η σωστή διαχείριση και η ισότιμη μεταχείριση μεταξύ των κομμάτων, παλαιών και νέων.

Όποιος με διάφορους τρόπους ξοδέψει χρήματα στις εκλογές για την επικράτηση της υποψηφιότητας του σε βάρος άλλων θα αντιμετωπίζει την άμεση δήμευση των περιουσιακών του στοιχείων.

Στα πλαίσια της ελεύθερης λειτουργίας των κομμάτων, η Ένωση Κεντρώων δεν είναι αντίθετη με την χρηματοδότηση από ίδια κεφάλαια, μέχρι ένα συγκεκριμένο ποσό για τις δωρεές από φυσικά πρόσωπα και οργανισμούς. Το όποιο ποσό χορηγείται θα καταγράφεται τόσο στο διαδίκτυο, όσο και στην επιτροπή διαφάνειας της Βουλής και θα είναι στη διάθεση κάθε πολίτη για να το ελέγξει και θα περνάει τόσο στον ισολογισμό του κόμματος όσο και στην φορολογική δήλωση του δωρητή.

Κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό σχηματισμό θα αποκλείονται από την διευθέτηση ζητημάτων όταν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων σε σχέση με την προέλευση των χρηματοδοτήσεών τους.

Επιδιώκουμε την οριστική κατάργηση του Νόμου Τσοβόλα περί χρηματοδότησης των κομμάτων και είμαστε υπέρμαχοι ενός πολιτικού πολιτισμού στα ΜΜΕ, χωρίς άναρθρες κραυγές, συζητήσεις με συγκεκριμένους κανόνες που θα γίνονται σεβαστοί από όλους τους καλεσμένους και θα αποφεύγονται κάθε είδους λεκτικές προκλήσεις.