2020-12-02

ΘΑ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΤΕΙ ΣΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ.

By Γραφείο Τύπου

   Η επικείμενη σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης είναι κρίσιμη και ιδιαίτερα σημαντική για τη συνοχή και το μέλλον της Ευρώπης. Η Τουρκία, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα παραβίαζε ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα και απειλούσε Ελλάδα και Κύπρο βάζοντας στην ατζέντα των διεκδικήσεών της 18 νησιά, εκλογή μουφτήδων στη Θράκη, αποστρατιωτικοποίηση Δωδεκανήσων και διχοτόμηση της Κύπρου, τώρα λίγο πριν τη σύνοδο κορυφής, μιλάει για διάλογο και μεγάλη σύσκεψη για το μέλλον της Μεσογείου. Δηλαδή, για να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της η Τουρκία, θέλει να λησμονηθούν οι ενέργειες της και η όλη παραβατική της συμπεριφορά και να παρουσιαστεί σαν ειρηνόφιλος χώρα, που δήθεν σέβεται το διεθνές δίκαιο, επιρρίπτουσα στην Ελλάδα τις ευθύνες της κρίσης που η ίδια δημιουργεί. 

   Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα της Τουρκίας. Η Τουρκία χρησιμοποιεί επίσης το μεταναστευτικό για να εκβιάζει την Ευρώπη. Επιθυμεί ρόλο υπερδύναμης, αξιοποιούσα μία ανόητη τακτική απόσυρσης των ΗΠΑ που υιοθέτησε ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος Τράμπ και καλύπτουσα η ίδια το κενό που δημιουργήθηκε. Τροφοδοτεί επίσης η Τουρκία ύπουλα τα σχέδια της Ρωσίας για ρήξη στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Έτσι ο Ερντογάν το παίζει σε πολλά ταμπλό.

   Ύποπτα σχέδια της Ρωσίας, χωροφύλακας με την απόσυρση των ΗΠΑ, εκβιασμοί για κύμα λαθρομεταναστών, Θράκη, Δωδεκάνησα, συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και διχοτόμηση της Κύπρου. Όλα αυτά είναι αδιανόητο να τα παραβλέψει η Ευρώπη, στο όνομα ενός δήθεν διαλόγου και με σκοπό την αποφυγή των κυρώσεων που προφανώς φοβάται ο Ερντογάν. Η Ελλάδα είναι υπέρ του διαλόγου και της συνεννόησης, δεν είναι όμως δυνατό να δεχθεί ιταμούς όρους και μοιρασιά των δικών της κυριαρχικών δικαιωμάτων. Διάλογος μπορεί να γίνει μόνο για την υφαλοκρηπίδα και τίποτε πέραν αυτού, αυτό οφείλει να το αντιληφθεί η Τουρκία. 

   Από την πλευρά της η Ευρώπη πρέπει να τρίξει τα δόντια στον Ερντογάν. Πρέπει αμέσως να σταματήσει κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας. Δεν μπορεί να παίρνει ευρωπαϊκά όπλα η Τουρκία με σκοπό να πλήξει την Ευρώπη. Τα λάθη που έγιναν με την ανοχή που έδειξε η Ευρώπη στον Χίτλερ, δεν πρέπει να επαναληφθούν με τον Ερντογάν. Και αν έχουν κάποιες χώρες οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία, τώρα είναι η ώρα να αποφασίσουν. Οι οικονομικές αυτές σχέσεις είναι πιο σημαντικές από τις αξίες της Ευρώπης; 

   Η κυρία Μέρκελ πρέπει να κοιτάξει την Ευρώπη και όχι τα ναυπηγεία της. Η Γερμανία πρέπει να δείξει ότι είναι μία δημοκρατική χώρα, που θέτει τις Ευρωπαϊκές αξίες πολύ πάνω από ανόητα συμφέροντα και σκοπιμότητες.

   Η Ένωση Κεντρώων καλεί τον κ. Μητσοτάκη να επιμείνει στο θέμα των κυρώσεων προς την Τουρκία και στο θέμα της απαγόρευσης πώλησης ευρωπαϊκών όπλων στην Τουρκία. Αν ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αποτύχει στο κρίσιμο αυτό θέμα, το μόνο που του μένει είναι η παραίτησή του. Το να παραμένει πρωθυπουργός, χωρίς να πείθει τους εταίρους μας στην Ευρώπη, είναι πολύ μακάβριο και επικίνδυνο. Αν δεν επιτύχουμε κυρώσεις, η Τουρκία θα συνεχίσει να εκβιάζει και να απειλεί. 

Εξευτελίζεται όμως έτσι η Ελλάδα, γιατί δέχεται όλες αυτές τις προσβολές χωρίς να αμύνεται. Αν πάλι μας ρωτήσετε, τι θα γίνει στην Ελλάδα αν παραιτηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, νομίζουμε ότι η μόνη λύση που μένει είναι η συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης. Η αποστολή αυτής της κυβέρνησης θα είναι, η επίτευξη αλληλεγγύης από την Ευρώπη και η αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής. Ήθελε την πρωθυπουργία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως δυστυχώς την δύναμη να πείσει δεν την έχει.