2014-04-17

Σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους.

By Γραφείο Τύπου

Η Ένωση Κεντρώων είναι ξεκάθαρα υπέρ της ανεξιθρησκείας, δίχως αστερίσκους και εξαιρέσεις, στηρίζει ωστόσο την επίσημη θρησκεία και την Εκκλησία της Ελλάδας.

Δεν θεωρούμε ότι η ένδειξη στην αστυνομική ταυτότητα αποδεικνύει το θρησκευτικό ποιόν κάποιου αφού ο καθένας ό,τι πιστεύει το εκφράζει πρώτα και κύρια μέσα στην ψυχή και μέσω της συμπεριφοράς του. Για αυτό λοιπόν θεωρούμε προαιρετική την αναγραφή του θρησκεύματος σε οποιοδήποτε δημόσιο έγγραφο και εναπόκειται στην προσωπική βούληση του καθενός το αν θα το εκφράσει με τέτοιο τρόπο ή όχι. Αντίστοιχα ξεκάθαρες είναι και οι θέσεις μας απέναντι στην δίωξη θρησκευτικών μειονοτήτων, την οποία και δεν ανεχόμαστε, ως υπέρμαχοι της ελεύθερης βούλησης και της ανεξιθρησκείας.

Ως πολιτικός φορέας, καυτηριάζουμε τα κακώς κείμενα ανθρώπων της εκκλησίας. Έχουν υπάρξει κατά καιρούς φαινόμενα παράνομου πλουτισμού, κακοδιαχείριση στα οικονομικά ενοριών και μητροπόλεων, φιλοδεξιές πολιτικές προπαγάνδες από ιεράρχες καθώς και προκλητικά πολυτελής ή άσωτος βίος από ανθρώπους που είτε διαχειρίζονται είτε επωφελούνται από εκκλησιαστικές δραστηριότητες. Όλα τα παραπάνω, αποτελούν σαφή προσβολή στα δημοκρατικά αισθήματα του λαού και δεν συμβαδίζουν με τη λιτή και πάνω από όλα πνευματική στάση ζωής που διδάσκει η Χριστιανοσύνη.

Στηρίζουμε τις προσπάθειες προσέγγισης της νεολαίας αφού έχει αποδειχθεί ότι στις μέρες μας, η ξύλινη γλώσσα,  τα αναπάντητα ερωτήματα περί των προγαμιαίων σχέσεων και οι ιδέες περί της προέλευσης ζωής αποτελούν φαινόμενα τα οποία  κάνουν τους νέους να κοιτάζουν τον κλήρο με καχυποψία.

Όμως τα λάθη ιεραρχών και κλήρου σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να κάμψουν ούτε να χαρακτηρίσουν στο σύνολό της την ορθόδοξη πίστη και βεβαίως δεν συντασσόμαστε με όσους ψάχνουν αφορμές να κακοχαρακτηρίσουν το καθετί αφού υπάρχουν άνθρωποι της Εκκλησίας, με υψηλά αξιώματα ή χωρίς, που ποτέ δεν έδωσαν δικαιώματα, αλλά αντίθετα αποτελούν παραδείγματα αλληλεγγύης και φιλανθρωπίας.

Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι Εκκλησία δεν είναι μόνο οι ιεράρχες, αλλά και ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας, οπότε τυφλές διώξεις σε βάρος της σημαίνει σύγκρουση με ειλικρινή αισθήματα συνανθρώπων μας και προσβάλουν τόσο τη δημοκρατία όσο και την ανεξιθρησκεία.

Η άποψη ότι τα προοδευτικά κόμματα έπαιρναν αποστάσεις από την Εκκλησία, είναι ψευδής και αβάσιμη, αφού οι κορυφαίοι πολιτικοί που στήριξαν την Εκκλησία, Ιωάννης Καποδίστριας, Ελευθέριος Βενιζέλος και Γεώργιος Παπανδρέου, ήταν αυτοί που φιλοτέχνησαν το κράτος δικαίου και ονειρεύτηκαν τον υγιή σοσιαλισμό.

Ως Ένωση Κεντρώων, δεν λησμονούμε την τεράστια προσφορά και συμβολή του κλήρου στην υπόθεση της απελευθέρωσης του γένους από τον Τούρκο κατακτητή, ενώ όσον αφορά στην εκκλησιαστική περιουσία, είμαστε υπέρ της χρησιμοποίησής της για την κάλυψη των στόχων και αναγκών της Εκκλησίας τους οποίους συνοπτικά παρουσιάζουμε παρακάτω:

Η χρηματοδότηση της ιεραποστολής σε όλον τον κόσμο, μια και η ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος είναι μητέρα εκκλησία της ανά τον κόσμο ορθοδοξίας και επιτελεί σημαντικό επιμορφωτικό και φιλανθρωπικό έργο.

Η εκπλήρωση του εντός των συνόρων έργου φιλανθρωπίας, ιδιαίτερα στις μέρες μας που χιλιάδες συμπολίτες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και έχουν χάσει τα πάντα. Η Εκκλησία είναι αυτή που πρέπει να είναι δίπλα τους.

Η επιδότηση του κατώτερου κλήρου ώστε ο απλός κληρικός να αποκτήσει αξιοπρέπεια και να μην απλώνει χέρι επαιτείας στους πιστούς.

Η αξιοποίηση της περιουσίας της Εκκλησίας πρέπει να είναι πρώτιστο μέλημα της ιεραρχίας με επιτροπές διαχείρισης ανά μητρόπολη στις οποίες θα συμμετέχει και τοπικός εισαγγελέας που θα εγγυάται τη φερεγγυότητα της διαδικασίας ώστε να λείψουν και οι κακές γλώσσες. Στη διαδικασία διαφάνειας θα υπάγεται και η Εκκλησία της Ελλάδας και οι δραστηριότητές της ως ηγεσία.

Πιστεύουμε ότι η Εκκλησία δεν μπορεί υπό οποιεσδήποτε συνθήκες να διαδραματίζει ρόλο επιρροής σε ζητήματα που αφορούν εξωτερική πολιτική, άμυνα, διαχείριση δημοσίων οικονομικών και σε τομείς όπου η πολιτεία εκπροσωπείται ξεκάθαρα από τα αρμόδια όργανα της, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Θεωρούμε ότι χρειάζεται ένα νέο θεσμικό και νομικό πλαίσιο που θα κατηγοριοποιεί και θα προτείνει την αντιμετώπιση ακραίων περιστατικών όπως για παράδειγμα πύρινες εθνικίζουσες ομιλίες μέσω των ΜΜΕ που διχάζουν και φανατίζουν το λαό ή διασπορά φοβικών συμπεριφορών και αναστολών στην πρόοδο και τον εκσυγχρονισμό της χώρας.

Συνοπτικά, η Ένωση Κεντρώων αναγνωρίζει τον λίαν σημαντικό ρόλο της επίσημης Ορθόδοξης Εκκλησίας στην ιστορική πορεία της χώρας μας, αναγνωρίζει ωστόσο και την ελεύθερη δράση όλων των θρησκειών στα πλαίσια ενός δημοκρατικού πολιτεύματος και μιας ανοικτής και ελεύθερης στα πιστεύω των μελών της κοινωνίας. Στηρίζουμε το έργο της Εκκλησίας, όχι όμως και τις αυθαιρεσίες κάποιων από τους εκπροσώπους της.

Η Ελλάδα του μέλλοντος πρέπει να ενώνει αρμονικά τις έννοιες της πατρίδας και της δημοκρατίας και συμπεριφορές παραγόντων που νοούν την πατρίδα σαν λεία προς καπηλεία και προδήλως ασεβούν προς την έννοια της δημοκρατίας πρέπει να πατάσσονται με κάθε νόμιμο μέσο.

Η επίσημη Εκκλησία της Ελλάδας δεν νοείται ότι μπορεί να γίνει άσυλο ακραίων στοιχείων, φιλομοναρχικών πιστεύω και λεία απατεώνων της πολιτικής που τη δημοκρατία δεν την αισθάνονται σαν ουσία, αλλά σαν προσπάθεια απόκρυψης φασιστικών και ρατσιστικών τάσεων.